Acidul uric este o substanță chimică rezultată din descompunerea purinelor în organism. Purinele sunt compuși produși în mod natural de corp și se găsesc și în anumite alimente și băuturi. Printre alimentele bogate în purine, care sporesc riscul de a dezvolta cristale de acid ruic în urină se numără ficatul, anșoa, macroul, fasolea uscată și mazărea uscată, precum și berea.
Băutura care dizolvă instant cristalele de acid uric în urină
Acidul uric este în mare parte dizolvat în sânge și transportat către rinichi, de unde este eliminat prin urină. Dacă organismul produce o cantitate excesivă de acid uric sau nu îl elimină eficient, pot apărea probleme de sănătate. Un nivel crescut de acid uric în sânge poartă denumirea de hiperuricemie.
Un exces de acid uric în articulații, rinichi sau țesuturi moi poate duce la diverse afecțiuni. Una dintre cele mai frecvente este guta, manifestată prin umflarea vizibilă a degetului mare de la picior, dar pot apărea și alte simptome precum descuamarea și mâncărimea pielii. Pentru a preveni aceste probleme și formarea pietrelor la rinichi cauzate de acidul uric, este recomandată o alimentație echilibrată și sănătoasă, care vă poate ajuta să evitați aceste neplăceri.
Pentru a obține o băutură care calmează durerile și scade acidul uric din urină aveți nevoie de 2 portocale, 3 ridichi și 2 lămâi.
Începeți prin a spăla ridichile iar apoi tăiați-le în bucăți mici. Stoarceți sucul din portocale și lămâi. Puneți ridichile și sucul de citrice în blender, și amestecați până obțineți un lichid omogen. Adăugați puțină apă, dacă este necesar.
Chiar dacă această combinație poate părea neobișnuită, sucul este extrem de bogat în acid folic, vitamina C și minerale. Aceste componente pot ajuta la reducerea nivelului de acid uric din sânge, ameliorând astfel durerea asociată cu consumul excesiv de carne roșie, pește gras și crustacee. Este recomandat să bei acest suc zilnic, la prânz, pentru a observa rezultatele cât mai rapid.
Cum să scazi nivelul de acid uric prin alimentație
Printre factorii care predispun la creșterea nivelului de acid uric se află utilizarea diureticelor, consumul excesiv de alcool, predispoziția genetică (factori ereditari), hipotiroidismul (funcționare insuficientă a glandei tiroide), medicamentele imunosupresoare, niacina (vitamina B3), obezitatea, psoriazisul, insuficiența renală (capacitate redusă a rinichilor de a filtra deșeurile) și sindromul de liză tumorală (eliberarea rapidă a celulelor în sânge, cauzată de anumite tipuri de cancer sau de chimioterapia utilizată pentru tratarea acestora).
Poți reduce semnificativ nivelul de acid uric din sânge prin adoptarea unor modificări în dietă, menite să scadă aportul de purine și, astfel, să diminueze producția de acid uric în organism.
Evită alimentele și băuturile bogate în purine, precum carne de vânat (de exemplu, căprioară), mezeluri, organe de animale (ficat, inimă), anumite tipuri de pește și fructe de mare (sardine, anșoa, macrou, scoici, homar, midii, hering, păstrăv), băuturi alcoolice (bere, whiskey și alte distilate), care sunt asociate cu recurența atacurilor de gută, sucuri din comerț și sucuri naturale de fructe, produse de patiserie-cofetărie, dulciuri care conțin sirop de fructoză. Adoptând aceste modificări alimentare, vei putea gestiona mai eficient nivelul de cristale de acid uric în urină și reduce riscul de probleme asociate.