Diete si regimuri

Băuturile cu îndulcitori sunt la fel de rele pentru inimă ca băuturile cu zahăr

Publicat: 29 oct. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Băuturile cu îndulcitori sunt la fel de rele pentru inimă ca băuturile cu zahăr
băuturile îndulcite artificial nu pot fi un substitut sănătos pentru băuturile cu zahăr

Cercetătorii francezi au urmărit peste 100.000 de persoane, timp de zece ani, pentru a examina efectele consumului de băuturi cu îndulcitori și cu zahar. Potrivit acestui nou studiu științific, băuturile îndulcite artificial pot fi la fel de rele pentru inima ta ca și băuturile cu zahăr.

„Studiul nostru sugerează că băuturile îndulcite artificial nu pot fi un substitut sănătos pentru băuturile cu zahăr, iar aceste date oferă argumente suplimentare pentru a alimenta dezbaterea actuală privind taxele, etichetarea și reglementarea băuturilor zaharoase și a băuturilor îndulcite artificial”, a declarat autorul principal Eloi Chazelas, doctorand și membru al echipei de cercetare a epidemiologiei nutriționale de la Universitatea Sorbonne Paris Nord, într-un comunicat, potrivit Sante Magazine.

La rândul său, cardiologul dr. Andrew Freeman, co-președintele Grupului de lucru pentru nutriția și stilul de viață al Colegiului American de Cardiologie confirmă:

„Știm deja că băuturile cu zahăr reprezinta alegeri proaste când vine vorba de probleme de sănătate cardiovasculară și altele asemenea. Dar au existat dovezi recente în ultimii ani care sugerează că este posibil ca băuturile îndulcite artificial să dăuneze în special femeilor.

Băuturile cu îndulcitori sunt la fel de rele pentru inimă ca băuturile cu zahăr: cercetare de zece ani

Această cercetare franceză a fost realizată grație analizei datelor de la peste 100.000 de voluntari francezi adulți. Acesta este un studiu nutrițional lansat în 2009 și care urmează să se încheie în 2029. Participanții trebuie să completeze trei registre nutriționale validate online timp de 24 de ore, la fiecare șase luni. Voluntarii au fost împărțiți în trei grupuri: non-utilizatori, consumatori reduși și consumatori inraiti de băuturi zaharoase. Băuturile cu zahăr au inclus băuturi răcoritoare, băuturi din fructe și siropuri care conțin cel puțin 5% zahăr, precum și 100% suc de fructe. Băuturile dietetice conțineau numai îndulcitori non-nutritivi, precum aspartam sau sucraloză, și îndulcitori naturali, precum stevia.

În acest studiu, consumul de zahăr și obiceiurile alimentare au fost comparate separat cu toate cazurile timpurii de accident vascular cerebral, atac ischemic tranzitor, infarct miocardic, sindrom coronarian acut și boli de inimă. Rezultat? Consumatorii de băuturi cu zahăr și îndulcite sunt cu până la 20% mai predispuși să sufere de boli de inimă, accident vascular cerebral sau atacuri de cord decât cei care evită băuturile carbogazoase dulci.

Adauga un comentariu