Prima pagină » Sanatate » Diete si regimuri » Bauturile energizante fără zahăr sunt la fel de dăunătoare, arată un nou studiu
Bauturile energizante fără zahăr sunt la fel de dăunătoare, arată un nou studiu

Bauturile energizante fără zahăr sunt la fel de dăunătoare, arată un nou studiu

20 mai 2021, 15:13,
BZI.ro, în Sanatate

Cercetătorii au analizat, pe șoareci, legătura dintre consumul intens de băuturi energizante și apariția consecințelor negative asupra sănătății.

Credeați că este mai puțin nociv să consumați băuturi energizante fără zahăr decât omologii lor zaharoși? Două studii arată că consumul de băuturi energizante, chiar și fără zahăr, poate provoca daune semnificative celulelor creierului și poate crește riscul de boli de inimă, accident vascular cerebral și diabet de tip 2.

Primul studiu, publicat în Frontiers in Nutrition, a constatat că un consum excesiv a cauzat deteriorarea vaselor de sânge din creier. Celălalt studiu, publicat în Nutrients, a constatat că băuturile energizante induc sindromul metabolic. Dacă, pentru moment, aceste rezultate au fost obținute la șoareci, acestea ar putea fi transpuse la oameni.

Creșterea inflamației

„Băuturile energizante cu cantități mari de cofeină și zahăr sunt consumate din ce în ce mai mult, în special de tineri. Mulți ar putea crede că soiurile fără zahar sunt mai sănătoase, dar studiile noastre au arătat contrariul”, a explicat cercetătorul principal, profesorul asociat Ryusuke Takechi de la Curtin Health Innovation Research Institute.

„Primul nostru studiu a analizat potențialele leziuni ale creierului și a constatat că băuturile energizante, chiar și formele fără zahăr, perturbă vasele de sânge și cresc inflamația în creierul modelelor de șoareci”, a mai precizat acesta, potrivit Sante Magazine.

Și băuturile energizante fără zahăr nu au oferit o concluzie mai liniștitoare:

„Ceea ce a fost deosebit de interesant aici a fost că am constatat că băuturile energizante fără zahăr promovează și sindromul metabolic și cresc nivelul de zahăr din sânge și colesterol la oameni”.

Indiferent dacă băutura conține zahăr (sau nu), aceasta pare să ducă la „creșterea zahărului din sânge și a grăsimilor proaste (trigliceride)” pe termen lung. Studiile trebuie să confirme acum aceste descoperiri la om pentru a înțelege efectele diferitelor componente specifice ale acestor băuturi, inclusiv îndulcitorii artificiali.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *