Eveniment-Social

Bazinul hidrografic Prut se află până pe 2 iulie sub avertizare Cod Portocaliu. Prefectul Marian Grigoraș s-a deplasat în zonă – FOTO

Publicat: 30 iun. 2020
Bazinul hidrografic Prut se află până pe 2 iulie sub avertizare Cod Portocaliu. Prefectul Marian Grigoraș s-a deplasat în zonă - FOTO
Bazinul hidrografic Prut se află până pe 2 iulie sub avertizare Cod Portocaliu

Bazinul hidrografic Prut se află până pe 2 iulie sub avertizare Cod Portocaliu. Până pe data de 02.07.2020/24:00 – bazinul hidrografic PRUT – aval Ac. Stânca Costești, se află sub avertizare cod portocaliu, având în vedere tranzitarea undei de viitură.

Bazinul hidrografic Prut se află până pe 2 iulie sub avertizare Cod Portocaliu

Bazinul hidrografic Prut se află până pe 2 iulie sub avertizare Cod Portocaliu. Prefectul județului Iași, Marian Grigoraș, alături de reprezentanții Apelor Române s-au deplasat în zona digului național. Aceștia au precizat că în momentul de față nu sunt semnalate probleme deosebite.

„Împreună cu reprezentanți de la Apele Române, m-am deplasat în zona digului național, în comunele Prisăcani și Grozești, nefiind semnalate probleme deosebite. Unde a fost necesar, lucrătorii ABA Prut-Bârlad au realizat lucrări de intervenție la digul de protecție, acesta fiind monitorizat în permanență.”, a declarat prefectul judeţului Iaşi, Marian Grigoraș.

Viitură pe râul Prut

Viitura de pe râul Prut amenință în continuare locuitorii din județele Iași, Botoșani, Vaslui și Galați. Zeci de oameni au fost evacuați din calea apelor odată cu prelungirea codului portocaliu de inundații. Cele mai expuse sunt localitățile din zonele joase aflate în apropiere de malul Prutului, unde se construiesc diguri provizorii pentru a reduce efectele inundațiilor. Mai multe grădini și terenuri agricole au fost deja acoperite de ape

Viitura de pe râul Prut amenință în continuare locuitorii din județele Iași, Vaslui, Galați și Botoșani. Mai multe persoane au fost evacuate din calea apelor după ce Agenția Națională Apele Române a prelungit codul portocaliu de inundații și a menținut măsurile pentru starea de urgență instaurată pe râul Prut.

„Cod Porocaliu în intervalul 28.06.2020 ora 10:00 – 29.06.2020 ora 24:00 pe râurile din bazinele hidrografice: Prut – sector aval Acumulare Stânca-Costești – amonte Fălciu, ca urmare a tranzitării în regim controlat prin Acumularea Stânca-Costești a viiturilor formate anterior în amonte de intrarea în țară, județele Botoșani, Iași și Vaslui”, au precizat reprezentanții Administrației Naționale Apele Române.

Codul portocaliu de inundații în zona localităților de pe malul Prutului

Începând cu data de 28.06.2019, ora 10:00, Avertizarea Hidrologică din celelalte bazine hidrografice avertizate anterior, spre exemplu Jijia sau Bașeu, au fost înlăturate. Pentru a evita pericolul inundațiilor, se lucrează cu utilaje și cu materiale pentru construcția de diguri provizorii pe albia râului Prut.

„La această oră angajații Sistemului de Gospodărire a Apelor Iași din cadrul Administrației Bazinale de Apă Prut-Bârlad intervin preventiv pentru eliminarea infiltrațiilor pe sub piciorul digului pe râul Prut între comunele Prisăcani și Măcărești, județul Iași. Intervenția este coordonată de inginerul-șef de la SGA Iași”, au explicat reprezentanții ABA Prut-Bârlad.

Cele mai afectate au fost localitățile Rădăuți-Prut și Săuceni. Echipele Apelor Române sunt în continuare pe teren și închid breșele la lucrări, acolo unde este posibil. În continuare, se acordă sprijin autorităților locale pentru refacerea zonelor afectate, iar specialiștii inventariază pagubele produse de inundații.

Localitățile Victoria și Țuțora din județul Iași sunt printre cele mai afectate de inundații

În cursul zilei de sâmbătă, 27 iunie, echipele ABA Prut-Bârlad și de la Sistemele De Gospodărire a Apelor Botoșani, Iași, Vaslui și Galați au avut o întâlnire pentru a stabili pașii următori pentru tranzitarea în siguranță a viiturii pe cursul de apă Prut. Astfel, Directorul Administrației Bazinale de Apă Prut-Bârlad Petru Avram, împreună cu Prefectul Iașului, Marian Grigoraș, reprezentanți ai ISU Iași și autorități locale au verificat situația în teren în comunele Victoria și Tuțora, județul Iași. În județul Iași, pe cursul de apă Prut la stația hidrometrică Petrești s-a depășit Faza II de apărare cu + 22 de cm și la Grozești Faza II de apărare cu + 35 cm – tendința fiind de creștere. În județul Vaslui, pe cursul de apă Prut, la Drânceni s-a depășit Cota de inundație cu + 5 cm – tendința fiind de creștere.

Comentarii
Adauga un comentariu