Remedii naturiste

Beneficiile si contraindicatiile pentru sănătate ale combinatiei bicarbonat de sodiu si suc de lamaie

Publicat: 19 apr. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Beneficiile si contraindicatiile pentru sănătate ale combinatiei bicarbonat de sodiu si suc de lamaie
Sucul de lămâie conține, de asemenea, compuși care au proprietăți antibacteriene și antioxidante benefice.

Combinațiile de bicarbonat de sodiu și suc de lamaie au devenit un remediu popular la domiciliu. Unii oameni susțin că bicarbonatul de sodiu și sucul de lamaie pot îmbunătăți aspectul pielii, trata arsurile la stomac și albi dinții. Mai multe studii științifice au examinat beneficiile pentru sănătate ale bicarbonatului de sodiu și sucului de lămâie separat, dar nu există multe cercetări care să susțină efectele combinate ale acestor două ingrediente.

Acest articol discută câteva dintre beneficiile si contraindicatiile pentru sănătate ale consumului de bicarbonat de sodiu și suc de lamaie.

O notă despre pH

Ideea de a combina bicarbonatul de sodiu și sucul de lămâie se bazează pe principiile de bază ale acidității și ale scării pH-ului. Oamenii de știință folosesc scala pH-ului pentru a măsura aciditatea unei soluții. O soluție poate avea un nivel de pH cuprins între 0 și 14.

Cu cât pH-ul este mai mic, cu atât soluția este mai acidă, deci:

Nivelurile de pH sub 7 indică o soluție acidă
Nivelurile de pH peste 7 indică o soluție alcalină sau bazică
soluțiile neutre, cum ar fi apa pură, au un pH de 7
Bicarbonatul de sodiu este o bază. Aceasta înseamnă că, atunci când oamenii dizolvă bicarbonatul de sodiu în apă, formează o soluție alcalină. De exemplu, o soluție 0,1 molară de bicarbonat de sodiu are un pH de aproximativ 8,3.

Sucul de lămâie conține acid citric și are un pH de aproximativ 3. Adăugarea bicarbonatului de sodiu sucului de lămâie va crește pH-ul pentru a produce o soluție mai neutră.

Îngrijirea pielii

De obicei, pielea are un pH slab acid de aproximativ 5,7. Bazele, cum ar fi bicarbonatul de sodiu, vor crește pH-ul pielii. Niveluri mai ridicate de pH pot perturba funcția de barieră a pielii, ceea ce poate duce la uscăciune, producerea excesivă de sebum și acnee.

Sucul de lamaie pare să aibă aplicații evidente pentru îngrijirea pielii, deoarece conține concentrații de vitamina C și acid citric, care oferă ambele beneficii puternice pentru piele. Acidul citric este un alfa-hidroxi acid (AHA) pe care producătorii îl folosesc în mod obișnuit în cojile chimice.

Cu toate acestea, celulele pielii resping în mod natural moleculele solubile în apă, cum ar fi vitamina C. Aceasta înseamnă că foarte puțină vitamina C va pătrunde de fapt în piele. Conținutul ridicat de acid al sucului de lămâie poate reduce nivelul pH-ului pielii. Nivelurile scăzute de pH pot provoca iritații ale pielii, hiperpigmentare și sensibilitate la lumină UV.

Acidul stomacului, neutralizat

Excesul de acid gastric poate provoca simptome incomode, cum ar fi arsuri la stomac, vărsături și indigestie. Multe persoane cu exces de acid gastric iau antiacide fără prescripție medicală pentru a-și ameliora simptomele. Consumul de bicarbonat de sodiu și suc de lamaie împreună poate, de asemenea, neutraliza acidul stomacal într-un mod similar cu cel antiacid.

Un studiu din 2017 a examinat efectele antiacide ale diferitelor alimente. Autorii acestui studiu au creat acid artificial din stomac cu un pH de 1,2. Deși sucul de lămâie în sine nu a avut aproape niciun efect, bicarbonatul de sodiu a neutralizat cu succes acidul sintetic din stomac.

Multe antiacide OTC conțin bicarbonat de sodiu și acid citric. Lămâile și alte citrice sunt surse bogate de acid citric natural.

Când o persoană amestecă suc de lămâie și bicarbonat de sodiu, acidul citric reacționează cu bicarbonatul de sodiu pentru a produce un tampon numit citrat de sodiu. Un tampon se referă la un acid sau o bază slabă care previne modificările drastice ale pH-ului. Deși sucul de lămâie nu neutralizează acidul din stomac, poate ajuta la stabilizarea nivelului pH-ului din stomac.

Albirea dintilor

Multe produse de îngrijire orală conțin bicarbonat de sodiu datorită proprietăților sale antibacteriene și capacității sale de a îndepărta placa fără a eroda smalțul dinților.

Bicarbonatul de sodiu poate ajuta, de asemenea, la îndepărtarea petelor dentare la nivelul suprafeței, făcându-l o alternativă eficientă și accesibilă pentru albirea tradițională a dinților. Cu toate acestea, există puține dovezi care să sugereze că adăugarea sucului de lămâie la bicarbonat de sodiu va spori beneficiile dentare ale bicarbonatului de sodiu.

Un raport din 2017 care a analizat 21 de studii a concluzionat că pasta de dinți care conține bicarbonat de sodiu a eliminat în mod sigur și eficient petele de dinți. Cu toate acestea, raportul nu a inclus niciun studiu care să implice suc de lămâie.

De asemenea, este important să rețineți că sucul de lămâie conține concentrații mari de acid citric și acid ascorbic sau vitamina C. Compușii acizi pot eroda smalțul și pot duce la cariile dentare. Cu toate acestea, combinarea bicarbonatului de sodiu și a sucului de lămâie ar trebui să producă o soluție mai neutră la pH.

Riscuri și contraindicatii

Bicarbonatul de sodiu este un ingredient activ în unele medicamente, cum ar fi antiacide, și care poate interacționa cu alte medicamente. Persoanele care intenționează să consume în mod regulat bicarbonat de sodiu în scopuri de sănătate ar trebui să vorbească mai întâi cu un medic. Persoanele cu boli de rinichi sau hipertensiune arterială trebuie să evite bicarbonatul de sodiu, deoarece poate crește nivelul de sodiu din sânge.

Efectele secundare ale bicarbonatului de sodiu pot include:

dureri de cap
greață și vărsături
sete
dureri de stomac
exces de gaz
Urinare frecventa
umflarea membrelor inferioare
oboseală

Lămâile conțin multe vitamine și minerale esențiale. Sucul de lămâie conține, de asemenea, compuși care au proprietăți antibacteriene și antioxidante benefice. Cu toate acestea, sucul de lămâie este acid și utilizarea prea deasa poate provoca reacții adverse. Acestea pot include:

pierderea smaltului
cariile dentare
reflux de acid
greață și vărsături

Adauga un comentariu