Prima pagină » Sanatate » Bicarbonat de sodiu pentru stomac: Află cât de des poți apela la acest remediu

Bicarbonat de sodiu pentru stomac: Află cât de des poți apela la acest remediu

07 apr. 2022, 09:32,
în Sanatate

Multe persoane folosesc bicarbonat de sodiu pentru stomac, însă cât de sigur este? Află cum te poate afecta acest remediu și cât de des poți apela la ajutorul lui.

Bicarbonatul de sodiu este un remediu universal. Este utilizat atât la curățarea și dezinfectarea casei, cât și la calmarea unui stomac deranjat. Cu toate acestea, unii cercetători au ajuns la concluzia că bicarbonatul de sodiu, folosit zilnic, poate să facă mai mult rău decât bine. Consumul excesiv de bicarbonat poate genera grave dezechilibre în organsim, fapt ce duce la probleme serioase de sănătate.

Află, în rândurile care urmează, ce se întâmplă atunci când folosești mai mult bicarbonat decât este recomandat și cum să îl integrezi în viața ta, fără a-ți crea probleme.

un borcan cu bicarbonat de sodiu

Bicarbonatul de sodiu este un remediu universal.

Bicarbonatul de sodiu calmează stomacul, dar deranjează inima: Ce alte probleme mai poate declanșa

Consumul excesiv de bicarbonat poate duce la alcaloză metabolică, adică la creșterea bicarbonatului seric. O consecință mult mai gravă este, însă, hipokaliemia, care înseamnă diminuarea cantităţii de potasiu din sânge (este cunoscută și sub numele de hipopotasemie). De asemenea, consumat în doze mari, bicarbonatul poate perturba și nivelul de electroliți. Aceste dechilibre pot agrava alcaloza metabolică, fapt ce duce la scăderea nivelului de calciu ionizat. Hipocalcemia poate declanșa tetanie sau dereglarea ritmului cardiac.

Alcaloza metabolică severă poate crea și probleme respiratorii (apnee la copii), cardiace (scăderea capacității de contractare a mușchiului cardiac, aritmii ventriculare, tahicardie) și neurologice (parestezie, spasme musculare, răsucirea involuntară a unui mușchi sau a unui grup de mușchi, tetanie, apărute probabil din cauza scăderii nivelului de calciu).

Din cauza conținutului mare de sodiu din bicarbonat, crește nivelul sodiului în sânge și pot apărea stări de iritabilitate, agitație, letargie sau convulsii. La pacienții alcoolici, s-a observat o creștere a tensiunii arteriale, distrugerea mușchilor striați și insuficiență renală cu dializă. Nu se recomandă consumul de bicarbonat de sodiu femeilor însărcinate și persoanelor care iau diuretice.

un abdomen de femeie și o mână

Consumul excesiv de bicarbonat poate duce la alcaloză metabolică, adică la creșterea bicarbonatului seric.

Cât de des poți apela la bicarbonatul de sodiu?

În ciuda problemelor pe care pe poate genera, bicarbonatul de sodiu poate fi utilizat pentru liniștirea stomacului. Te scapă de arsurile gastrice și nu îți declanșează alte probleme, dacă îl folosești corect.

Astfel că, adaugă o jumătate de linguriță de bicarbonat de sodiu într-o jumătate de pahar cu apă, la fiecare două ore sau potrivit recomandărilor specialiștilor. Înainte de a consuma lichidul, ai grijă ca bicarbonat să fie complet dizolvat. Dacă ai peste 60 de ani, nu lua mai mult de șapte jumătăți de lingurițe într-un interval de 24 de ore. Nu folosi acest remediu mai mult de două săptămâni la rând și cere sfatul medicului, dacă urmezi o dietă cu restricții la sare sau dacă urmezi orice alt tratament medicamentos.

Bicarbonatul de sodiu nu trebuie administrat copiilor mai mici de cinci ani, deoarece poate provoca probleme respiratorii și convulsii. Ai grijă să nu iei bicarbonat de sodiu pe stomacul plin, adică imediat după ce ai avut o masă copioasă sau ai băut, pentru că pot apărea rupturi gastrice.

o linguriță de bicarbonat de sodiu deasupra unui pahar cu apă

În ciuda problemelor pe care pe poate genera, bicarbonatul de sodiu poate fi utilizat pentru liniștirea stomacului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`