Actualitate

Biroul Electoral Central, ultimatum pentru BEM: Situaţiile de la Sectorul 1 şi Sectorul 5 trebuie rezolvate urgent. Se organizează turul al doilea al alegerilor locale în unele localităţi – UPDATE

Publicat: 03 oct. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Biroul Electoral Central ultimatum pentru BEM Situaţiile de la Sectorul 1 şi Sectorul 5 trebuie rezolvate urgent. Se organizează turul al doilea al alegerilor locale în unele localităţi - UPDATE
Biroul Electoral Central

Biroul Electoral Central a decis, în şedinţa de sâmbătă, 3 octombrie, să acorde Biroului Electoral Municipal termen până duminică, 4 octombrie, la ora 15.00, pentru a se tranşa situaţiile de la Sectorul 1 şi Sectorul 5.

UPDATE: Se organizează turul al doilea al alegerilor locale în unele localităţi

Biroul Electoral Central pentru alegerile locale a decis, sâmbătă, organizarea unui nou tur de scrutin pentru funcţia de primar în trei localităţi din ţară, unde sunt candidaţi în situaţie de balotaj, transmite Agerpres.

Conform hotărârii BEC, publicate pe site-ul instituţiei, este vorba despre comuna Rebra din judeţul Bistriţa-Năsăud, comuna Orţişoara din judeţul Timiş şi comuna Balaci din judeţul Teleorman.

Noul tur de scrutin este programat pe data de 11 octombrie, precizează hotărârea BEC.

Tot pe 11 octombrie se repetă scrutinul pentru funcţia de primar în circumscripţia electorală orăşenească Moldova Nouă, judeţul Caraş-Severin.

Candidaţii aflaţi în situaţie de balotaj vor fi înscrişi pe buletinele de vot la scrutinul din 11 octombrie în ordinea alfabetică a numelor acestora.

La Moldova Nouă, candidaţii vor fi înscrişi pe buletinele de vot în ordinea utilizată la scrutinul din 27 septembrie.

Știrea inițială

„Vă aducem la cunoştinţă că, în vederea Indeplinirii atribuţiei prevăzute de art. 39 alin. (1) lit. g) din Legea nr. 115/2015, cu modificările şi completările ulterioare, în şedinţa Biroului Electoral Central din data de 3 octombrie 2020, s-a dispus în sarcina Biroului Electoral de Circumscrip(ie a Municipiului Bucureşti, măsura îndeplinirii atribuţiilor ce îi revin potrivit art. 27 lit. i) şi art. 32 lit e) din Legea nr. 115/2015 cu modificările şi completările ulterioare, cu aplicarea prevederilor Hotărârii Biroului Electoral Central nr. 98/15.09.2020 conform precizărilor din cuprinsul Circularei nr. 3205/01.10.2020, până la data de 4 octombrie 2020, orele 15.00.

Biroul Electoral Central, ultimatum pentru BEM

Precizăm că, potrivit art. 25 alin. (3) din Legea nr. 115/2015, în realizarea atribuţiilor ce revin birourilor electorale, membrii acestora exercită o funcţie ce implică autoritatea de stat. Exercitarea corectă şi imparţială a acestei funcţii este obligatorie”, se arată în adresa nr. 3386 din 3 octombrie 2020.

Amintim că, iniţial, Biroul Electoral al Sectorului 5 decisese renumărarea voturilor în câteva secţii de votare, potrivit anunţului candidatului PNL şi USR-PLUS la Primăria Sectorului 5, Cristian Băcanu. De asemenea, PSD depusese o solicitare de renumărare a voturilor la Sectorul 1. Social-democraţii au avut şi o cerere de anulare a alegerilor în Sectorul 1. BEC a respins joi solicitarea PSD de a fi anulate alegerile din Sectorul 1.

Preşedintele BEM a solicitat joi o dezlegare de la BEC după ce „o majoritate conjucturală” din BES5 a aprobat renumărarea voturilor în sector, deşi legea nu prevede această posibilitate decât în anumite condiţii, care nu erau îndeplinite. BEC a răspuns printr-o interpretare care ducea la blocarea renumărării, însă decizia aparţinea tot BEM, astfel că în şedinţa de vineri a BEM s-a lăsat cu scandal. Preşedintele BEM i-a ameninţat pe reprezentanţii partidelor că ar putea răspunde penal dacă votează altfel decât a recomandat BEC, iar până la urmă solicitarea de renumărare a fost declinată din nou la BEC.

Situația fraudei de la Sectorul 1 al Capitalei rămâne incertă

Situația fraudei electorale din Sectorul 1 al Capitalei este încă neclară. Deși, în urma declarațiilor făcute de Biroul Electoral al Circumscripției Electorale a Sectorului 1 și ale ministrului Afacerilor Interne, Marcel Vela, se credea că se va clarifica situația, se pare că totul rămâne în ceață. În cele două declarații se pot observa diferențe majore cu privire la identitatea persoanelor surprinse în imagini care se aflau în depozitul cu sacii cu buletinele de vot.

Biroul Electoral al Circumscripției Electorale a Sectorului 1 a trasnmis un comunicat prin care afirmă că: „Persoana care apare în imagini căutând printre saci face parte din personalul tehnic auxiliar al Biroului Electoral al Circumscripției Electorale Sector 1 și lucrează în cadrul Primăriei Sector 1, fiind desemnată în această calitate în conformitate cu dispozițiile art.121 alin. 22 din LEgea 115 din 2015”

De asemenea Marcel Vela a menționat alte persoane care se regăsesc în imaginile apărute în spațiul public, surprinse în noaptea de 28 spre 29 septembrie.

„Confirm că în urma analizelor și cercetărilor, cei prezenți în depozitul unde sunt buletinele de vot sunt președintele Biroului Electoral de Circumscripție Sector 1, un membru în BEC sector 1, delegat din partea partidului PPUSL, cel care depozitează un sac, președintele secției de votare 141 din cadrul sectorului 1, cel care se vede că ridică un sac, și 3 observatori din partea partdidelor poltice, care supraveghează procedura, cu aprobarea președintelui BEC sector 1”, a declarat Marcel Vela.

 

Adauga un comentariu