Eveniment-Social

Blestemul hormonilor care ii ingrozeste pe ieseni

Publicat: 13 aug. 2012
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Blestemul hormonilor care ii ingrozeste pe ieseni
1

@ O afectiune hormonala rara, cu evolutie lenta si simptome nespecifice, deformeaza chipul celor afectati, facandu-i de nerecunoscut chiar si de catre apropiati @ Blestemul pacientilor diagnosticati cu acromegalie devine evident în momentul în care stadiile avansate ale bolii le transforma chipurile, conferind femeilor trasaturi grosiere, iar barbatilor, fizionomii ce amintesc de imaginea monstrului creat de doctorul Frankenstein

O afectiune hormonala rara, cu evolutie lenta si simptome nespecifice, deformeaza chipul bolnavilor. Fizionomia suferinzilor se schimba atat de tare, incat pentru cei cu care nu s-au vazut timp de cativa ani, acestia sunt practic aproape de nerecunoscut. Boala îsi vaduveste victimele de aspectul fizic placut si le rapeste acestora încet si sigur calitatea vietii prin deteriorarea progresiva a capacitatii functionale a organismului. Blestemul pacientilor diagnosticati cu acromegalie devine evident în momentul în care stadiile avansate ale bolii le tranforma chipurile, conferind femeilor trasaturi grosiere, iar barbatilor, fizionomii ce amintesc de imaginea monstrului creat de doctorulul Frankenstein. În aceste conditii, afectiunea permite diagnosticarea „de la distanta”. Ceea ce atrage în mod special atentia este craniul neproportional de mare. Mandibula este alungita, maxilarul proeminent, iar oasele pometilor sunt bombate anormal de tare. Ochii suferinzilor de acromegalie par a fi dispusi adânc în orbite, consecinta a arcadelor proeminente, vocea acestora este nefiresc de groasa, iar pielea îngrosata formeaza pliuri inestetice. Din pacate însa, în afara de jena estetica si trauma pihologica asociata, sunt o multime de alte grele suferinte pe care afectiunea le provoaca bolnavului de acromegalie.

Cel mai adesea pacientii ajung tarziu la medic

Zeci de pacienti diagnosticati cu acromegalie au cerut de-a lungul vremii ajutorul medicilor specialisti din Clinica de Endocrinologie a Spitalului Clinic de Urgenta Sf. Spiridon Iasi. „Termenul de acromegalie provine din limba greaca si inseamna extremitati mari. Afectiunea este determinata de hipersecretia hormonului de crestere, iar frecventa bolii este de aproximativ 40-60 de cazuri la un milion de locuitori. Clinica de Endocrinologie concentreaza întreaga patologie asociata acromegaliei în teritoriu, asa ca pragul ne-a fost trecut de zeci de pacienti proveniti din toate judetele Moldovei si nu numai. Regretabila este recunoasterea tardiva a afectiunii, întrucât stadiul în care este descoperita determina proportia în care aceasta poate fi vindecata. Acest fapt poate fi explicat prin aceea ca manifestarile considerate specifice de catre medici scapa cu usurinta ochiului neantrenat. Pacientii confunda manifestarile morfologice ale bolii cu fenomenul de îmbatrânire sau îngrasare. În acest mod îsi justifica ei de exemplu faptul ca le-a crescut numarul la pantof si la manusa sau ca verigheta nu le mai încape pe deget ”, a explicat prof. dr. Voichita Mogos, seful Clinicii de Endocrinologie a Spitalului Clinic de Urgenta Sf. Spiridon Iasi.

Medicina actuala ofera sanse mari de vindecare

Factorii care determina boala nu sunt controlabili si indentificabili intrucat nu exista elemente de risc provenite din mediu care sa conduca la dezvoltarea afectiunii, ci doar elemente de risc genetic care creeaza predispozitie. Netratata, agromegalia determina debutul precoce al afectiunilor cardiovasculare, hipertensiunii arteriale, tulburarilor de ritm cardiac, diabetului si aparitia polipilor de colon.
„Persoanele diagnosticate cu acromegalie au in general risc crescut de deces prematur. Din fericire, in prezent strategiile terapeutice disponibile pot preveni cu succes aparitia complicatiilor grave si moartea prematura. In functie de stadiul in care este descoperita boala, medicina actuala ofera sanse mari de vindecare. Tratamentul include fie interventie chirurgicala, fie tratament medicamentos si radioterapie. Deseori este necesara o combinatie intre aceste terapii pentru ca boala sa intre in remisie. Exista bineinteles si cazuri de pacienti care odata diagnosticati, trebuie sa faca tratament pe toata durata vietii pentru ca boala sa poata fi tinuta in frau”, a precizat prof. dr. Voichita Mogos.

Adauga un comentariu