Prima pagină » Local » Blocul de pe spațiul verde din Copou, oprit de judecători, avizat pentru intrare în legalitate – FOTO

Blocul de pe spațiul verde din Copou, oprit de judecători, avizat pentru intrare în legalitate – FOTO

24 mai 2023, 02:00,
Ciprian BOARU, în Local

Blocul cu 4 etaje din Copou a fost avizat pentru intrare în legalitate. Beneficiarii proiectului pot relua proiectul, după ce autorizația de construire a fost anulată de magistrații de la Tribunalul Iași. Petru Abătăcesei și fiul unui procuror au încercat să îl termine încă din 2018. Cei doi au depins de Comisia Zonală a Monumentelor Istorice

Petru Abătăcesei și Alexandru Amariei, fiul fostului șef al Parchetului Național Anticorupție, actuala Direcție Națională Anticorupție, au șanse destul de mari să reia investiția din Copou, de pe bd. Carol I, nr. 40-42. În 2018, cei doi au început lucrările la un bloc de locuințe colective pe o suprafață de 429 de metri pătrați, identificată pe amplasamentul unui fost loc de joacă. Regimul de înălțime aprobat a fost D+P+4E.

Vecinii au contestat proiectul, nemulțumiți că nu li s-a cerut acordul. În acest conflict a intervenit și Prefectura Iași care a cerut, la Tribunalul Iași, anularea autorizației. Pe data de 12.04.2019, magistrații au admis cererea prefecturii. Beneficiarii au atacat-o la Curtea de Apel Iași, dar judecătorii au menținut decizia instanței inferioare. Și afaceristul Ioan Hatmanu a avut probleme cu un proiect imobiliar.

Afaceriștii au primit aviz de intrare în legalitate din partea CZMI

Pentru a intra în legalitate, cuplul Abătăcesei – Amariei avea nevoie de avizul Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice (CZMI), formată din arhitecți, constituită la nivelul Direcției Județene pentru Cultură (DJC) Iași. Până ca proiectul să fie anulat, investitorii au reușit să construiască doar până la stadiul de demisol. În cadrul CZMI, acesta s-a mai regăsit pe ordinea de zi, dar nu a fost avizat.

Recent, membrii comisiei au emis avizul favorabil. Apelat telefonic, Petru Abătăcesei nu a răspuns pentru a oferi detalii despre viitorul proiectului imobiliar. La un moment dat, afaceristul Michael Nseir a fost nevoit să demoleze nivelurile construite ilegal la blocurile din zona Bucium, la somația Poliției Locale Iași. A încercat să oblige primăria în instanță pentru ultimele niveluri, dar a renunțat la proces.

Petru Abătăcesei a avut contracte și cu instituțiile publice

De menționat că pentru construcția blocului din Copou a fost contractată societatea Delta Con SRL, din Copou, care aparține chiar investitorului Petru Abătăcesei. În 2022, firma de construcții a înregistrat încasări de 10,5 milioane de lei, aproape 2 milioane de euro, cu un profit de 448.867 de lei, datorii de 4,2 milioane de lei și un număr de 50 de angajați. Petru Abătăcesei este cunoscut și pentru contractele de lucrări încheiate cu Direcția Generală a Finanțelor Publice (DGRFP) Iași.

Blocul de pe spațiul verde din Copou a primit aviz de intrare în legalitate, dar rămâne de văzut dacă vecinii din zonă se vor opune și în acest caz.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *