Titlurile zilei

Blocuri în zona Smârdan din Iași, peste casele vecinilor! Paul Tehuțu, patronul agenției TNT Imobiliare, vrea să dea lovitura pe o suprafață mică de teren. Proprietarii din zonă au fost momiți cu sume importante – FOTO

Publicat: 20 apr. 2021
Paul Tehuțu și Neculai Mititelu, lângă terenul din centrul Iașului
Dezvoltatorul imobiliar Paul Tehuțu vrea să trântească un bloc printre casele din zona Smârdan. La un moment dat, a vrut cinci etaje, dar proiectul a fost respins. Neculai Mititelu, proprietar în zonă, spune că a primit oferte ca să vândă casa în care trăiește de aproape 50 de ani

Paul Tehuțu, patronul de la TNT Imobiliare, vrea să construiască un bloc chiar lângă o casă de pe stradela Adunați, din Iași, zona Smârdan. Cele trei etaje vor acoperi casa cu un singur nivel. Proprietarul Neculai Mititelu a spus că a primit oferte financiare, dar le-a refuzat, nu vrea să vândă

Proiectele imobiliare din zona Smârdan, din Iași, sunt tot mai numeroase. Fiecare bucată de teren este valorificată de investitorii care vor să construiască locuințe colective. Este și cazul lui Paul Tehuțu, patronul agenției TNT Imobiliare, care deține o suprafață de doar 483 de metri pătrați, pe stradela Adunați, nr.7, într-o zonă de case. Importanța proiectului este dată și de poziționarea terenului față de complexul Palas, la câteva minute de mers pe jos.

Deși terenul se află lipit de o locuință individuală cu regimul de înălțime parter, Paul Tehuțu solicită avizarea unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ) pentru construirea unui bloc de locuințe colective cu regimul de înălțime S+P+2E+M. Procentul de ocupare a terenului este de 40 la sută, în timp ce coeficientul de utilizare a terenului este 1,6. Rezultă, astfel, o suprafață desfășurată a clădirii de 772,8 metri pătrați. În cazul în care cele 9 apartamente vor fi vândute, afacerea valorează aproape 1 milion de euro.

Paul Tehuțu a vrut să scape de un vecin, care s-a încăpățânat să nu vândă

Chiar lângă proprietatea investitorului se află casa lui Neculai Mititelu, prezent în zonă încă din anii ’70, când zona Smârdan era o mahala plină de maghernițe. Bărbatul a precizat că a primit oferte, dar nu a cedat presiunilor.

„A vrut să cumpere de la mine, dar eu am refuzat. Acum zicea că vrea 400 de euro pe metru, au fost oameni și s-au interesat, dar au plecat. Mie nu mi-a cerut niciun acord”, a spus ieșeanul.

Paul Tehuțu a cumpărat terenul în 2016, moment în care erau edificate două case din chirpici, dărăpănate, construite în anul 1901. Între timp, clădirile au fost demolate. Acum, afaceristul caută să obțină toate avizele necesare pentru demararea proiectului. Trebuie să mai scape de o etapă, cea a consultării publice, sesiune organizată la sediul Primăriei Iași, pe data de 11.05.2021. Cu această ocazie, vecinii direct afectați pot depune contestații. Zona Smârdan a fost cuprinsă de mai multe scandaluri în care au fost implicați proprietarii de case și dezvoltatorii imobiliari.

Proiectul patronului de la TNT Imobiliare a fost respins în Comisia de Urbanism

Paul Tehuțu a încercat să obțină avizele pentru proiect și la finalul anului 2017. Atunci, regimul de înălțime propus era de S+P+5. Comisia de Urbanism a respins proiectul și a impus reducerea indicatorilor.

„Zona în care se află amplasamentul studiat a suferit o evoluție rapidă în ultimii 10-15 ani, prezentând un interes pentru dezvoltarea funcțiunilor de tip rezidențial cu regim mare de înălțime, dar și a serviciilor aferente. În zonă, pe străzile Adunați, Icoanei, Emil Palade, s-au construit în ultima perioadă construcții cu regim mediu și mare de înălțime (P+3E+M – P+10E+E retras), având funcțiunea principală rezidențială – locuințe colective”, se arată în descrierea situației actuale.

Subsolul clădirii va fi folosit pentru spații tehnice, iar la parter vor fi amenajate locurile de parcare. În total, sunt prevăzute 9 locuri de parcare. Pentru spațiile verzi s-au alocat doar 10 procente din suprafața totală a terenului. În proiect mai apare ca beneficiar și Mihaela Tehuțu, soția investitorului.

Investitorul spune că este singurul care a respectat indicatorii din zonă

Contactat telefonic, Paul Tehuțu spune că proiectul nu va încurca proprietarii din vecinătate.

„Este un aviz din 2019 de la Comisia de Urbanism, pentru ca acum să intrăm în consultarea publică, noua formă. Avem deja aviz pentru două etaje. Am vecin care are P+6, eu cred că sunt singurul din zonă care respectă. Spunea și domnul primar că nu poți construi cu multe etaje pentru că e zonă de case, dar alții au putut. Este singurul PUZ care respectă normele. În ceea ce-l privește pe domnul Mititelu, nu sunt probleme. Soarele vine dinspre partea sudică, spre proprietatea dumnealui. Eu sunt în spatele casei. Deci, nu văd de ce ar fi probleme”, a declarat afaceristul.

În zonă, judecătorii au anulat autorizațiile de construire pentru locuințe colective

Nu departe de terenul lui Paul Tehuțu, a fost edificat alt proiect, ce aparține dezvoltatorului Ioan Hatmanu, patron al firmei Marluc – H SRL. Afaceristul a construit un bloc de locuințe colective pe strada Fericirii, nr.2. Conform autorizației inițiale, clădirea de locuințe colective a fost aprobată pe o suprafață de doar 464 de metri pătrați. Regimul de înălțime aprobat este de P+3+M. În total, erau prevăzute 15 apartamente, din care 6 cu o cameră și 9 cu două camere, dar numai 11 locuri de parcare.

Construcția este aproape finalizată, dar la intervenția Prefecturii Iași, lucrările au fost suspendate pe timpul procesului intentat dezvoltatorului. Autorizația de construire a fost anulată de judecătorii de la Curtea de Apel Iași, la finalul anului trecut. Magistrații au arătat că necesarul era de 15 locuri de parcare, nicidecum 11. Între timp, Ioan Hatmanu a obținut un nou certificat de urbanism, pentru intrare în legalitate, emis de Primăria Iași în luna martie 2021.

Comentarii
 • Cam cat mai lasati toate loazele care zac intr-o mizerie de nedescris in zona aia?? Macar sa fie obligati sa-si faca un gard OMENESTE, nu un GUNOI care afecteaza vizual pe toti din zona? Hai jet cu smiorcaielile voastre, stiu ca v-ar place sa vedeti tăpșan pe fereastra si gunoi pentru sute de ani, dar sunt altii care vor civilizatie, putorilor.

 • Si apropo, degeaba le dati alora „sume importante”, sunt asa prostalai incat nici nu stiu ce sa faca cu banii. Pun pariu ca se uita la ei calculeaza in lei vechi. Nu stiu pe ce lume traiesc, cuvantul „investitie” le e strain, ei vor doar sa zaca in mizerie pana la sfarsitul vietii, atat. Trist e ca isi educa si plozii sa faca exact la fel…

 • Votantii lui Mihai Chirica sunt cei mai fericiti oameni din lume.
  Ei nu au fost, nu sunt si nu vor fi sub nici o forma afectati de PUZ-urile date pe sub mana.
  Eu zic sa nu ne mai plangem legat de primar. Avem fix ceea ce s-a votat la Iasi.

 • „…,dar sunt altii care vor civilizatie,…” coane fanica, altii vor bani….multi, multi, multi,…….nu civilizatie. Inghesuiala de pe Smardan nu inseamna civilizatie! Este rezultatul „intelegerii” dintre smecherii momentului.

 • Pt.FANE ,asa au procedat legionari si mai tirziu comunisti …..vezi ca la Socola tratamentul si consultatiile sunt gratis pt membri usr-plus din care sigur faci parte ,jegule !

 • Le e ciuda la santajistii imobiliari ca nu pot fugari omul care sta de 50 ani acolo !!!!sa i dea omului 1000 de euro m2 si pleaca elegant dar ei vor moka !!!!!dava n pl mea de escroci imobiliari platiti ma omul ….

 • Un raspuns tipic pt o loaza care-i place sa se lafaie in mizerie… Recunoaste, asa ai stat cu toata familia toata viata ta, asa-i? SLAVA DOMNULUI ca voi nu aveti un cuvant de spus in toata problema asta, ramelor.

Adauga un comentariu