Titlurile zilei

Blocuri ”rezidențiale” în comuna Ciurea, la prețuri halucinante! Ce golănii face primarul Cătălin Lupu – GALERIE FOTO

Publicat: 11 mart. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Blocuri rezidențiale în comuna Ciurea la prețuri halucinante Ce golănii face primarul Cătălin Lupu  GALERIE FOTO
Cătălin Lupu a favorizat o anumită companie în realizarea unor licitații pentru investițiile în blocuri de locuințe sociale

Primarul localității Ciurea minte în legătură cu achizițiile din comuna sa. Acesta a realizat o licitație pentru construirea blocurilor rezidențiale în comuna Ciurea cu sume pentru locuințe rezidențiale, costuri care ating așteptările unui apartament din centrul Iașului. Conform datelor regăsite în SEAP, Cătălin Lupu a lansat licitații pentru proiecte care vizau realizarea complexului de blocuri, în cadrul primei licitații participând doar o firmă, în vederea realizării lucrării

Firma Con Ted Construct, a omului de afaceri Cornel Brânză, a încheiat în 2019 contractul conform căruia localitatea Hlincea va beneficia de blocuri sociale. Curând, a avut loc o a doua licitație, care a crescut costurile de proiectare ale blocului care nici până în momentul de față nu este finalizat. Cu o perioadă de lucru încheiată în luna aprilie, pare că blocul nu mai reprezintă o prioritate pentru Primărie și nici pentru firma ofertantă, clădirea având în momentul de față doar primul etaj.

Aproape 9 milioane de lei pentru blocuri ”rezidențiale” în comuna Ciurea

Primarul Cătălin Lupu a plătit din banii publici pentru ridicarea unui singur bloc o sumă ce ar fi trebuit să ajungă pentru construirea a patru blocuri. Acesta avantajează competitorii la licitații, proiectul pentru blocurile sociale având în momentul de față costuri mai mari decât cele din Iași. Investiția care viza construirea a patru blocuri sociale în regim P+2 trebuia să ofere 48 de apartamente, costurile depășindu-le pe cele ale dezvoltatorilor imobiliari.

În luna noiembrie a anului 2019 a fost organizată o licitație pentru proiectare și execuție, singurul participant de la acel moment fiind Con Ted Construct, firma ofertând prețul de 8.764.370 lei fără TVA.
În final, Primăria Ciurea a ajuns să plătească cu aproape 50% mai mult decât suma constatată în cadrul licitației publice. La două luni de la semnarea contractului a avut loc majorarea acestuia cu 11%, acela fiind momentul în care Primăria Ciurea și firma ofertantă au decis schimbarea deciziei tehnice, având loc, astfel, construirea unui singur bloc, în loc de cele patru.

Astfel, costurile au crescut, având loc o altă licitație, la care, culmea, același Con Ted Construct a câștigat. La această licitație a participat și firma bucureșteană Union General Construct SA.
Majorarea de 41% a costurilor a costat construcția blocurilor din Hlincea 12.336.051 lei fără TVA, față de 8,7 milioane lei, suma estimată inițial.

950 de euro pentru un metru pătrat din blocul rezidențial

Locuințele, care scot din ”buzunarele” bugetului public sume cât un apartament în centrul Iașului, ating costurile de 950 de euro pe metru pătrat. Proiectul trebuia să dureze un an, urmând ca pe 6 aprilie 2022 să fie încheiat, însă, în momentul de față, acesta are abia un etaj. Acest fapt nu pare a reprezenta o problemă, întrucât schimbările bruște și surprizele de tip ”taxe uriașe” nu sunt un impediment pentru primarul Cătălin Lupu și proprietarul firmei, Cornel Brânză.

Deși proiectul pare că avea alte costuri și altă dată limită inițial, edilul susține că toate lucrurile care au apărut pe parcurs în realizarea blocurilor ”rezidențiale” din comuna Ciurea, au fost spre binele comunității, așa cum a fost și în cazul altor investiții fără sens făcute de către acesta.

”Pe parcursul elaborării proiectului tehnic, la evaluarea situației din amplasament, au rezultat necesare lucrări de anvergură pentru asigurarea stabilității versantului pe amplasamentul propus inițial, lucrări de stabilitate (piloți, palplanșe, ziduri de sprijin) pe toată lungimea amplasamentului inițial, mai mult de 150 ml de lucrări de consolidare/versant. Pentru diminuarea acestor costuri beneficiarul a optat pentru schimbarea amplasamentului și a soluției de realizare a construcțiilor, din patru unități locative distincte la o singură unitate cu două tronsoane, cu același număr de apartamente și suprafețe, diminuând astfel lungimea lucrărilor de consolidare”, a precizat edilul.

Autorizații semnate cu ochii închiși

În trecut, primarul Cătălin Lupu a mai fost implicat într–un scandal similar, acesta semnând autorizația care aproba construirea câtorva zeci de locuințe colective cu regimul de înălțime P+1+M, fiecare imobil cu câte 6 apartamente. Dezvoltatorul Constantin Machedon era acuzat la acel moment de realizarea necorespunzătoare a imobilului, acesta primind reclamații într-un număr foarte mare de la locuitorii care beneficiau de un spațiu achiziționat în acea clădire.

”Pe acest lanț de blocuri cu 3 niveluri sunt probleme mari de canalizare (străzi secundare fără lucrări măcar începute), apa curentă (presiune scăzută mai ales pe timp de vară), numărul scăzut de transformatoare, cu avarii periodice din cauza numărului mare de consumatori, fără puncte de colectare deșeuri, fără străzi asfaltate”, declară atunci un locuitor din cartierul ”Astoria” în legătură cu imobilul care pare că prezice soarta blocurilor ”rezidențiale” din comuna Ciurea.

Adauga un comentariu