Boli si tratamente

Boala Alzheimer: ferește-te de consumul excesiv de alcool

Publicat: 15 oct. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Boala Alzheimer ferește-te de consumul excesiv de alcool
Cercetătorii americani fac lumină in ceea ce priveste legătura dintre consumul excesiv de alcool și apariția bolii Alzheimer.

Cercetătorii americani fac lumină in ceea ce priveste legătura dintre consumul excesiv de alcool și apariția bolii Alzheimer.

Astăzi, boala Alzheimer este cea mai frecventă boală neurodegenerativă. Cu toate acestea, este posibil să se acționeze asupra anumitor factori de risc modificabili. Într-adevăr, consumul excesiv de alcool este asociat cu o triplare a riscului de demență în general și cu o dublare a celui de a dezvolta boala Alzheimer.

Un studiu recent, efectuat la New York, urmărește să descifreze fiecare etapă moleculară implicată în modul în care consumul excesiv de alcool duce la cea mai comună formă de demență. Acest studiu investighează rolul pe care îl joacă alcoolul în transformarea unei proteine ​​normale din creier implicate în dezvoltarea bolii Alzheimer, proteina tau.

Această proteină care se găsește în neuroni a fost considerată una dintre principalele caracteristici ale bolii Alzheimer. În timp ce acumularea de proteine ​​beta-amiloide creează plăci amiloide în afara celulelor creierului, proteinele tau se acumulează în interiorul neuronilor.

Cum afecteaza alcoolul celulele creierului

Cercetătorii lucrează pentru a înțelege modul în care se modifică structura proteinei tau și modul în care rolul acesteia în creier este modificat chimic sub influența consumului excesiv de alcool.

„Studiile au arătat că consumul frecvent și excesiv de alcool este legat de debutul precoce și de severitatea crescută a bolii Alzheimer”, a declarat dr. Max Brenner, profesor asistent la Institutele Feinstein, pentru Medical Xpress, potrivit Sante Magazine.

„S-a raportat că consumul de alcool se corelează cu atrofia corticală asemănătoare Alzheimer la persoanele cu risc crescut de a dezvolta boala, iar la o vârstă fragedă de debut, expunerea cronică la alcool a cauzat fosforilarea tauului neuronal în hipocamp și afectarea memoriei la șoarecii predispuși la boala Alzheimer”.

„Când celulele detectează condiții potențial dăunătoare, cum ar fi expunerea la alcool, ele eliberează molecule precum eCIRP pentru a alerta alte celule din apropiere, astfel încât să înceapă să-și pregătească apărarea pentru a depăși condițiile stresante. Celulele alerte recunosc eCIRP în afara celulei atunci când se leagă de receptori proteici specifici din membrana celulei. Cascada proteinei eCIRP este declanșată atunci când alcoolul difuzează în creier și, deși alcoolul are o influență majoră, cascada eCIRP poate apărea în alte condiții dăunătoare”, explică omul de știință.

Cercetătorii explorează o altă cale: alcoolul poate fi, de asemenea, cauza plăcilor legate de debutul bolii Alzheimer.

În acest moment, echipa de cercetare nu este încă sigura de modul in care mecanismele implicate în consumul excesiv de alcool duc la apariția bolii Alzheimer. Potrivit Organizației Națiunilor Unite, numărul persoanelor afectate ar putea ajunge la 152 de milioane de oameni în întreaga lume până în 2050.

Adauga un comentariu