Boli si tratamente

Boala hepatică grasă: ce indica aspectul scaunului

Publicat: 05 iul. 2020
ficat gras
Boala hepatică grasă: ce indica aspectul scaunului

Boala hepatică grasă: ce indica aspectul scaunului? Oamenii de știință de la Școala de Medicină a Universității din California din San Diego spun că un simplu test de scaun ar permite persoanelor cu boală hepatică grasă (cunoscută și sub numele de steatoza hepatica) să identifice rapid și ușor riscul de a se dezvolta ciroză.

Boala hepatică grasă sau ficatul gras este o afecțiune cronică asociată cu lipsa de exerciții fizice, un stil de viață sedentar și o dietă bogată în zaharuri. Această afecțiune poate duce la grave complicatii și poate progresa spre ciroză, o patologie gravă a ficatului care o afectează ireversibil sau chiar cancer la ficat.

Boala hepatică grasă: ce indica aspectul scaunului

O echipă de oameni de știință condusă de cercetători de la Școala de Medicină de la Universitatea din California din San Diego a descoperit o nouă tehnică pentru a prezice riscul dezvoltării cirozei la pacienții cu boală hepatică grasă. Un avans major în ceea ce privește prevenirea.

Într-un articol publicat în revista Cell Metabolism, cercetătorii au raportat că microbiomul (toate microorganismele găsite în corpul uman) din materiile fecale por arata care este riscul de ciroză. Ei cred că aceste microorganisme din scaun sunt suficient de distincte pentru a identifica pacienții care prezintă cel mai mare risc de a dezvolta ciroză.

„Rezultatele reprezintă posibilitatea creării unui test precis, non-invaziv, bazat pe microorganisme fecale, pentru a identifica pacienții cu cel mai mare risc de a dezvolta ciroză. Un astfel de instrument de diagnostic este necesar”, a spus Rohit Loomba, autor principal al studiului și profesor la catedra de gastroenterologie de la Universitatea din San Diego Școala de Medicină.

Nou test non-invaziv pentru identificarea pacienților cu risc ridicat de a dezvolta ciroză

Pentru a ajunge la această descoperire, cercetătorii au analizat datele unui studiu al participanților din China și Italia. De asemenea, s-au bazat pe cercetările publicate în 2017 și 2019. Oamenii de știință au comparat microbiomii fecalelor a 163 de participanți. Voluntarii au inclus pacienții cu ciroză, rudele lor și pacienții de control fără boli hepatice grase.

Ei au legat conținutul genetic al microbiomului prezent în scaun de vârsta participanților și nivelurile de albumină serică (o proteină din sânge abundentă produsă în ficat).

Aceste rezultate demonstreaza ca un set de specii microbiene intestinale ar putea fi utilizate ca un test non-invaziv pentru ciroza, au spus ei. Pentru profesorul Rohit Loomba, următorul pas este stabilirea corelației dintre aceste microbiomi intestinali și ciroză.

Adauga un comentariu