Actualitate

Boală misterioasă care îi face pe urşi să fie extrem de prietenoşi cu oamenii: Se comportă ca nişte căţei

Publicat: 05 apr. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Boală misterioasă care îi face pe urşi să fie extrem de prietenoşi cu oamenii Se comportă ca nişte căţei
Urșii tineri au o boală care îi face să se comporte ca niște câini și să devină extrem de prietenoși cu oamenii

O boală misterioasă i-a pus pe medici pe gânduri. Boala afectează în special ursii tineri şi îi face să se comporte ca nişte căţei, susţin cercetătorii. Boala a apărut și a fost depistată în două state din SUA şi îi face pe aceştia să devină prietenoşi.

Primele cazuri au fost depistate în 2014 şi de atunci numărul urşilor tineri care sunt afectaţi este într-o creștere rapidă.

Boala care îi face pe urşi să devină prietenoși

Conform specialiştilor, odată ce au contactat virusul, ursii tineri devin prietenoşi. Aceştia pierd orice teamă de oameni iar comportamentul lor, după contactarea bolii devine izbitor de asemănător cu cel al câinilor. Momentan, oamenii de ştiinţă nu ştiu cum să explice fenomenul care este din ce în ce mai prezent.

Virusul a afectat ursii tineri din statele americane Nevada și California. Urşii afectaţi devin prietenoşi cu oamenii, iar medicii veterinari nu îşi explică cu exactitate boala. Totuşi, o primă ipoteză a fost avansată de specialişti. Aceştia consideră că boala este o formă de encefalită şi că este fatală. De altfel, medicii consideră că este asemănătoare cu virusul zombie de la căprioare. Totuşi, efectul este invers. Dacă ursii devin prietenoşi atunci când se îmbolnăvesc, căprioarele dezvoltă un comportament agresit şi neecordonat.

Totuşi, boala nu a afectat multe exemplare, dar numărul în creștere îi îngrijorează pe specialiştii de la Departamentul pești şi animale sălbatice din Californa. În total, în ultimul an în California au fost depistate 4 cazuri de această natură.

Un caz de urs prietenos i-a pus pe gânduri pe specialisti

Cel mai recent urs găsit suferind de boală a fost adus luna trecută de la Pollock Pines din El Dorado. Tânăra ursoaică, care era subponderală, se mutase într-o curte rezidențială și nu se temea să se apropie de oameni. Vecinii au început să-i dea puiului apă, mere și căpșuni, ceea ce contravine instrucțiunilor CDFW.

La un moment dat, ursul a sărit în portbagajul deschis al unei menajere, ceea ce i-a determinat pe oameni să se apropie de animal și să-l mângâie, a spus CDFW.

„Acesta nu este un comportament normal”, a declarat pentru CBS Sacramento despre pui dr. Brandon Munk, medic veterinar pentru animale sălbatice la CDFW . „Și asta trebuie să fie un steag roșu, nu? Trebuie să fie un steag roșu că ceva nu este în regulă.”

„Din punct de vedere fizic și psihic, ursul nu părea destul de coerent, mergând ciudat, plictisitor și nu răspunde cum ar trebui să fie un urs normal”, a spus departamentul.

Ursul a fost dus la Laboratorul de Investigații Wildlife (WIL) al CDFW din Rancho Cordova pentru observare și evaluări. Medicii veterinari au descoperit că ursul era acoperit de căpușe și cântărea 21 de kilograme, departe de cele 80 de kilograme pe care ar trebui să le cântărească o femelă de vârstă similară. Ursul a prezentat, de asemenea, semne de anomalii neurologice cu tremurături intermitente ale capului și o înclinare subtilă a capului.

În România urșii intră des în interacțiune cu oamenii

Pe de altă parte, în România este un întreg fenomen al urșilor care intră în interacțiune cu oamenii. În zonele împădurite din România au fost văzuți zeci de urși care coboară până în satele locuite. Acest lucru se datorează în special micșorării habitatului lor natural. De exemplu, la Predeal, un schior a filmat un pui de urs în timp ce era pe pârtie. Un alt caz, de această dată șocant s-a produs în județul Nemț unde un urs care a fost eliberat după zeci de ani de captivitate se învârtea în cerc.

Organizaţia nonguvernamentală AMP Libearty – Bear Sanctuary a postat un filmuleţ pe o reţea de socializare în care se poate vedea că ursul Ina se invarste în cerc. Femelă a fost crescută în captivitate şi ţinută într-o cușcă timp de 20 de ani. Asociația trage un semnal de alarmă referitor la impactul psihologic pe care captivitatea îl are asupra animalelor. Aceştia spun că spatiile mici sunt un rău real pentru animale și că imaginile prezentate de aceştia stau mărturie.

Adauga un comentariu