Prima pagină » Sanatate » Boala zgârieturii de pisică: Simptome, complicații și tratament

Boala zgârieturii de pisică: Simptome, complicații și tratament

27 sept. 2021, 13:36,
în Sanatate

Boala zgârieturii de pisică este cauzată de infecția cu bacteria Bartonella henselae. Este cunscută și sub denumirea de boala ghearelor de pisică.

Multe dintre pisici sunt purtătoare ale bacteriei Bartonella henselae, dar nu prezintă simptome. Cu toate acestea, zgârietura sau mușcătura unei astfel de pisici poate determina apariția bolii zgârieturii de pisică la om. Bacteria poate ajunge în organism și dacă pisica linge o rană deschisă a omului.

Boala zgârieturii de pisică: Simptome

Primele semne ale infecției apar la 14 zile de la pătrunderea bacteriei în organism. Atunci, porțiunea de piele care a intrat în contact cu pisica devine roșie și dureroasă. La atingere, pielea este caldă, iar în scurt timp își poate face apariția puroiul.

Simptome des întâlnite în cazul infecției cu această bacterIe sunt: febra, durerile de cap, pierderea apetitului, oboseala și inflamarea ganglionilor limfatici (în zona capului, gâtului și axilei).

Dacă sesizați apariția acestor simptome, mergeți, de urgență, la un consult medical.

Persoanele cu un sistem imunitar slăbit ar trebui să evite să stea în preajma pisicilor, deoarece boala zgârieturii de pisică poate cauza probleme serioase. Printre aceste persoane se regăsesc: pacienții cu HIV, lupus, cancer, diabet sau care urmează tratamente care slăbesc sistemul imunitar.

Complicațiile bolii zgârieturii de pisică

Boala zgârieturii de pisică se tratează de la sine, în cele mai multe cazuri. Cu toate acestea, pot apărea și complicații, cum sunt: encefalopatia, neuroretinita sau osteomielita.

În cazul în care bacteria ajunge la creier, encefalopatia poate provoca leziuni permanente la nivelul acestuia sau poate duce la decesul persoanei.

Neuroretinita reprezintă inflamația nervului optic și a retinei. Ea apare atunci când bacteria ajunge la ochi și se manifestă prin vedere încețoșată. Din fericire, dispare odată cu vindecarea infecției.

Osteomielita este o infecție osoasă, care apare doar dacă bacteria ajunge la nivelul sistemului osos. În cazul în care produce daune severe, poate fi nevoie de amputarea unui membru.

Dacă aveți simptome precum inflamarea ganglionilor, febră sau stare generală de rău, contactați imediat un medic.

Tratament

Nefiind o afecțiune gravă, boala zgârieturii de pisică se vindecă singură. Dacă pacienții au sistemul imunitar compromis, medicul le poate recomanda tratamentul cu antibiotice.

Totuși, un tratament specific nu a fost aprobat, cei mai mulți medici considerând că boala necesită doar supravegherea atentă a evoluţiei. Se recomandă analgezice (ibuprofen, aspirină), comprese calde şi evitarea traumatismelor la nivelul ganglionilor şi a abdomenului în caz de splenomegalie. Nu se recomandă incizia şi drenajul ganglionilor, dar aspiraţia pe ac în adenopatiile mari are efecte decompresive, realizând calmarea durerii.

Leziunea cutanată se poate vindeca în 1-3 săptămâni, iar în 2-4 luni, ganglionii limfatici vor reveni la dimensiunile normale.

Pentru a preveni zgârieturile de pisică, evitați contactul cu pisicile agresive sau prea jucăușe. În cazul în care aveți o leziune cutanată, nu lăsați pisica să vă lingă în acea zonă.

Pentru a nu transmite bacteria Bartonella henselae, pisicile trebuie deparazitate în mod regulat. Explicația este că bacteria se transmite de la o pisică la alta prin purici, iar prin deparazitare pisica nu o poate transmite la om.

Dacă ați fost zgâriat sau mușcat, spălați zona respectivă cu apă și săpun.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`