Sanatate

Bodyline – Suferi de artrită? Iată care sunt alimentele de mâncat și de evitat pentru a calma durerea

Publicat: 26 ian. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Bodyline - Suferi de artrită Iată care sunt alimentele de mâncat și de evitat pentru a calma durerea

Artrita poate fi o afecțiune debilitantă dacă este ignorată, iar dieta joacă și ea un rol important aici. Află care sunt alimentele pe care ar trebui să le consumi și să le eviti, pentru a-ți întări oasele și articulațiile.

Ce este artrita?

Artrita este o afecțiune articulară care provoacă inflamarea uneia sau a mai multor articulații care duce la durere. Este un termen care cuprinde peste 100 de forme diferite de tulburări articulare. Fiecare formă de artrită vine cu propriul set de complicații, cauze și prognostic. Cele mai frecvente forme ale acestei afecțiuni sunt osteoartrita și artrita reumatoidă. Alte tipuri comune includ artrita psoriazica, guta (depunerea de acid uric), etc. Aproape 50 milioane de oameni din întreaga lume sunt afectați de o formă de artrită.

Ce cauzează artrita?

Declanșatorul din spatele artritei variază în funcție de forma acestei afecțiuni.

Iată câțiva dintre factorii comuni care contribuie la majoritatea formelor de artrită:

  • Leziuni – Poate provoca artrită degenerativă
  • Metabolism anormal – duce la gută
  • Predispoziție genetică – crește riscul de osteoartrită, artrită reumatoidă
  • Infecții – cum ar fi în artrita bolii Lyme
  • Disfuncția sistemului imunitar – duce la artrită reumatoidă
  • Fumat
  • Obezitatea – duce la degenerarea oaselor
  • Vârsta – riscul tău crește odată cu vârsta
  • Gen – femeile sunt mai vulnerabile la artrită decât bărbații.

Profesii care necesită ore lungi de ședere.

Artrita implică în principal inflamarea articulațiilor

Oboseala, umflarea și durerile articulare sunt câteva dintre simptomele comune de care suferă persoanele cu artrită. Dacă este lăsată netratată, artrita poate avea consecințe grave asupra corpului tău. Multe alimente, din fericire, pot ajuta la reducerea inflamației și ameliorează o parte din disconfortul articular asociat cu artrita. De fapt, potrivit unui sondaj, 24% dintre persoanele cu poliartrită reumatoidă au spus că dieta lor le-a influențat intensitatea simptomelor.

Alimente pe care ar trebui să le incluzi în dieta ta pentru artrită

Experții au menționat ce alimente trebuie consumate și care ar trebui evitate dacă cineva suferă de artrită. Vitaminele sunt vitale. Artrita este o boală a inflamației. Din cauza unor alimente specifice, se poate fie agrava inflamația din organism, fie se poate reduce cantitatea de inflamație produsă de organism.

  • Vitaminele B3, B6 și B12 sunt esențiale pentru durerile articulare și durerile corporale.

Dacă nu dorești să suferi de artrită, ar fi indicat să le incluzi în dieta ta.

  • Vitamina D este, de asemenea, importantă pentru absorbția calciului din stomac. Poate fi obținută din lumina soarelui sau suplimente.

Laptele, iaurtul, brânza, cerealele integrale, leguminoasele, năutul, banana, spanacul, cartofii sunt surse bune de vitamina B3, B6 si B12. Vitamina B12 este importantă pentru sănătatea oaselor. Dacă ești vegetarian, poți obține vitamina B12 din migdale și lapte. Vegetarienii pot lua și suplimente de vitamina B12, pentru a evita un impact negativ asupra sănătății oaselor.

Osteoartrita și osteoporoza sunt boli ale înaintării în vârstă

Masa osoasă puternică este asociată cu un statut adecvat de vitamina D. Statutul optim de vitamina D pentru sănătatea oaselor este de 50 nmol/L. Cea mai bună sursă de vitamina D este lumina soarelui. Însă alimente p5ecum laptele , brânza, untul, cerealele și peștele gras sunt surse excelene de vitamina D. Vitaminele B12 și D3 sunt importante pentru funcționarea articulațiilor tale. Antioxidanții protejează cartilajul de degradarea chimică, care este esențială pentru sănătatea oaselor și a articulațiilor. Morcovul, usturoiul, lămâia, roșiile, nucile, strugurii negri, mărul, ceapa, turmericul, sunt surse de antioxidanți.

Mineralele sunt și ele importante pentru artrită

Adesea, aportul de minerale este neglijat. Ele sunt necesare pentru sănătatea oaselor, contracția musculară și producția de hormoni. Minerale precum calciul, fosforul, magneziul, fierul, zincul și cuprul sunt esențiale. Magneziul este un mineral esențial pentru oase și pentru sănătate și ameliorarea durerilor articulare. Suplimentele pot fi o sursă potrivită, dacă există o deficiență a mineralelor.

Păstrează-ți greutatea sub control cu ​​aceste alimente

Există o corelație directă între greutatea corporală și artrită. Articulațiile sunt împovărate de excesul de greutate și produc durere de multe ori. Obezitatea crește riscul de osteoartrită la genunchi, afecțiune prezentă mai ales la persoanele obeză. Exercițiile fizice moderate și scăderea în greutate indusă de dietă sunt eficiente pentru ameliorarea osteoartritei.

O dietă cu deficit de calorii poate reduce greutatea.

  • Citricele, fructele de pădure, usturoiul, ceapa roșie, roșiile, ardeiul, nucile și verdeața cu frunze sunt surse naturale de colagen.
  • Acizii grași Omega 3, calciul, magneziul, vitamina C și D, colagenul etc sunt nutrienți esențiali pentru sănătatea oaselor și a articulațiilor.
  • Ghimbirul atenuează durerea osteoartritei, în timp ce turmericul suprimă substanțele chimice inflamatorii ale corpului.

Ce alimente ar trebui să eviți când suferi de artrită

Există anumite alimente pe care persoanele cu artrită nu ar trebui să le consume.

  • Grăsimile trans care se găsesc în alimentele ambalate trebuie evitate, deoarece cresc inflamația în organism.
  • Consumul excesiv de floarea soarelui și ulei vegetal nu este sănătos pentru cei ce suferă de artrită.
  • Prăjelile și alcoolul ar trebui, de asemenea, evitate.
  • Zahărul în exces și un stil de viață sedentar pot duce la obezitate, care crește riscul de osteoartrită la genunchi.

Așadar, orice alimente declanșatoare ar trebui evitate, pentru a preveni artrita.

Adauga un comentariu