Prima pagină » Titlurile zilei » Bolnavii de cancer, umiliți în singurul spital oncologic din Moldova! Afară din birou, doamna manager! – FOTO

Bolnavii de cancer, umiliți în singurul spital oncologic din Moldova! Afară din birou, doamna manager! – FOTO

16 mai 2024, 02:00, 11 ,
Codruța ȘOROAGĂ în Titlurile zilei

Aglomerația din ambulatoriul Institutului Regional de Oncologie (IRO) Iași este o constantă. Zilnic, sute de bolnavi de cancer sunt umiliți în singurul spital oncologic din Moldova. Aceștia se calcă în picioare pentru a ajunge la consultație, fiind nevoiți să sprijine pereții ore întregi în fața cabinetelor medicilor.

Pacienții se calcă în picioare în ambulatoriul singurului spital oncologic din Moldova

Problema aglomerației din ambulatoriul IRO Iași nu a fost soluționată nici după mai multe luni. Reporterii BZI au atras atenția asupra acestei situații într-un articol din 26 ianuarie 2024, după ce au petrecut 2 ore în ambulatoriul unității medicale. Deși managerul IRO Iași a susținut că a luat o serie măsuri, aglomerația nu a încetat.

Reporterii s-au deplasat în ambulatoriul IRO Iași și miercuri, 15 mai 2024, constatând că pacienții trec prin același chinuri ca acum câteva luni. Ba mai mult, temperaturile fiind mai crescute, aceștia trebuie să se mai confrunte și cu o căldură înăbușitoare. În mulțime se afla și o pacientă care abia se putea deplasa. Femeia avea o sondă și era însoțită de două femei mai tinere cărora le tot spunea că se simte extrem de rău și le ruga să facă în așa fel încât să fie consultată cât mai repede, însă pacienții programați înaintea sa nu au vrut însă să-i cedeze locul.

Unii susțin că aglomerația de pe holul ambulatoriului se creează și din cauză că se prezintă la consultații bolnavi care nu au programare. De aceea, în timp ce așteaptă la rând, între pacienți se mai iscă și certuri.

„Toți suntem bolnavi, înțeleg că dumneavoastră vă simțiți rău, dar toți suntem în aceeași situație. Se creează aglomerați și pentru că unii pacienți vin și intră înainte celor care au programare”, a spus una dintre pacientele care așteptau ieri, 15 mai 2024, în ambulatoriul unității medicale.

Fie că sunt obișnuiți să vadă zilnic astfel de pacienți, iar situația lor nu-i mai mișcă în niciun fel, angajații IRO Iași nu sunt deloc empatici, se izbesc de aceștia, îi dau la o parte ca pe niște obiecte sau se hârjonesc pe holuri.

Conducerea IRO Iași a luat niște măsuri, dar situația e departe de a fi rezolvată

Pacienții au menționat în chestionarele de satisfacție că sunt nemulțumiți de aglomerația din ambulatoriul IRO Iași.

„În spațiul unde se țin consultații, este aglomerat, pacienții nu poartă mască, am auzit că va fi o reorganizare a ambulatoriului, reguli mai stricte și pentru pacienți. Nu știu cum, căci spațiul e mult prea mic la numărul de consultații și pacienți”, a menționat un pacient în chestionarul de satisfacție.

„Ar fi necesară o mai bună organizare a serviciului ambulatoriu de la parter, fără timpi de așteptare mari, fără aglomerație”, a transmis un alt pacient.

Pacienții și-ar dori ca în ambulatoriul IRO Iași să fie dispuse mai multe scaune, încât bolnavii să nu mai fie nevoiți să aștepte în picioare să le vină rândul la consultații.

„Modalitatea de programare pentru consultații este dificilă și sunt necesare scaune mai multe în vecinătatea cabinetelor de consultații”, este părerea unui alt pacient oncologic.

Deși conducerea singurului spital oncologic din Moldova a luat o serie de măsuri pentru a pune capăt aglomerației din ambulatoriu, se pare că acestea nu sunt atât de eficiente. Astfel, doamna manager Mirela Grosu ar trebui să iasă din birou din când în când și să vadă ce chinuri îndură toți acești pacienți.

„În urma analizei chestionarelor, s-au luat următoarele măsuri. Igienizare printr-un proiect PNRR a ambulatoriului integrat, repoziționarea cabinetelor din ambulatoriu și mărirea spațiilor de așteptare; Mai multe posibilități de programare: direct la medicul curant, la biroul de relații cu publicul, prin telefon sau email, online pe site-ul wwww.iroiasi.ro”, au transmis reprezentanții IRO Iași.

Comentarii
  • Programarea la medic este de folos medicilor, nu pacientilor. Ca sa aiba o programare a incasarilor. Nimic mai mult. Poti veni cu programare la ora 9 si sa intri la medic la ora 14. Atat pot medicii.

  • Un pacient IRO

    Chestia cu programarea la un anumit medic e cam asa: pe usa e afisat programul, medicul este la cabinet intre ora 8 si ora 9/10 si are programati 5-6 pacienti, sa zicem. Care e primul, care e ultimul? Majoritatea vine cu sustinator, deci la ora 8 la usa vor fi aproximativ 10 persoane, mai vin si neprogramati si aglomeratia este gata. Sunt si scaune dar difuzorul pentru apel nu functioneaza si atunci stai la usa sa intri cand iti vine randul. Si medicii lucreaza sub stres, pe repede inainte si pacientul iese nauc dupa intrevederea cu medicul, nici nu inteleg mare lucru (varsta, boala) si intervin rezidentii si asistentele cu precizari, se mai informeaza si pacientii intre ei, iata de ce lupta cu cancerul este intr-adevar „o lupta”

  • ciolacu moldoveanul

    managera are toate rudele angajate în spitalul ăla!stau toți degeaba pe bani multi!colcăie de nonvalori iro,unii nici nu știu să scrie in limba romana!

  • In 95% din SPITALELE ROMANIEI ,UMILITA PACIENTILOR ESTE REGULA !!!! IAR CEI cu TITLU DE MEDICI ,ABSOLVENTI AI ULTIMILOR 15-18 ANI daca lSE INCADREAZA CA SI FELCERI ESTE PREA MULT ,in proportie de 75-80% ,asta si datorita faptului ca FAK DE MED AU FOST ACAPARATE DE PSEUDO PROFESORI DOCTORI !!!!

  • medicii sa isi respecte PROGRAMUL , sa fie la ora fixa , sa programeze in asa fel incat sa consulte pacientul eficient iar urmatoarul sa nu fie nevoit sa astepte in plus.

  • E jale acolo, plus că durează 3 săptămâni o programare și când în sfârșit reușești să ajungi la oncologul tău mai intra și alții peste tine, pacienți,personal din spital și ești întrerupt mereu din discuție

  • J’ai besoin d’oxy s’il vous plaît.

  • -Numarul bolnavilor este mare, medici puțini și spațiu insuficient.
    -Cu programare sau nu, toți pacienții vin de la ora 7. Normal ca se aglomereaza.
    S-ar putea lucra în 2 schimburi, dar…. Toată lumea vrea repede acasă. Sau la clinicile private… să iasă banu gros.

  • jegoasa dracului

  • ESTE UN DESZASTRU SI O DURERE DE NEDESCRIS IN CUVINTE CE ESTE LA ONCOLOGIA DIN IASI MORI DE DURERE LA USI SI DOCTORII TIPA LA EI CA NU AU PROGRAMARE ,DOMNILOR !!! SI LA MOARTE TE POTI PROGRAMA? SA VA FIE RUSINEEEE!!!!

  • ESTE UN DESZASTRU SI O DURERE DE NEDESCRIS IN CUVINTE CE ESTE LA ONCOLOGIA DIN IASI MORI DE DURERE LA USI SI DOCTORII TIPA LA EI CA NU AU PROGRAMARE ,DOMNILOR !!! SI LA MOARTE TE POTI PROGRAMA? SA VA FIE RUSINEEEE!!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *