International

Brexitul afectează taxele de școlarizare ale universităților din Marea Britanie! Acestea s-au dublat

Publicat: 29 iul. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Brexitul afectează taxele de școlarizare ale universităților din Marea Britanie Acestea s-au dublat
Brexitul afectează taxele de școlarizare ale universităților din Marea Britanie! Acestea s-au dublat

Brexitul afectează taxele de școlarizare ale universităților din Regat! Acestea s-au dublat. După ce Regatul Unit al Marii Britanii a ieșit din Uniunea Europeană, taxele de școlarizare ale universităților s-au dublat. Astfel că, pe tineri nu îi sperie nici pandemia și nici Brexitul, ei sunt frustrați de majorarea taxelor.

Un master ar putea costa chiar și 20.000 de lire. Brexitul afectează taxele de școlarizare ale universităților din Regat!

După Brexit, tuturor candidaţilor li se vor aplica taxe de studenți internaţionali. Până acum, ajungeau până la 9.250 lire sterline/an pentru programele de licență şi chiar 20.000 de lire pentru programele de masterat.

Un fondator al unui program de finanțare de studii în străinătate, Alexandru Ghiță, ne vorbește despre mărirea taxelor.

„De acum încolo, aceste taxe se pot duce la 12.000, 15.000, 18.000 de lire, în funcție de domeniul de studiu”

Profesorul universitar în Marea Britanie, Bogdan Ghiță ne explică faptul că taxele vor fi diferite de la o universitate la alta. Există posibilitatea ca acestea să fie echivaleze cu cele internaționale. De asemenea, împrumuturile acordate până acum de guvernul britanic le-au permis studenţilor să plătească anul universitar

„Universitățile vor decide individual ce taxe vor aplica, foarte posibil echivalentul celor internaționale, din afara UE. Cel mai mare impact îl vor avea împrumuturile de studii.”

Alexandru Ghiță, fondator al unui program de finanțare de studii în străinătate: „Cu aceste credite susții niște oameni foarte buni să meargă la niște universități foarte bune care au o rată mare de succes din perspectiva angajabilității absolvenților lor”.

Cum va începe anul universitar

Pe lângă îngrijorarea privind taxele, studenții sunt interesați să afle cum se va desfășura începerea anului universitar. Consilierul educațional Adina Cristescu le vorbește stundenților despre importanța aflării în campusuri pe durata desfășurării cursurilor, chiar dacă acestea se vor realiza în mediul virtual.

„Îi sfătuim pe cât posibil să plece, să-și urmeze planurile pe care și le-au făcut, pentru că chiar dacă o parte din cursuri vor fi online, e bine să fie în campusuri”

„Toate informațiile sunt disponibile online, nu vor fi cursuri și nici laboratoare, vor fi mai degrabă un fel de seminarii în care studenții pot primi feedback pentru munca făcută”, declară Bogdan Ghiță, profesor universitar în Marea Britanie

Ce alte țări mai aleg studenții

Preferate de studenți sunt universitățile din Spania, Olanda, Franţa și Danemarca.

Un viitor masterand la o universitate din Olanda, Bogdan Mărgărit explică: „2.200 euro taxa de studiu plătită universității și în jur de 1000 de euro per lună, incluzând costul de cazare, mâncare, transport, materiale”.

În prezent, peste hotare învață aproape 35.000 de studenți, potrivit UNESCO. Acest lucru plasează România pe locul 5 în clasamentul statelor UE cu cei mai mulți studenți internaționali.

Adauga un comentariu