Bubițe pe corp ca niște coșuri. Iată care ar putea fi factorul declanșator

07 mart. 2024, 13:20 _____ Vizualizări
BZI.ro, în Sanatate

Bubițele pe corp ca niște coșuri pot fi, uneori, un semn sau simptom al unei alte probleme de piele. Popular, orice leziune a pielii, indiferent de dimensiune, este adesea denumită „bubă” sau „bubiță”, încă din copilărie. Deși aceste leziuni pot include și semne provocate de lovituri, ele sunt percepute ca parte a acestui spectru. Dat fiind că pielea este cel mai extins organ al corpului, orice imperfecțiuni devin ușor observabile și pot genera îngrijorare, chiar dacă nu produc simptome. Iată care ar putea fi cauzele erupțiilor cutanate care ar putea fi confundate cu ușurință cu acneea.

Bubițe pe corp ca niște coșuri. Care ar putea fi cauzele

Este ușor să confunzi foliculita cu acneea corporală. Dacă crezi că ai acnee, ar trebui să te asiguri că nu este de fapt foliculită. Aceasta este o afecțiune în care foliculii de păr normali devin inflamați sau infectați, rezultând în mici umflături roșii la baza acestora. Cel mai adesea apar pe piept, spate, brațe și picioare.

Bubițele par a fi acnee, dar dacă te uiți cu atenție, vei vedea că apar doar la baza foliculilor de păr. Această afecțiune este de obicei cauzată de bacterii, dar uneori poate fi cauzată de ciuperci ale pielii. Opțiunile de tratament variază – de la agenți antibacterieni și medicamente topice antifungice până la medicamente orale.

Keratosis pilaris poate cauza mici bubițe pe piele. Keratosis pilaris este o afecțiune a pielii foarte frecventă care cauzează apariția unor mici umflături dure pe piele, ca o erupție cutanată. Aceste umflături pot face pielea să se simtă precum o coală de hârtie abrazivă. Unii ar putea confunda keratosis pilaris cu acneea, dar este o afecțiune genetică care apare atunci când pielea nu se exfoliază normal și keratina blochează porii, cauzând aceste umflături mici.

Bubițele cauzate de keratosis pilaris sunt adesea de culoare deschisă și tind să apară pe brațe. Afecțiunea poate fi tratată folosind loțiuni care conțin agenți keratolitici precum acidul salicilic. Agentul keratolytic determină desprinderea și eliminarea stratului exterior al pielii, ajutând la exfolierea zonelor afectate de keratosis pilaris.

Tratamentul pentru aceste condiții poate varia în funcție de cauză

Bubițele ce seamănă cu niște coșuri ar putea fi o reacție alergică. Unele produse cosmetic, chiar și cele non-comedogenice, pot bloca porii și cauza acnee, sau pot provoca erupții cutanate și reacții alergice. O reacție alergică s-ar putea manifesta prin apariția unor bubițe roșii care pot semăna cu coșurile. Aceasta poate fi recunoscută prin faptul că o reacție alergică tinde să provoace mâncărimi, spre deosebire de acnee.

Conservanții și parfumurile din produsele cosmetice pot, de asemenea, să provoace reacții alergice, iar unele persoane se pot confrunta cu alergii în urma consumului anumitor alimente sau din cauza unor alergeni precum polenul.

Eczema este caracterizată de inflamația pielii, care poate duce la formarea unor mici umflături roșii care pot semăna cu coșurile. Aceste bubițe pot fi pline cu lichid, asemănându-se aspectului pustulelor. Diferențierea crucială este că bubițele de la eczemă nu rezultă din porii blocați, precum în cazul acneei, ci ca un răspuns la inflamație.

Această inflamație poate declanșa eliberarea de histamine, fapt care se manifestă prin aceste bubițe asemănătoare coșurilor. În plus, mâncărimea intensă și scărpinatul, simptome comune ale eczemei, pot agrava și mai mult situația. Scărpinatul poate leza pielea, facilitând un punct de intrare pentru bacterii și astfel apar bubițe pe corp ca niște coșuri.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *