Prima pagină » Actualitate » Bugetarii pierd 1.000 de lei la salariu! Decizia îi va înfuria pe mulți dintre ei
Bugetarii pierd 1.000 de lei la salariu! Decizia îi va înfuria pe mulți dintre ei

Bugetarii pierd 1.000 de lei la salariu! Decizia îi va înfuria pe mulți dintre ei

02 iun. 2025, 08:26, 1 ,
Redacția BZI în Actualitate

Unii bugetari riscă să piardă 1.000 de lei la salariu. Această decizie îi va înfuria pe cei care luau anumite tipuri de bonusuri care vor dispărea în curând.

Estimările actuale indică faptul că România ar putea reuși să elimine deficitul operațional – adică decalajul dintre încasările și cheltuielile bugetului de stat – abia în anul 2028, iar acest lucru este condiționat de punerea în aplicare a reformei fiscale. Potrivit ministrului Marcel Boloș, pentru a atinge acest obiectiv, este esențială o reorganizare a aparatului bugetar, inclusiv prin reducerea personalului în instituțiile supradimensionate și eliminarea unor sporuri considerate nejustificate. Aceste măsuri, spune el, reprezintă soluții de bun-simț pentru o administrare mai eficientă a banului public.

Bugetarii pierd 1.000 de lei la salariu! Decizia îi va înfuria pe mulți dintre ei

Pentru a eficientiza cheltuielile statului, autoritățile analizează posibilitatea eliminării unor sporuri controversate acordate bugetarilor. Marcel Boloș, actual ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene și fost ministru de Finanțe, atrage atenția asupra dezechilibrelor din sistemul de finanțe publice din România. El subliniază că problemele sunt vizibile în datele macroeconomice și în evoluția negativă a deficitului bugetar.

România are nevoie să reducă cheltuielile bugetare cu cel puțin 30 de miliarde de lei pentru a ține sub control dezechilibrul fiscal. Printre măsurile analizate se numără și eliminarea sporului de 15% pe care îl primesc toți angajații din sectorul public. Aceste sporuri includ, printre altele, așa-numitul „spor de antenă” – justificat prin presupuse radiații din oraș – sau „sporul pentru condiții vătămătoare”, acordat chiar și angajaților care lucrează exclusiv în birouri.

În prezent, aceste două tipuri de sporuri adaugă un plus de 15% la salariul celor aproximativ 1,3 milioane de bugetari. Chiar dacă legea limitează valoarea cumulată a sporurilor la 1.500 de lei pe lună, media lunară încasată de fiecare angajat în baza acestor suplimente salariale este de aproximativ 1.000 de lei brut. Eliminarea acestor beneficii ar putea reprezenta un pas important în direcția echilibrării bugetului de stat.

Sporuri de lux în birouri întunecate: între realitate și risipă bugetară

În România, statul cheltuie sume uriașe pentru sporuri acordate angajaților din sectorul public, sub pretexte greu de justificat în mod obiectiv. Așa-numitul „spor pentru condiții vătămătoare” este oferit pentru factori aparent minori: birouri cu lumină slabă, prezența prafului, sau faptul că un laptop sau monitor emite unde electromagnetice. În mod paradoxal, tocmai funcționarii cu cele mai comode poziții beneficiază de cele mai mari sume. De exemplu, în Parlament, directori, consilieri și șefi de compartimente primesc până la 1.500 de lei brut pe lună pe motiv că ar lucra în condiții care le-ar pune viața în pericol. În schimb, liftierii și muncitorii simpli, cei care chiar au o expunere fizică reală, primesc de patru ori mai puțin: doar 400 de lei.

Aceste bonusuri, devenite o obișnuință în aparatul bugetar, au o notă de plată uriașă pentru stat. Pe vremea când era premier, Florin Cîțu estima că aceste cheltuieli depășesc 25 de miliarde de lei anual. În prezent, ministrul Marcel Boloș avansează o cifră de 13 miliarde de lei pe an doar pentru sporuri, la care se adaugă alte costuri semnificative, cum ar fi norma de hrană, echipamentele sau alte facilități destinate angajaților de la stat. Cu toate acestea, niciun guvern nu a reușit până acum să desființeze sau măcar să tempereze aceste plăți controversate.

În acest context, economistul Cristian Păun susține că nu este justificat ca statul să crească taxele fără să aplice, în paralel, o reformă profundă a cheltuielilor publice. Într-un interviu pentru News.ro, el critică dur actuala abordare și spune că orice altă soluție nu face decât să conserve un sistem bugetofag, ineficient și lipsit de responsabilitate. În opinia sa, România ar trebui să-și reducă drastic aparatul guvernamental și să se concentreze doar pe cinci mari domenii esențiale: educație, sănătate, apărare, siguranță națională și justiție. Alte domenii precum politica externă, fondurile europene sau protecția mediului ar putea fi gestionate eficient și fără un minister separat. Păun conchide că un guvern cu zece ministere ar fi nu doar suficient, ci chiar mai eficient decât actuala structură greoaie și costisitoare.

Aceste sporuri de 1.000 de lei ar putea să dispară, iar pentru bugetari asta înseamnă o adevărată lovitură la salariu.

Bugetul.ro
Adio, Parcul IOR din București în actuala formă! Primarul Robert Negoiță vrea să transforme locul de recreere din Sectorul 3 într-o oază modernă
redactia.ro
Răsturnare de situație. Cine va fi până la urmă premierul României. Nicușor Dan va face anunțul azi
Bugetul.ro
Prigoana ANAF bagă spaima în proprietarii de mașini din România. Controalele autorității s-au întețit, iar inspectorii sunt neiertători cu cei care încalcă legea
a1.ro
Rezultate BAC 2025. Află primul ce note s-au luat anul acesta. Model de cerere pentru vizualizarea lucrării sau pentru contestație
Playtech.ro
Ce nu trebuie să uiți săptămânal dacă ai vinete în grădină. Așa previi dăunătorii și fructele deformate
observatornews.ro
Afacerea cu care Alina și Alex au dat lovitura. Un clip postat pe TikTok le-a adus mii de comenzi
Playsport.ro
O femeie și fiica ei au strâns 8.000 de sticle, apoi au construit o casă cu 7 camere: „Pentru noi a fost o metodă de supraviețuire”
Evz.ro
Act de identitate special. Ce români pot beneficia
realitatea.net
Românii au găsit o nouă metodă de a păcăli aparatele de reciclare. Reușesc să obțină o grămadă de bani cu un singur pahar de plastic
SportpeSurse
EXCLUSIV Imagini devastatoare cu casa părintească a lui Ion Țiriac din Brașov. Locuința a ajuns o dărăpănătură în care colcăie șobolanii. Primarul orașului face declarații tulburătoare despre miliardar: ““Nu l-a interesat niciodată”
Playtech.ro
Ventilația încrucișată nocturnă, varianta rapidă prin care răcoreşti casa fără aerul condiţionat. Ce trebuie să faci exact?
Dailybusiness.ro
E LEGE! Ce trebuie să facă șoferii rămași fără plăcuțe de înmatriculare. Amenzi uriașe pentru cei care nu respectă obligația
RomaniaTV
Zile libere de care nu ştiai: Cum poţi să iei bani fără să mergi la job două zile. Alte concedii pe care poţi să le ceri oricând
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Adio garanţia de 50 de bani la punctele de reciclare. Românii, campioni în campania SGR
redactia.ro
Scandal între Nicușor Dan și Ilie Bolojan. De ce nu se înțeleg cei doi și soluția extremă la care se gândește președintele României
ego.ro
Am aflat secretul teribil al soacrei mele, iar acum nu știu ce să fac! Cum aș putea să îi spun soțului așa ceva!?!
Comentarii
  • Primul lucru pe care ar trebui sa-l faca este sa desfiinteze consiliile de administratie din scoli, spitale, etc. In aceste consilii sunt numiti politic membrii din linia a doua a clientelei de partid. Cei care s-au „remarcat” lipind afise si haulind la mitinguri, cei care nu au prins loc de deputat, sau senator. Sunt zeci de mii de astfel de sinecuri, si fiecare participare la o sedinta este platita.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
21 iunie 2025
21 iunie 2025