Multe persoane care au călătorit în altă țară au recunoscut că au avut buletinul pierdut sau furat în străinătate. În aceste situații, există anumiți pași legali ce trebuie urmați. Iată cum te poți întoarce în țară dacă ți-ai pierdut documentele personale.
Buletin pierdut sau furat în străinătate
Primul lucru pe care trebuie să îl faci în cazul în care ți-ai pierdut documentele în altă țară sau ți s-au furat este să mergi la cea mai apropiată secție de poliție și să depui o plângere oficială.
Al doilea pas important pe care trebuie să îl faci este să contactezi ambasada sau consulatul României din țara respectivă. Acolo trebuie să anunți pierderea buletinului și să prezinți copia raportului emis de polițiști. Ulterior, solicită eliberarea unui titlu de călătorie. Titlul de călătorie este valabil, de obicei, 30 de zile și permite o singură călătorie în România.
O situație aprte este în cazul celor care au domiciliul în străinătate și vor să își restabilească adresa în România. Cetăţeanul român care şi-a stabilit domiciliul în străinătate poate depune cerere pentru eliberarea unui paşaport simplu electronic sau a unui paşaport simplu temporar, cu menţionarea statului de domiciliu (pașaport CRDS). Pașaportul CRDS reprezintă un document pe baza căruia cetățeanul român poate face dovada identității, cetățeniei, calității, precum și a dreptului titularului de a călători în străinătate.
Deoarece cetățenii români nu pot avea în același timp decât un singur domiciliu, fie în România și deținând carte de identitate, fie în străinătate și deținând pașaport CRDS, la data predării actului de identitate ca urmare a schimbării domiciliului din străinătate în România, lucrătorul din serviciul public comunitar local de evidență a persoanelor anulează pașaportul CRDS și îl returnează titularului.
Cum poți obține o nouă carte de identitate
Procedura de eliberare a cărții de identitate se desfășoară exclusiv în România. Persoanele care au deținut anterior o carte de identitate pot solicita un nou document doar în țara de origine, fie personal, fie prin intermediul unei persoane împuternicite cu o procură specială. Cetățenii români cu domiciliul în străinătate pot solicita o carte de identitate provizorie în România, dar numai pe durata șederii lor în țară, fără a putea utiliza o procură. De asemenea, cei care doresc să își redobândească domiciliul în România trebuie să depună personal cererea la autoritățile competente din țară.
Recent, au fost date vești bune pentru românii cu pașaport. Autoritățile au transmis că aceștia vor fi anunțați prin email sau SMS atunci când le expiră anumite documente personale precum buletinul, permisul de conducere și pașaportul. Dacă proiectul va deveni lege, notificările pentru expirarea documentelor vor fi trimise automat prin SMS sau email. Este important de menționat că, dacă autoritatea nu deține informațiile necesare, cetățenii vor fi notificați prin poștă, la ultimul domiciliu cunoscut. În ceea ce privește notificarea prin SMS sau email, autoritățile publice vor iniția proceduri pentru colectarea numerelor de telefon și a adreselor de email ale cetățenilor.
În prezent, prevederi similare sunt deja în vigoare în alte țări europene, precum Marea Britanie și Republica Moldova, unde cetățenii primesc notificări similare prin SMS, email sau alte mijloace de comunicare alese de aceștia.