Prima pagină » National » Vești bune pentru românii care au pașaport. O nouă lege va intra în vigoare

Vești bune pentru românii care au pașaport. O nouă lege va intra în vigoare

27 mart. 2024, 10:50,
BZI.ro, în National

Recent, au fost date vești bune pentru românii cu pașaport. Autoritățile au transmis că aceștia vor fi anunțați prin email sau SMS atunci când le expiră anumite documente personale precum buletinul, permisul de conducere și pașaportul. O nouă lege va intra în vigoare.

Vești bune pentru românii care au pașaport

Conform unui proiect de lege, în viitorul apropiat, cetățenii români vor primi notificări prin SMS și email atunci când documentele lor, cum ar fi buletinul, pașaportul sau permisul de conducere, se apropie de data expirării.

Destinatarul va primi avertismentul cu 90 de zile înainte de data expirării fiecărui document.

,,Dat fiind ritmul accelerat al vieţii cotidiene, cetăţenii pot să uite sau să amâne reînnoirea documentelor personale.

Această lege propune un sistem de avertizare care să îi notifice pe cetăţeni cu suficient timp înainte de expirarea documentelor, permiţându-le să acţioneze în timp util ca să evite situaţiile de ieşire din legalitate.”, arată inițiatorii proiectului de act normativ.

Când va intra în vigoare noua lege

Potrivit unui proiect de lege în curs de dezbatere, în curând românii vor fi notificați automat prin SMS sau email cu 90 de zile înainte de expirarea unor documente vitale precum cartea de identitate, pașaportul și permisul de conducere. În prezent, prevederi similare sunt deja în vigoare în alte țări europene, precum Marea Britanie și Republica Moldova, unde cetățenii primesc notificări similare prin SMS, email sau alte mijloace de comunicare alese de aceștia.

Dacă proiectul va deveni lege, notificările pentru expirarea documentelor vor fi trimise automat prin SMS sau email. Este important de menționat că, dacă autoritatea nu deține informațiile necesare, cetățenii vor fi notificați prin poștă, la ultimul domiciliu cunoscut. În ceea ce privește notificarea prin SMS sau email, autoritățile publice vor iniția proceduri pentru colectarea numerelor de telefon și a adreselor de email ale cetățenilor.

O altă veste îi vizează pe șoferii români. Posesorii auto care doresc să înmatriculeze un vehicul, să transcrie dreptul de proprietate sau să radieze mașina, nu mai sunt nevoiți să se deplaseze la sediul serviciilor de înmatriculare.

Se vor pune bazele unei platforme online pentru a oferi mai multe servicii șoferilor care vor să înmatriculeze o mașină. Platforma va include servicii precum intermedierea încheierii actelor de transfer al dreptului de proprietate asupra vehiculelor, în vederea realizării operațiunii de înmatriculare sau transcriere a transmiterii dreptului de proprietate asupra vehiculului; încărcarea actelor de transfer al dreptului de proprietate asupra vehiculelor și, după caz, a extraselor din contractele de leasing; încărcarea de către proprietar sau, după caz, de către deținătorul mandatat a documentelor necesare efectuării operațiunilor de înmatriculare, transcriere a transmiterii dreptului de proprietate asupra vehiculului, eliberare a unui nou certificat de înmatriculare sau radiere din circulație. În termen de cinci zile de la data depunerii cererii electronice, prin intermediul platformei informatice se realizează operațiunile de înmatriculare.

O altă lege care îi vizează pe posesorii auto este aceea că șoferii categoria B vor putea conduce și scutere. Condiţia este ca deţinătorii permiselor să aibă vârsta de minimum 24 de ani împliniţi, o experienţă de cel puţin 2 ani de conducere pentru categoria de vehicule B şi fac dovada, printr-o adeverinţă, că au absolvit un curs de pregătire practică de minimum 10 ore în acest sens în cadrul unei unităţi autorizate de pregătire a conducătorilor de vehicule.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
13 iulie 2024
13 iulie 2024