National

Bulgaria a adoptat măsura obligatorie a portului măștii în public în toată țara

Publicat: 20 oct. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Bulgaria a adoptat măsura obligatorie a portului măștii în public în toată țara
Oameni cu mască pe stradă

Decizia autorităţilor de la Sofia se aplică de joi şi a fost luată după ce numărul infectărilor din această ţară a atins un nou maxim în ultimele 24 de ore.

Oficialii din domeniul sanitar estimează că purtarea măştii, păstrarea distanţei sociale şi dezinfectarea mâinilor ar urma să încetinească răspândirea coronavirusului cu aproximativ 30%.

Masca de protecție, obligatorie până luna viitoare

Măsurile trebuie respectate cu stricteţe, pentru a nu se ajunge la blocarea sistemului spitalicesc, a avertizat ministrul bulgar al Sănătăţii.

Obligaţia de a purta mască în spaţiile publice urmează să fie menţinută până la sfârşitul lunii viitoare.

Bulgaria a raportat, marţi,1.024 de noi cazuri de infectare, cel mai mare număr de la izbucnirea pandemiei în luna martie.

În această ţară cu o populaţie de 7 milioane de locuitori au fost confirmate peste 30.000 de cazuri, iar mai mult de 1000 de persoane au decedat după ce s-au infectat cu COVID-19.

Craiova intră în scenariul roșu. Cursuri exclusiv online și masca obligatorie pe stradă

Orașul Craiova a depășit rata de infectare de 3 la mia de locuitor și intră în scenariul roșu, potrivit unei hotărâri a Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Dolj.

În aceste condiții, elevii vor învăța de marți, 20 octombrie, exclusiv online, iar masca a devenit obligatorie în toate spațiile publice deschise, excepții făcând copiii cu vârsta sub 5 ani.

În plus, restaurantele, cafenelele, cinematografele, sălile de spectacol și sălile de jocuri de noroc se închid. Se interzice și organizarea spectacolelor și a festivalurilor în aer liber.

Craiova, în scenariul roșu: Restricții și în alte localități din județ

CJSU Dolj a mai hotărât să se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie de către toate persoanele cu vârste de peste 5 ani, în toate spaţiile publice deschise din localitatea Cârcea, începând de marţi, 20 octombrie.

Totodată, în Cârcea, începând din 20 octombrie și până pe 2 noiembrie, se interzice activitatea cinematografelor, a instituţiilor de concerte şi spectacole. Se mai interzic în perioada menţionată, în cele două localităţi, spectacolele şi festivalurile publice şi private în aer liber, activitatea restaurantelor şi cafenelelor în interiorul clădirilor, activitatea operatorilor de jocuri de noroc, mai puţin a agenţiilor Loteriei Române şi a celor de pariuri sportive.

Restricţii s-au introdus şi în localităţile cu incidenţa cazurilor de COVID-19 între 1,5 şi 3 la 1.000 de locuitori, respectiv: Celaru, Dobreşti, Teasc,Vârvoru de Jos.

În aceste localităţi, începând din 20 octombrie și până pe 2 noiembrie, activitatea restaurantelor şi cafenelelor în interiorul clădirilor este permisă la 30% din capacitate, se interzic festivalurile, concertele şi spectacolele, iar operatorii de jocuri de noroc trebuie să îşi limiteze activităţile cu publicul la numai 30% din capacitatea spaţiului şi să funcţioneze numai în intervalul orar 06.00 – 23.00.

Cluj-Napoca se pregătește să intre în scenariul roșu

Al doilea oraș care se pregătește pentru măsuri similare este Cluj Napoca. Comitetul Județean pentru Situații de Urgență se va reuni pentru a lua decizia în legătură cu noi restricții care vor trebui să intre în vigoare.

Municipiul ar urma să intre în scenariul roșu, impus de Guvern, care prevede trecerea școlilor în online, închiderea restaurantelor în interior, sistarea activității cu publicul pentru cinematografe și sălile de spectacole și obligativitatea purtării măștii în toate spațiile publice deschise, inclusiv pe stradă.

Prefectul de Cluj, Mircea Abrudean, a precizat că marți, 20 octombrie, se va întruni Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, în care se va stabili dacă se impun aceste măsuri. El spune că rata de 3 la mie a fost calculată ținând cont doar de populația rezidentă, fără să fie luați în calcul studenții și persoanele care lucrează în municipiu.

Mircea Abrudean a adăugat că autoritățile județului au la dispoziție 48 de ore pentru a lua măsurile care se impun.

Adauga un comentariu