Prima pagină » Stiri si curiozitati » Câini de trufe. Cum îți poți antrena companionul și ce rase de câini sunt recomandate pentru vânătoarea de trufe

Câini de trufe. Cum îți poți antrena companionul și ce rase de câini sunt recomandate pentru vânătoarea de trufe

21 mai 2024, 13:50,
BZI.ro, în Stiri si curiozitati

Probabil că ai auzit de „aurul negru” cunoscut sub numele de trufă, un tip de ciupercă cu o aromă și pământoasă care este considerată o delicatesă culinară în întreaga lume. Aceste bulbi gustoși sunt cunoscuți pentru gustul lor distinct și versatilitatea în bucătărie. Problema este că trufele sunt greu de găsit. Cresc într-un climat temperat foarte specific și poate dura peste un deceniu pentru a fi cultivate. Această raritate le face o delicatesă exclusivistă, de aici și prețul lor ridicat. Iată ce trebuie să știi despre câinii de trufe.

Porci sau câini, pentru vânătoarea de trufe?

Pe lângă toate acestea, trufele trebuie căutate într-un mod special, dar un om nu poate face asta singur. Dacă dorește să aibă vreo șansă în găsirea acestor comori rare, va avea nevoie de ajutorul celui mai bun prieten al omului.

Trufele sunt considerate unele dintre cele mai gustoase ciuperci, dar nu ai ghici niciodată asta dacă ne luăm după aspectul lor. Aceste delicatese subterane tind să se camufleze, devenind una cu pământul. Ochiul uman nu este antrenat să le vadă, și nici nasul uman nu este suficient de acut pentru a le putea identifica în pădure. Dar un câine bine antrenat nu va avea nicio problemă în localizarea castor comori. Când ajung la maturitate, trufele emit o aromă pământoasă, plăcută și puternică, indicând că sunt gata de recoltat.

Tradiția de a folosi porci pentru a vâna trufe datează de secole. Porcii se nasc cu o înclinație naturală pentru a scurma și sunt deja familiarizați cu mirosul trufelor. Acest lucru poate fi atât un avantaj, cât și un dezavantaj. Pe de o parte, nu este necesar antrenamentul olfactiv, deoarece porcul este deja atras de trufe. Pe de altă parte, deși porcii adoră să vâneze trufe, le place și să le mănânce. Nu doar că este dificil să te interpui între un porc și trufa sa, dar poate fi și periculos.

Spre deosebire de porci, câinii nu au aceeași înclinație naturală către trufe și trebuie antrenați pentru a detecta mirosul. Dar poți fi sigur că nu vor avea tendința să le mănânce, ceea ce îi face niște parteneri mai convenabili pentru vânătoarea de trufe.

Cele mai potrivite rase de câini

Majoritatea câinilor văd vânătoarea de trufe ca pe o provocare jucăușă ce le aduce recompense delicioase. Dar există anumite rase care sunt mai potrivite pentru vânătoarea de trufe decât altele.

Lagotto Romagnolo este o rasă italiană de câini. Ei au fost inițial crescuți în Italia pentru a vâna păsări de apă, dar acum sunt cunoscuți ca cei mai buni câini pentru vânătoarea de trufe. Acești câini cu blană create, sunt foarte muncitori și au un simț olfactiv excepțional, ceea ce îi face ideali pentru a detecta aroma subtilă a trufelor.

Golden Retriever este cunoscut pentru ușurința cu care poate fi antrenat. Un amestec perfect între jucăuș și inteligent, atitudinea lor binevoitoare garantează o experiență plăcută pentru toți cei implicați.

Belgian Malinois este uneori folosit ca și câine de poliție datorită ușurinței cu care poate fi antrenat și inteligenței sale ascuțite, două dintre cele mai necesare trăsături pentru vânătoarea de trufe.

Beagle este un vânător și căutător înnăscut, ceea ce îl face un companion ideal pentru vânătoarea de trufe. Știai că nasul unui beagle conține peste 200 de milioane de receptori olfactivi, în timp ce oamenii au doar 5 milioane?

German Wire-Haired Pointer a fost inițial crescut pentru o gamă largă de activități de vânătoare. Astăzi, continuă să își mențină reputația. După cum sugerează și numele, blana lor aspră este perfectă pentru tot felul de aventuri în natură.

Petit Basset Griffon Vendeen a fost inițial crescut pentru a vâna iepuri. Poreclit „rasa fericită”, acest câine francez se va bucura cu siguranță de vânătoare alături de cel mai bun prieten al său ca ghid.

Gordon Setters sunt o rasă cunoscută pentru vigilența și loialitatea lor, două calități foarte importante într-un partener de vânătoare de trufe. Acești căței atletici se vor bucura nespus de mult de o excursie în pădure.

Cum îți poți antrena chiar tu companionul

Dar nu trebuie să deții una dintre aceste rase specifice pentru a merge la vânătoare de trufe cu cățelul tău. În realitate, orice câine poate fi antrenat pentru a vâna trufe, dacă are dispoziția potrivită. Cei mai buni câini de trufe sunt cei activi, independenți și dornici să învețe lucruri noi. Secretul succesului este să ai o relație bună cu câinele tău. Din fericire, antrenamentul de trufe poate fi efectuat și acasă. Dacă tu și cățelul tău aveți răbdare și sunteți pregătiți pentru provocare, vă puteți antrena pentru propria voastră aventură de vânătoare de trufe.

Mai întâi, vei dori să începi să dezvolți o asociere în creierul cățelului tău între mirosul trufelor proaspete și o recompensă. Deși este cel mai bine să folosești trufe reale în antrenament, acestea sunt scumpe și pot să nu fie întotdeauna disponibile, așa că uleiul de trufe va fi suficient.

Începe prin a acoperi o minge cu ulei de trufe și plaseaz-o în jurul curții pentru ca tovarășul tău să o găsească. De fiecare dată când el reușește să găsească mingea, recompensează-l cu o gustare. Treptat, ascunde mingea în locuri din ce în ce mai dificile și, în cele din urmă, începe să o îngropi în pământ. Odată ce găsește mingea îngropată, este pregătit pentru adevărata vânătoare.

Unii căței sunt crescuți de mici pentru a vâna trufe. Deși este adevărat că antrenamentul de trufe este mai ușor de efectuat la pui decât la adulți, este posibil să înveți un câine bătrân trucuri noi înarmându-te cu răbdare, perseverență și o mulțime de încurajări.

În Italia, au fost raportate cazuri de câini de trufe care au ingerat materiale otrăvitoare în timpul vânătorii. Aceasta este o consecință terifiantă, ținând cont că mulți vânători de trufe încearcă să elimine concurența cu prețul tragic al celui mai bun prieten al omului. Odată ce ai colectat trufele, trebuie fie să le folosești, fie să le vinzi cât mai repede posibil, deoarece majoritatea vor se vor strica în una sau două săptămâni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *