Ziua de 4 iunie este una cu puternică încărcătură spirituală pentru credincioșii ortodocși și greco-catolici. Este sărbătoarea celor patru mari Sfinți Mucenici – Zotic, Atal, Camasis și Filip –, recunoscuți drept mijlocitori rapizi în clipe de cumpănă și mari făcători de minuni. Tradiția spune că rugăciunea rostită în această zi poate aduce liniște în suflet și răspunsuri neașteptate la probleme grele.
Cine sunt sfinții prăznuiți pe 4 iunie?
În Bisericile Ortodoxe, sunt cinstiți Sfinții Mucenici Zotic, Atal, Camasis și Filip de la Niculițel. În cele Greco-catolice, sunt prăznuiți Sf. Mitrofan și mucenicii de la Niculițel, iar la romano-catolici este celebrat Sf. Francisc Caracciolo.
Cei patru mucenici au pătimit în vechiul oraș Noviodunum, Isaccea de astăzi, în timpul persecuțiilor religioase din secolul al IV-lea, pe vremea împăratului Liciniu. După martiriul lor, trupurile au fost așezate într-o criptă din Niculițel (județul Tulcea), deasupra căreia a fost ridicată o biserică. Distrusă în timpul conflictelor vremii, cripta a rămas ascunsă timp de secole.
O descoperire care a uimit România
În vara anului 1971, ploile torențiale au dus la surparea terenului care ascundea cripta martirilor. Ceea ce a ieșit la iveală a fost un sicriu cu osemintele celor patru sfinți, însoțit de două inscripții în greacă: „Martirii lui Hristos” și „Martirii Zoticos, Atalos, Camasis, Filipos”. Descoperirea a fost considerată o minune de către comunitatea religioasă.
Pe 17 ianuarie 1973, moaștele au fost mutate la Mănăstirea Cocoș, unde se află și astăzi, devenind loc de pelerinaj pentru credincioși din toată țara.
Ce este bine să faci în această zi?
Tradiția spune că este bine să rostești rugăciunea către cei patru Sfinți Mucenici, pentru protecție, alinare și sprijin în momentele grele. Mulți credincioși afirmă că ajutorul lor vine grabnic, în mod tainic și neașteptat, celor care se roagă cu credință.
„Sfinţilor Mucenici şi martori ai lui Hristos, Zotic, Atal, Camasie şi Filip, vrednicilor urmaşi ai Sfântului Apostol Andrei, care pe aceste locuri ale Sciţiei Evanghelia aţi vestit, voi din toată inima, cu tot cugetul şi din toată puterea voastră pe Dumnezeu aţi iubit şi până la cea din urmă suflare pentru El aţi pătimit.
Mulţumim cu umilinţă Sfintei Treimi pentru purtarea Sa de grijă, Care, atâtea veacuri sub pământ, sfintele voastre moaşte le-a păstrat şi după aceasta a binevoit a le dărui Bisericii noastre dreptmăritoare, spre mângâierea şi folosul de obşte al credincioşilor. Cu adevărat la voi s-au împlinit graiurile sfinte: „Pe cei care Mă slăvesc pe Mine, îi slăvesc şi Eu pe ei”, şi: „Prin Sfinţii care sunt pe pământul Lui, minunate a făcut Domnul toate voile Sale, întru dânşii”.
Voi cu sufletele înaintea Domnului staţi, iar prin sfintele voastre moaşte, laturile ţării noastre le împodobiţi. Fericit este străbunul nostru pământ, care s-a adăpat cu sângiurile voastre şi în care se odihnesc sfintele voastre moaşte.
Drept aceea, cu credinţă, cu evlavie şi cu smerenie cădem către voi, adevăraţilor mucenici şi prieteni ai lui Hristos, cerându-vă să ocrotiţi prin sfintele voastre rugăciuni ţara aceasta şi Biserica noastră cea dreptmăritoare şi pe toţi cei ce cu bună cucernicie aleargă la sprijinul vostru şi vă pun mijlocitori către Preabunul Dumnezeu, de la Care, prin solirile voastre, să dobândim şi noi milă, pace şi ajutor în veacul de acum şi în vremea morţii noastre şi la Judecata cea de Apoi. Amin”.