Fermierii din Iași primesc o tranșă nouă de subvenții, atât pentru terenurile agricole exploatate, cât și pentru fermele cu animale. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a reluat plățile către beneficiarii din județ, pentru ajutorul național tranzitoriu (ANT), pentru schema unică de plată pe suprafață ori pentru tinerii fermieri
Noi sume vor intra în conturile fermierilor din Iași în această perioadă. Beneficiarii vor încasa ajutorul național tranzitoriu pentru sfeclă de zahăr (78,1 euro/hectar), pentru tona de lapte (19 euro/tonă), pentru fermele cu bovine carne (66 euro/cap de animal) și pentru fermierii cu ovine sau caprine (4,7 euro/cap de animal). Fermierii ar trebui să primească în jur de jumătate de milion de lei.
De asemenea, la centrul APIA au fost reluate plățile pe hectar și pentru animale în baza cererii depuse de fermieri în 2022. Tranșa a doua din subvențiile APIA care a demarat pe 5 decembrie 2022 și se încheie oficial la 30 iunie 2023, va continua să intre în conturi și în luna ianuarie 2023. Astfel, fermierii vor primi banii pentru sectorul vegetal și zootehnic, respectiv diferența de 30 la sută la schemele de plăți directe – SAPS, plata pe înverzire, pentru tinerii fermieri, plata redistributivă, sprijinul cuplat la ovine și caprine.
Fermierii care nu au încasat avansul vor primi cuantumul întreg pe hectar și cap de animal sau pentru măsurile compensatorii. APIA a virat 30 de milioane de euro, avansul din subvenții, în conturile fermierilor din Iași.
Fermierii din Iași primesc un anumit cuantum
În ceea ce privește plata finală a subvențiilor, suma ce va fi plătită în această perioadă este de aproximativ un milion de euro. Astfel, dacă agricultorii au încasat 70 la sută din cuantumul stabilit pentru fiecare schemă de plată, aceștia vor încasa 30 la sută din sumele finale. Astfel, dacă în schema unică de plată pe suprafață au primit 333 de lei la hectar, din cei 476 de lei, respectiv 96 de euro la hectar, diferența de 143 de lei o vor primi în această perioadă.
De asemenea, pentru plata redistributivă, fermierii care au între 1 și 5 hectare primesc 30 la sută din 5 euro, cuantumul la hectar. Cei care au până la 30 de hectare primesc 30 la sută din 48 de euro, la hectar. Suma stabilită pentru plata pentru înverzire este de 58 de euro, la hectar, astfel că fermierii primesc 30 la sută din această sumă, iar tinerii fermieri, 30 la sută din 48 de euro, suma pe hectar.
Ce sume s-au stabilit pentru sectorul zootehnic
În ceea ce privește sectorul zootehnic, sprijinul cuplat zootehnic (SCZ) stabilit pentru crescătorii de ovine sau caprine este de 15 euro pe cap de animal. Fermierii primesc 30 la sută din această sumă, respectiv 23 de lei pe cap de animal. Potrivit APIA, un crescător de capre beneficiază de SCZ pentru un număr minim de 50 de capete de caprine sau ovine.
În sectorul taurinelor de rasă, suma stabilită pe cap de animal este de 209 euro, iar pentru vacile de lapte, 347 de euro pe cap de animal. Pentru bivolițe de lapte, sprijinul cuplat zootehnic este de 158 de euro pe cap de animal, iar crescătorii primesc 30 la sută din această sumă. Fiecare beneficiar trebuie să aibă minim 10 vaci în fermă. Plățile sunt făcute de APIA, în lei, la cursul de 4,9490 de lei pentru un euro, publicat în Jurnalul Oficial UE la data de 30 septembrie 2022 și se derulează până la finalul lunii iunie 2023. Până în prezent, suma plătită fermierilor din Iași este de 42 de milioane de euro.
De asemenea, fermierii din Iași care au depus cererile pentru ajutorul la motorină vor primii banii și în acest an.