Tot mai multe persoane caută remedii pentru calmarea durerilor provocate de Zona Zoster. Durerea postherpetică apare ca urmare a unei infecții cu Zona Zoster cauzată de virusul Herpes Zoster. Când virusul intră pentru prima dată în organism, provoacă varicela. Dar după recuperare aceasta nu dispare, ci circulă în organism pe viață și poate fi reactivat atunci când sistemul imunitar este slăbit.
Din cauza acestui virus poate apărea infecția cu HIV și îmbătrânirea corpului. Virusul afectează ganglionii spinali și nervii cranieni. Clinic, boala se manifestă prin durere de-a lungul dermatomului afectat. Zona pielii este inervată de nervul infectat și sensibilitate este afectată și vezicule pe fond eritematos. Cel mai adesea, durerea dispare după ce boala dispare, dar în unele cazuri aceasta persistă mult timp.
Calmarea durerilor Zona Zoster. Cum să depășești momentul critic
Durerea poate fi de mai multe tipuri, constantă, nedisminuată, ardere, tragere și apăsare. De asemenea, apare și o senzație de arsură care se manifestă la atingerea zonei afectate. Diagnosticul de nevralgie postherpetică se face pe baza plângerilor pacientului, istoricului și tabloului clinic. Pentru confirmare, se efectuează PCR pentru a detecta ADN-ul virusului herpes. Uneori se ia o probă de piele pentru a detecta virusul.
Tratamentul durerii în nevralgia postherpetică se efectuează în următoarele situații. Atunci când durerea din nevralgia postherpetică epuizează pacienții și reduce calitatea vieții. Sindromul durerii pe termen lung provoacă depresie, anxietate, concentrare redusă, scădere în greutate, limitarea activității fizice și sociale. Este necesar să nu suporți durerea, ci să o tratezi în timp util și eficient.
Tratamentul nevralgiei postherpetice se efectuează în mai multe tipuri. În primul rând se apelează la terapie conservatoare aceasta este foarte eficientă și în cazul psoriazisului. Astfel, se administrează medicamente generale și locale. Ulterior la metode invazive, blocuri epidurale, denervarea prin radiofrecvență (RFD) a rădăcinii spinării. Unii specialiști tratează durerea și petele de pe corp provocate de acest simptom prin metode auxiliare, adică prin exerciții de kinetoterapie și terapie manuală.
Cum este selectată schema de tratament. Cel mai eficient tip de tratament
Pentru fiecare pacient este selectată o schemă individuală de terapie analgezică, pe baza cauzelor bolii, a caracteristicilor sindromului durerii, a posibilelor contraindicații și a interacțiunilor medicamentoase. Pe tot parcursul tratamentului, schema terapiei conservatoare este ajustată în funcție de situația clinică.
Cel mai adesea, se folosesc plasturi și unguente de lidocaină, care asigură o aprovizionare uniformă pe termen lung de anestezic la locul durerii. De asemenea, se folosesc plasturi care conțin capsaicină, o substanță derivată din ardeiul iute care blochează receptorii durerii timp de până la trei luni după o singură aplicare.
Dintre medicamentele pentru expunerea sistemică, se folosesc anticonvulsivante și antidepresive. Aceste medicamente pot bloca conducerea unui impuls de durere sau pot reduce percepția durerii în creier. Substanțele au multe efecte secundare, iar utilizarea lor ar trebui să fie strict reglementată de un medic. În cazuri dificile, se prescriu analgezice narcotice.
Pentru calmarea durerilor provocate de Zona Zoster unele persoane apelează la blocul epidural. Acesta reprezintă un anestezic care este injectat în spațiul de deasupra durei mater a măduvei spinării. Există un blocaj al impulsului nervos de-a lungul rădăcinilor măduvei spinării. Blocarea nu numai că ameliorează durerea, dar ajută și la relaxarea mușchilor, la normalizarea fluxului sanguin și la îmbunătățirea trofismului tisular.