Sanatate

Unguent pentru mâncărime de piele: Cele mai eficiente remedii naturale pentru pielea iritată

Publicat: 06 dec. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Unguent pentru mâncărime de piele Cele mai eficiente remedii naturale pentru pielea iritată
Printre cele mai răspândite cauze care duc la mâncărimea pielii sunt afecțiunile cutanate

Mâncărimea este o iritație a pielii care necesită aplicarea unui tratament pentru a stopa lezarea pielii. Pentru a scăpa de acest disconfort, medicii recomandă aplicarea unui unguent pentru mâncărime de piele. În funcție de cauza apariției acesteia, mâncărimea poate fi asociată cu alte simptome și semne.

De cele mai multe ori, mâncărimea de piele este cauzată de leziuni ale pielii, erupțiile cutanate, umflături sau uscarea acesteia. Mâncărimea poate fi și un semn al afecțiunilor medicale cronice, precum bolile hepatice. Uneori, mâncărimea poate fi semnul unor alergii, al unor probleme dermatologice sau al unor afecțiuni renale, tiroidiene sau oncologice.

persoana care se scarpina pe spate
De cele mai multe ori, mâncărimea de piele este cauzată de leziuni ale pielii, erupțiile cutanate, umflături sau uscarea acesteia

Pruritul: Principalele cauze care declanșează acest disconfort

Printre cele mai răspândite cauze care duc la mâncărimea pielii sunt afecțiunile cutanate. De cele mai multe ori, pruritul apare dacă pielea nu este corect îngrijită sau ca urmare a uscării acestei. În cazul în care pielea este uscată, având un aspect nesănătos, poate fi suspectată o disfuncție tiroidiană.

Printre cele mai răspândite cauze care declanșează acest disconfort sunt infecțiile fungice și bacteriene, precum impetigo și foliculita. Mușcăturile de insecte, precum țânțarii, păianjenii, albinele sau păduchii pot provoca o mâncărime severă.

Unele medicamente pot provoca acest disconfort, chiar și fără semne de erupție sau iritații. De cele mai multe ori, această reacție apare în cazul medicamentelor pentru hipertensiune arterială, al medicamentelor ce reglează ritmul cardiac. De asemenea, mâncărimea poate apărea ca reacție la preparatele care conțin estrogen sau al medicamentelor ce reduc colesterolul.

persoana care se scarpina pe picior
Printre cele mai răspândite cauze care declanșează acest disconfort sunt infecțiile fungice și bacteriene

De obicei, pruritul poate fi localizat în diferite zone ale corpului sau poate fi generalizat. În cazul manifestărilor generalizate, este deseori cauzat de boli sistemice și alergii. În situațiile în care apare localizat, este generat de afecțiunile cutanate. Pruritul anal poate apărea frecvent în cazul hemoroizilor, iar pruritul la femei este mai frecvent în perioada menopauzei.

Mâncărimile pielii se pot localiza cu precădere la nivelul feței, în cazul unor afecțiuni cutanate de tipul eczemelor, dermatitelor, micozelor sau al unor infecții.

femeie care se scarpina pe gat
Unele medicamente pot provoca acest disconfort, chiar și fără semne de erupție sau iritații

Unguent pentru mâncărime de piele: Cele mai bune remedii naturale

Pentru a ameliora mâncărimile poți folosi medicamente naturale care combat iritațiile și te scap de roșeața pielii. De cele mai multe ori, ingredientele care calmează acest disconfort se găsesc în orice bucătărie. Unul dintre cele mai recomandate remedii naturiste pentru a scăpa de mâncărime sunt gălbenelele.

Unguentele de gălbenele sunt foarte eficiente dacă ai arsuri ale pielii, dar și în caz de eczeme. De asemenea, gălbenelele se pot folosi și sub formă de infuzie, pe care o prepari din două lingurițe de plantă mărunțită la o cană cu apă. Pentru a obține efectul dorit, atât unguentul cât și infuzia din gălbenele se aplică pe zonele afectate, lăsând să se usuce.

Un alt unguent recomandat de către specialiști pentru calmarea mâncărimilor este cel din echinacee. Acest remediu naturist este cunoscut mai mult pentru că grăbește vindecarea răcelilor și a gripei, datorită efectului benefic pe care îl are asupra sistemului imunitar. Însă, echinaceea este foarte utilă și persoanelor care suferă de mâncărimi ale pielii, precum infecțiile, erupțiile cutanate sau leziunile. Fiind și o plantă utilă pentru persoanele care suferă de psoriazis.

persoana care se scarpina pe mana
De obicei, pruritul poate fi localizat în diferite zone ale corpului sau poate fi generalizat

Un alt unguent pentru mâncărime de piele este cel din gențiană. Această plantă este utilizată din cele mai vechi timpuri pentru tratarea eczemelor, mâncărimilor sau inflamațiilor la nivelul pielii. Planta are proprietăți antiinflamatoare și astringente.

Adauga un comentariu