Local

Campania de donare sanguină organizată de studenții mediciniști din Iași a fost un succes! Peste 80 de persoane s-au prezentat la Centrul de Transfuzii

Publicat: 18 iun. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Campania de donare sanguină organizată de studenții mediciniști din Iași a fost un succes Peste 80 de persoane s-au prezentat la Centrul de Transfuzii
De Ziua mondială a donatorului de sânge, peste 80 de ieșeni s-au prezentat la Centrul de Transfuzii

De Ziua mondială a donatorului de sânge, peste 80 de ieșeni s-au prezentat la Centrul de Transfuzii Iași, donând pentru cei aflați în dificultate. Campania „Donează sânge, fii erou”, organizată de Societatea Studenților Mediciniști din Iași, a fost un adevărat succes, având în vedere stocurile de sânge insuficiente de la Centrul Regional de Transfuzii Sanguine

Campania de donație organizată de Societatea Studenților Mediciniști din Iași la Centrul de Transfuzii Iași a fost un adevărat succes. Luni, 14 iunie 2021, chiar de Ziua mondială a donatorului de sânge, peste 80 de ieșeni s-au prezentat la centru pentru a dona sânge. Aceștia au primit diplome de încurajare din partea conducerii centrului. Atât tineri, cât și bătrâni au donat pentru oamenii aflați în dificultate. Este în continuare foarte mare nevoie de donatori.

„A fost un succes campania de donare organizată luni, 14 iunie 2021, de Ziua mondială a donatorului de sânge. În doar 8 ore, 80 de persoane s-au prezentat la Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Iași. Aceștia au fost premiați de către directorul centrului și au fost răsplătiți. Ne-am bucurat că a fost un număr atât de mare de persoane, ar fi nevoie în fiecare zi de cel puțin 80 de persoane dornice să doneze. Foarte mulți tineri au venit pentru prima dată la centru și au donat, după ce au văzut organizarea campaniei noastre.

După experiența foarte plăcută au promis că se vor întoarce și vor mai dona. Au fost și persoane fidele centrului, care donează ori de câte ori pot. O femeie a devenit fidelă și un exemplu de urmat după ce în urmă cu câteva luni a donat pentru prima dată pentru o persoană din familie care avea urgentă nevoie de sânge. De atunci nu ezită să vină la centru, donând și pentru alte persoane aflate în dificultate. Ne bucurăm că a fost o zi productivă și sperăm ca oamenii să coștientizeze cât de important este să donezi”, a declarat Ioana Lipan, coordonatoarea proiectului „Donează sânge, fii erou”.

Stocurile de sânge sunt în continuare epuizate

Conducerea Centrului Regional de Transfuzii Sanguine Iași face în continuare apel către ieșeni să meargă să doneze, deoarce stocurile de sânge sunt în continuare insuficiente.

„A fost o zi bună, față de celelalte zile, dar asta nu înseamnă că nu mai este nevoie de donatori. Cele peste 80 de persoane prezente care au donat reprezintă un plus pentru situația noastră precară. Ziua mondială se sărbătorește peste tot în lume, iar donatorii care au fost prezenți au tot respectul nostru. Noi tragem în continuare un semnal de alarmă, pentru că în fiecare zi este nevoie de donatori. Numărul acestora este foarte mic. Doar 1,7 la sută din populația României donează anual sânge. Îi așteptăm în continuare la Centrul de Transfuzii Iași”, a precizat dr. Lavinia Scripcaru, șefa Centrului Regional de Transfuzii Sanguine (CRTS) din Iași.

La Centrul Regional de Transfuzii Sanguine din Iași, de mai bine de un an este mare nevoie de donatori. Spitalele ieșene trimit zilnic cereri către CRTS, însă stocurile de sânge ale acestora sunt epuizate. Doctorii ieșeni sunt disperați și se confruntă cu o criză acută de sânge, iar tratamentele și operațiile sunt programate în funcție de existența acestuia. Din cauză că la CRTS Iași stocurile sunt epuizate, medicii sunt obligați să apeleze la celelalte centre de transfuzii din zona Moldovei.

Prima ediție a campaniei a avut loc pe data de 14 iunie 2021

Reamintim că luni, 14 iunie 2021, Societatea Studenților Mediciniști din Iași a organizat la Centrul de Transfuzii Iași prima ediție a unei campanii de convingere și informare a ieșenilor cu privire la donațiile de sânge chiar de Ziua Mondială a Donatorului de sânge, sărbătorită în întreaga lume pe data de 14 iunie 2021. Prin proiectul „Donează sânge, fii erou”, studenții ieșeni au încercat să conștientizeze importanța donării de sânge. Ieșenii care au donat sânge au fost răsplătiți cu prăjituri și premii în bani.

Studenții mediciniști au convins mai mulți sponsori din Iași să îi sprijine în proiectul lor. Aceștia au încercat din răsputeri să crească numărul de donatori. Înainte de pandemie, studenții făceau informare în școli, licee și facultăți. Aceștia mergeau fizic și le prezentau condițiile de donare persoanelor majore care ar putea să fie donatori de sânge. Se plănuiește, odată cu revenirea fizică la școală, și reluarea acestor campanii de informare, deoarece aveau un impact foarte mare asupra tinerilor.

Adauga un comentariu