Economic Local

Campania de informare a fermierilor din Iași care vor subvenții în 2022, demarată de APIA

Publicat: 03 feb. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Campania de informare a fermierilor din Iași care vor subvenții în 2022 demarată de APIA
APIA a demarat campania de informare a fermierilor din Iași care vor să obțină subvenții

Campania de informare a fermierilor din Iași care vor subvenții în anul 2022 a fost demarată de către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură și se va derula până la finalul lunii februarie. Agricultorii vor depune cererile unice de plată în perioada 15 martie-15 mai 2022

APIA va demara și în acest an campania de informare a fermierilor din Iași care vor să obțină subvenții. Inspectorii Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) vor merge în centrele locale din județul Iași, respectiv Iași, Vlădeni, Răducăneni, Țibănești, Scânteia, Hârlău și Târgu-Frumos și Pașcani, pentru a discuta cu agricultorii despre schemele de plată din acest an și ce modificări au apărut la programele derulate în 2022.

Astfel, specialiștii din Iași vor organiza întâlniri cu agricultorii, care vor fi informați cu privire la toate schemele de plată din anul 2022, ce condiții trebuie să îndeplinească pentru a accesa banii alocați fiecărui program, cum vor proceda în momentul în care vor depune cererea de plată și ce documente trebuie să depună, dar și cum se vor desfășura controalele pe teren. În acest an vor fi controlați mai puțini fermieri din Iași prin metoda teledetecției și la fața locului, prin verificarea tuturor parcelelor.

Campania de informare a fermierilor din Iași se derulează în luna februarie 2022

După finalizarea campaniei de informare, agricultorii ieșeni trebuie să depună cererile unice de plată. Astfel, 2022 este primul an în care cererea unică de plată depusă de fermierii din Iași la APIA va fi semnată electronic. Agricultorii nu se vor deplasa la sediul instituției din Copou, cum făceau în anii precedenți, pentru a semna cererile, ci le vor semna electronic. Campania de depunere a documentelor pentru obținerea subvențiilor se va derula în perioada 1 martie-15 mai 2022.

Cei care vor depune după această dată, până la 1 iunie 2022, vor fi penalizați cu 1 la sută din valoarea subvenției pentru fiecare zi de penalizare. Ca și în anii precedenți, agricultorii se vor înscrie în aplicația IPA online, un program informatic gratuit care îi permite fermierului să completeze electronic cererea unică de plată. Aplicația poate fi folosită oriunde există un computer conectat la Internet: la domiciliu, la sediul exploatației, la Primărie, la centrul APIA. Campania de depunere din 2021 s-a derulat în perioada 1 martie-15 mai.

Fermierii care se înscriu în IPA online au toate informațiile necesare privind terenurile agricole

IPA online pune la dispoziție lista parcelelor pentru care agricultorul a solicitat sprijin în anul anterior, cu suprafețele determinate în urma controalelor realizate de specialiștii agenției, precum și schița parcelelor agricole. Pentru fiecare parcelă în parte pot fi modificate, corectate sau completate datele în conformitate cu informațiile noi referitoare la suprafață și cultură, dar și schița parcelei. Programul realizează verificări ale datelor pe care le înscrie fermierul și, dacă acestea nu sunt complete sau au necorelări evidente, va afișa o avertizare, ajutând astfel fermierii să completeze corect cererea unică de plată. În 2021 au fost depuse peste 17.000 de cereri pentru 280.000 de hectare de teren agricol exploatate de fermierii ieșeni. De asemenea, agricultorii au primit și avansul din subvenții în valoare de 35 de milioane de euro pentru terenurile exploatate.

Cea mai mare sumă acordată drept avans din subvenții pentru anul de cerere 2021 este în valoare de 500.000 de euro și a fost primită de un fermier cu experiență din Iași. Specialiștii din cadrul APIA mai spun că, în campania de informare a fermierilor din Iași, se așteaptă ca, anul acesta, să fie prezenți și agricultori noi.

Adauga un comentariu