Economic Local

De astăzi începe cea mai mare campanie, pentru fermierii din Iași. APIA a pus la punct toate detaliile pentru depunerea cererilor unice de plată, în anul 2021

Publicat: 01 mart. 2021
Sediul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) și Sergiu Jităreanu, directorul APIA
Fermierii din Iași nu se vor mai deplasa la sediul APIA pentru a depune cererile unice de plată pentru campania 2021, ci se vor înscrie în aplicația IPA online. Potrivit directorului APIA, Sergiu Jităreanu, cererile se depun de astăzi până la data de 15 mai 2021, totul desfășurându-se online, în contextul pandemiei COVID-19

APIA demarează „Campania 2021- Depune Cererea Unică de Plată! APIA în sprijinul fermierilor! Experiență, implicare, profesionalism!”. Fermierii din Iași pot depune online documentele necesare obținerii subvențiilor pentru anul 2021

Fermierii din Iași pot accesa ajutoarele financiare acordate prin intermediul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) doar dacă se înscriu în aplicația IPA online. La fel ca și în anul 2020, campania ce debutează astăzi va fi derulată doar online, în contextul pandemiei de COVID-19. Specialiștii se așteaptă ca 21.000 de agricultori care administrează 280.000 de hectare de teren agricol, în Iași, și au depus cererile în anul precedent, să le depună și în acest an.

„Noi am derulat campania de informare premergătoare campaniei de depunere a cererii unice de plată. Fermierii pot solicita informații de la colegii mei dacă întâmpină probleme în depunerea documentelor. Anul trecut, campania s-a derulat foarte bine, chiar dacă a fost pandemie. Sperăm că și anul acesta va fi la fel”, susține Sergiu Jităreanu, director al APIA Iași.

Fermierii pot depune cererile în perioada 1 martie-15 mai 2021, fără a fi penalizați.

Fermierii din Iași pot obține subvențiile APIA pentru anul 2021 doar dacă se înscriu în aplicația IPA online

IPA online este un program informatic gratuit care îi permite fermierului să completeze electronic cererea unică de plată. Aplicația poate fi folosită oriunde există un computer conectat la Internet: la domiciliu, la sediul exploatației, la primărie, la centrul APIA. IPA online pune la dispoziție lista parcelelor pentru care agricultorul a solicitat sprijin în anul anterior, cu suprafețele determinate în urma controalelor realizate de specialiștii Agenției, precum și schița parcelelor agricole. Pentru fiecare parcelă în parte, pot fi modificate, corectate sau completate datele în conformitate cu informațiile noi referitoare la suprafață și cultură, dar și schița parcelei. Programul realizează verificări ale datelor pe care le înscrie fermierul și, dacă acestea nu sunt complete sau au necorelări evidente, va afișa o avertizare, ajutând astfel fermierii să completeze corect cererea unică de plată.

Ce documente trebuie să depună fermierii la APIA, pentru a obține ajutoarele financiare?

De asemenea, cel care se înscrie în aplicație poate stabili datele finale pe parcursul mai multor zile, astfel încât, dacă are nevoie de verificări, poate întrerupe lucrul cu aplicația și apoi poate fi reluat, având păstrate datele completate anterior. Astfel, se poate deplasa pe teren sau poate solicita sprijin pentru identificarea corectă a parcelei și completarea suprafeței acesteia. Documentele necesare obținerii subvențiilor sunt copia după cartea de identitate/buletinul/pașaportul/certificatul de înregistrate la registrul comerțului/certificatul de înregistrare fiscală, după caz, iar în cazul reprezentantului, copie de pe datele de identificare, respectiv carte de identitate/buletin/pașaport.

De asemenea, fermierii trebuie să depună dovada deținerii unui cont bancar activ, procura notarială, în cazul în care fermierul persoană fizică împuternicește o persoană pentru depunerea cererii unice de plată în numele său sau pentru a-l reprezenta în relația cu APIA. Un alt document pe care trebuie să-l depună fermierii este dovada fermierului activ. Documentele specifice, diferențiate în funcție de tipul sprijinului solicitat și documentele care fac dovada că terenul eligibil declarat este la dispoziția fermierului sunt alte documente ce trebuie încărcate în aplicația IPA online.

Fermierii din Iași pot obține până la 1.000-1.500 de euro, la hectar, dacă depun actele în cadrul mai multor scheme de plată

Schemele în cadrul cărora pot obține fermierii subvențiile sunt SAPS (schema unică de plată pe suprafață), plata redistributivă, plata pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu (plata pentru înverzire), plata pentru tinerii fermieri. Alte scheme de plată sunt sprijinul cuplat în sectorul vegetal sau în sectorul zootehnic, Măsura 10, 11 și 13, pentru agroclimă și mediu sau culturi ecologice. Banii pentru aceste scheme de plată provin de la Uniunea Europeană și sunt acordați din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Schemele finanțate de la bugetul național sunt ajutoarele naționale tranzitorii în sectorul vegetal, dar și în sectorul zootehnic. Pentru anul de cerere 2020, fermierii din Iași au primit subvenții în valoare de 62.638.188 de euro.

Adauga un comentariu