Local

Campania de modernizare a stațiilor de transport public este în plină desfășurare. Municipiul Iași deține în prezent 30 de panouri informative

Publicat: 12 mart. 2021
Panourile digitale din stațiile de autobuz și tramvai din Iași unde este afișat timpul de așteptare a mijloacelor de transport
CTP Iași a montat 30 de panouri informative în stațiile de transport public din Iași

Compania de Transport Public Iași continuă amplasarea panourilor informative în stațiile de autobuz și tramvai. Conducerea CTP își propune ca în viitorul apropiat majoritatea stațiilor de autobuz și tramvai să fie modernizate. Montarea panourilor digitale a început în luna februarie 2020

De mai bine de un an, Compania de Transport Public Iași (CTP) a început montarea panourilor informative în stațiile de autobuz și tramvai. Din luna februarie 2020 și până în prezent au fost montate 30 de panouri digitale. Pandemia a împiedicat desfășurarea normală a campaniei. Demersurile de modernizare a transportului public din Iași continuă în stațiile din municipiu Iași. Treptat, urmează ca majoritatea stațiilor de transport public să dețină astfel de dispozitive. În prezent sunt câte două panouri informative în stațiile Gară, Târgu Cucu, Sala Sporturilor, Piața Eminescu, Moldova, Podu Roș, Piața Unirii. Câte un panou este montat în stațiile Moara 1 Mai, Minerva, Casa Sindicatelor și Primăverii. În următoarea perioadă se vor monta aceste dispozitive de monitorizare a timpului în stațiile Dr. Savini, Frigorifer, Universitate și Țesătura. CTP își popune ca majoritatea stațiilor să fie modernizate, dar nu se cunoaște termenul limită de finalizare a campaniei.

Prețul unui astfel de dispozitiv de monitorizare este de aproximativ 8.000 de lei

Proiectul de modernizare a stațiilor face parte din strategia de transformare digitală a orașului, Primăria Municipiului Iași fiind partener în programul „Digital Cities Challenges”, derulat de Comisia Europeană. Un panou digital costă aproximativ 1.700 de euro, iar modernizarea stațiilor de autobuz și tramvai poate depăși suma de 100 de mii de euro. În prima etapă din 2020, au fost montate panouri în trei stații, în regim de testare. Stațiile în care au fost montate primele dispozitive au fost în Piața Independenței, sensul de mers către Fundație; Piața Independenței, la Bloc Carmen; Palatul Culturii, sensul către Elena Doamna. Informațiile afișate pe panouri sunt oferite în mod gratuit de către „WINK Public Multimedia” (companie de publicitate), prin intermediul unei platforme dedicate transportului public.

„Am reușit să demarăm unul dintre cele mai importante proiecte CTP Iași, acela privind dotarea stațiilor de transport cu panouri informative. Parcurgem, astfel, noi pași firești către atingerea standardelor europene în domeniul transportului public”, a declarat în urmă cu un an Cristian Stoica, directorul general al CTP Iași.

Panourile informative sunt conectate la aplicația „Tranzy”

Panourile digitale sunt conectate la aplicația creată de CTP pentru călători, iar aceștia pot verifica în timp real timpul de sosire a mijlocului de transport în stație. Aplicația oferă detalii actualizate despre linii și rutele optime în funcție de punctul de plecare ales, alerte de trafic, vehicule și distanța până la destinație. Cu ajutorul aplicației se poate vedea harta actualizată a stațiilor de transport public din oraș. Aplicația caută poziția utilizatorului pentru a găsi cea mai apropiată stație de autobuz sau tramvai și traseul optim pentru a ajunge la destinația dorită în cel mai scurt timp. Aplicația „Tranzy” poate fi descărcată gratuit din „Magazin Play” și „App Store”.

Panourile informative sunt conectate și la harta digitală de la Dispeceratul Central CTP. La Dispeceratul Central de la CTP, personalul de la monitorizarea traficului supraveghează traseul autobuzelor în timp real. Pe harta digitală se poate verifica, după numărul unic al autobuzului, stația în care este sau dacă se află în mișcare, viteza de deplasare și numele șoferului.

Comentarii
  • Iasul avea un proiect realizat de ITsti ieseni dar CTP nu le-a oferit acces, de ce? pentru ca sa castige Wink, o companie de publicitate abonata la contractele cu Primaria Iasi, luiChirica ii iese de o vila la sutele de mii de euro investite.
    Apropo, pe aliexpres un panou este 300Euro, cu transport si montare face maxim 500Euro, dar primaria a platit 2.000Euro … DNA sa vina sa ne ia

Adauga un comentariu