Economic Local

Campanie de informare a fermierilor din Iași care vor să acceseze fonduri europene, derulată de Direcția Agricolă. Primele întâlniri au fost cu potențialii beneficiari din comunele Ipatele și Șcheia

Publicat: 16 iun. 2021
Oameni într-o sală de ședințe
Direcția Agricolă Iași a demarat campania de informare a fermierilor din județ care vor să acceseze fonduri europene în perioada 2021-2022.

Direcția Agricolă a demarat o campanie de informare a fermierilor din Iași cu privire la accesarea de fonduri europene. Primele discuții au fost cu potențialii beneficiari din comunele Ipatele și Șcheia. La întâlnire au participat autoritățile locale și zeci de fermieri din cele două localități

Consilierii din cadrul Direcției Agricole Iași s-au întâlnit pe data de 14.06.2021 cu fermierii din comunele Șcheia și Ipatele pentru a-i informa cu privire la accesarea de fonduri europene în cadrul sesiunilor de depunere deschise în perioada 2021-2022. De asemenea, specialiștii din cadrul instituției au discutat cu potențialii beneficiari despre importanța asocierii fermierilor în cooperative agricole și beneficiile formelor asociative. În cadrul întâlnirilor organizate în cele două localități ieșene s-a discutat despre submăsura 6.1 – Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, submăsura 6.2 – Sprijin pentru înființarea de activități neagricole în zone rurale, submăsura 6.3 – Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici și Legea cooperativei agricole, importanța /beneficiile formelor asociative precum și procedura de înființare a unei cooperative agricole. Niciun proiect depus din Iași în ultimii 5 ani, în cadrul sesiunilor deschise de AFIR pentru asociațiile agricole, nu a fost eligibil la finanțare.

Legumicultorii din Iași vor să se asocieze pentru a vinde produsele în supermaketuri

Potrivit lui Vasile Moraru, fondator „Roade și Merinde”, hub alimentar, o nouă asociație ar putea fi înființată cu legumicultori din zona Stolniceni-Prăjescu și Golăești, Victoria, Țuțora.

„Noi mergem în Cluj într-o vizită de câteva zile la o cooperativă care a fost înființată în urmă cu 7 ani și care funcționează foarte bine, producătorii reușind să vândă producția în supermarketuri. Astfel își asigură partea de vânzare și toată lumea e mulțumită. Vom vedea cum putem aplica acest model și la noi. Am fost și am discutat cu fermierii din comuna Stolniceni-Prăjescu și vom merge să vizităm această cooperativă. Oamenii spun că au mai fost idei de asociere, dar nu s-a concretizat nimic”, susține Vasile Moraru, fondator „Roade și Merinde”, prin intermediul căruia se vând produsele de la 80 de producători.

Tinerii din Iași mai pot accesa fonduri europene pentru instalarea ca tineri fermieri

Tinerii din Iași care s-au întors din diaspora și vor să deschidă afaceri în mediul rural pot depune proiecte până la data de 5 iulie 2021, pe site-ul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Alocarea financiară pentru această sesiune este de 20 de milioane de euro. Pragul de calitate pentru perioada mai – iulie este de 25 de puncte. Până în prezent au fost depuse 12 proiecte din Iași. Sprijinul public acordat prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2020 pentru instalarea tinerilor fermieri este 100 la sută nerambursabil, în valoare de 40.000 de euro sau de 50.000 de euro, în funcție de dimensiunea exploatației agricole.

Aceasta se poate calcula și prin noua aplicație pusă la dispoziția publicului pe pagina de internet a AFIR – http://so.afir.info/. Finanțarea se acordă tinerilor fermieri sub formă de sumă forfetară în două tranșe: 75 la sută din cuantumul sprijinului la semnarea contractului de finanțare și 25 la sută din cuantumul sprijinului în funcție de implementarea corectă a planului de afaceri, fără a depăși trei ani (cinci ani pentru exploatațiile pomicole) de la semnarea contractului de finanțare.

Adauga un comentariu