Actualitate

De necrezut! A oprit in fata unei porti din Iasi si a plecat de acolo cu o sticla! De atunci, parca i-a pus Dumnezeu mana in cap si face bani din piatra seaca!

Publicat: 18 feb. 2018
1

@ A ramas fara loc de munca in urma cu 3 ani @ De atunci, a dezvoltat un business care ii asigura traiul zilnic @ Toate produsele sunt livrate la usa clientului @ "Initiative am mai avut si inainte sa fiu concediat, insa abia acum 3 ani s-a concretizat ideea mea", sustine micul intreprinzator

Vasile Moraru, in varsta de 42 de ani, poate fi un exemplu de ambitie si creativitate. A lucrat in domeniul serviciilor, insa imediat dupa ce a fost concediat, parca si-a descoperit rostul in viata. A inceput sa faca ceea ce i-a trecut prin minte cu multi ani in urma, dar nu a avut curaj sau suficient timp sa-si puna ideea in practica: sa vanda oamenilor produse locale si sa profite de ceea ce produc fermierii in Iasi sau in zona Moldovei. Toata aventura a inceput in urma cu 3 ani, dupa ce si-a pierdut locul de munca.

"Eram furnizor de scule si medicamente. Intr-o zi treceam prin Oteleni si am ajuns la o fabrica unde se produce ulei. Doamna care are fabrica m-a invitat sa-mi arate locul si, cand am vazut ca face ulei de calitate, am cumparat o sticla, iar apoi am devenit client fidel. Am renuntat la uleiul din comert si mi-am dat seama ca aceasta sticla de ulei care este produsa in judetul nostru ar putea ajunge la cat mai multe persoane care poate vor sa manance sanatos. Am vandut mai intai ulei si apoi, restul produselor. Asa am infiintat "Merinde taranesti", care isi va schimba numele in "Roade si merinde"", spune intreprinzatorul.

Citeste si : Secretul unei afaceri de succes! Un tanar iesean a renuntat la viata de lux pentru a vinde asa ceva

30 de cosuri cu produse, livrate intr-o zi

Investitia initiala a fost in cateva borcane pentru compoturi, zacusca si dulceturi. "Nu exista o suma concreta. Faptul ca aveam deja o masina m-a ajutat, iar terenul de langa Iasi pe care il aveam si nu il folosisem deloc, l-am cultivat cu legume. Ne-am apucat sa facem dulceata, zacusca, compot si am inceput sa caut producatori locali sau din zona Moldovei care voiau sa ia parte la acest proiect. Ceea ce nu reuseam sa facem, cautam la alti producatori. Acum sunt 15 producatori de legume, fructe, lactate, panificatie, ceaiuri, creme naturale, chiar si produse din carne din zona Moldovei si in urmatorii ani speram sa ajungem la 100 de producatori cu care sa colaboram", mai spune intreprinzatorul.

Sistemul e simplu: intri pe pagina de Facebook "Merinde taranesti" , vezi ce are în stoc, dupa care suni si comanzi. A doua zi, legumele si/sau fructele îti sunt livrate la usa.

De asemenea, clientii fideli primesc un email cu toate produsele disponibile pentru comanda, iar dupa ce bifeaza ce vor sa primeasca, le comanda si le au la usa in maxim doua zile. Producatorii aduc ceea ce vor sa vanda, iar Vasile Moraru le aduce clientilor. Pretul unui cos cu produse este de 40 de lei, dar majoritatea celor care cumpara platesc 70 de lei.

"Preturile sunt putin mai mari decat ce se gaseste pe piata. In medie, avem 25-30 cosuri pe zi, dar au fost si perioade aglomerate cu 50 de cosuri pe zi. Livram doar in municipiu, iar majoritatea clientilor sunt persoane cu venituri medii, cu familii si in special mame. Acestia stiu ca ceea ce consuma e local, iar noi avem sansa de a fi sustenabili ca umanitate pentru a ne gasi hrana in apropiere. Americanii au de exemplu o vorba: fiecare dolar creeaza un loc de munca", spune producatorul. Acesta va dezvolta un proiect cu fonduri de la o Asociatie Romano-Americana.

"Am schimbat numele firmei dupa ce am facut proiectul pentru obtinerea fondurilor. Acum suntem in incubatorul de afaceri de la Tehnopolis si platim o chirie mica, ceea ce ne ajuta in urmatorii ani sa ne dezvoltam", mai spune producatorul.  

Citeste si : Secretele unei afaceri de succes! Un iesean face bani dintr-o pasiune a femeilor – FOTO

Birocratia pune piedici

Una dintre problemele cu care se confrunta toti producatorii din judet este legalizarea afacerii. Astfel, unii dintre ei se chinuie luni bune pentru a obtine toate autorizatiile.

"Noi avem un SRL. Automat sunt raspunderi fiscale. Pentru ca livram produse procesate, ne trebuie toate autorizatiile de la DSV (Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor). Produsele trebuie sa fie transportate in conditii optime, intr-o lada frigorifica. Noi suntem inca in proces de autorizare cu DSV. Din luna octombrie, am inceput sa adunam actele si speram ca pana va fi inaugurarea oficiala a produselor noastre, adica inceputul lunii martie, sa fim gata cu toate actele", mai spune Vasile Moraru.

Comentarii
Adauga un comentariu