Consumul de droguri în rândul tinerilor este o problemă alarmantă care afectează societatea, aceștia fiind într-o perioadă a vieții ce este caracterizată de curiozitate și experimentare. Din dorința de a se încadra în grupuri sociale tind să fie atrași de substanțe psihoactive
La nivelul județului Iași au fost implementate proiecte naționale și locale de prevenire a consumului de droguri în școală, familie și comunitate, pentru toate categoriile de vârstă.
Canabisul este pe primul loc în județul Iași când vine vorba de consumul de droguri
Efectele consumului de droguri în rândul tinerilor sunt devastatoare și pot avea consecințe pe termen lung asupra sănătății fizice și psihice. Pe lângă riscul de dependență, drogurile pot perturba funcționarea normală a creierului și pot afecta abilitățile cognitive, memoria, concentrarea și învățarea. Marius Manea, comisar de poliție, șef al Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Iași (CPECA), declară faptul că persoanele care s-au adresat acestui centru în primele șase luni ale anului 2023 au apelat la servicii integrate de asistență pentru consumul de canabis.
„Din datele existente pentru primele 6 luni ale anului 2023, în ceea ce privește numărul persoanelor care s-au adresat CPECA Iași în vederea renunțării la consumul de droguri, s-au constatat valori relativ apropiate comparativ cu același interval de timp pentru anul 2022, cele mai multe servicii integrate de asistență fiind acordate pentru consumul de canabis.
Conform Raportului Național privind Situația Drogurilor 2022 în România, cele mai consumate droguri la nivelul populației generale cu vârste cuprinse între 15-64 de ani sunt noile substanțe psihoactive și canabisul”, declară Marius Manea, comisar de poliție, șef al Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Iași.
Este important să se ofere sprijin emoțional și consiliere pentru persoanele care trec prin momente dificile sau se confruntă cu dependențe de acest gen. Crearea de programe de prevenire a consumului de droguri în școli și în comunități joacă un rol esențial în reducerea acestui fenomen.
„La nivelul județului Iași au fost implementate proiecte naționale și locale de prevenire a consumului de droguri în școală, familie și comunitate, pentru toate categoriile de vârstă. Astfel, prevenirea consumului de droguri reprezintă un element de continuitate în formularea unui răspuns integrat la dinamica fenomenului consumului de droguri în planul educației, sănătății și ordinii publice, răspuns corelat direct cu politicile publice naționale antidrog.
Programele, proiectele și intervențiile de prevenire la nivelul județului Iași au ca obiectiv informarea, educarea și conștientizarea populației generale, școlare și a grupurilor vulnerabile, privind efectele consumului de alcool, tutun, droguri și substanțe noi psihoactive, precum şi dezvoltarea unor atitudini şi practici în rândul acestor categorii de populație, prin orientarea grupurilor țintă către activități recreaționale dezirabile social, ca alternativă la consumul de droguri”, adaugă Marius Manea, comisar de poliție, șef al Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Iași.
CPECA Iași derulează programe de prevenire a consumului de droguri
Persoanele consumatoare de droguri și cele dependente consumatoare de droguri, precum și aparținătorii acestora, beneficiază de anumite servicii în cadrul CPECA Iași.
„Persoanele din județul Iași care solicită informații și servicii cu privire la renunțarea la consumul de droguri se pot adresa direct, din proprie inițiativă, fie pentru un membru al familiei sau pot fi referiți de către reprezentanți instituționali, cadre didactice, consilieri școlari, medici specialiști, asistenți sociali, procurori, avocați, consilieri de probațiune, pedagogi, psihologi, educatori.
Serviciile de asistență sunt oferite gratuit, cu respectarea confidențialității, conform Standardelor Sistemului Național de Asistență Medicală Psihologică și Socială a Consumatorilor de Droguri și Drepturile Omului. Persoanele consumatoare de droguri și persoanele dependente consumatoare de droguri, precum și aparținătorii acestora, beneficiază de următoarele servicii integrate de asistență: management de caz pentru consumul de droguri, evaluare psihologică și socială în vederea includerii într-un program integrat de asistenţă, referire către alte specialităţi pentru patologie asociată sau concomitentă consumului de droguri și servicii de consiliere psihologică şi socială în vederea reintegrării şi reabilitării psiho-sociale”, mai spune Marius Manea, comisar de poliție, șef al Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Iași.
Despre ce proiecte imlementate vorbiți voi acolo?! ….. că e plin orașul de droguri!!!
În Tătărași, zona Oancea, pe esplanadă, acum se consumă și se vinde pe față. Ce fac autoritățile ??? Că pe ăștia nu-i întreabă demult nimeni nimic! Numai minciuni și abureli ieftine!
Este vreun program? Se vand la orice colt!!! Se vorbeste in scoli? La ce liceu ati fost?
Idee de campanie: Nu va mai drogati! Vreti sa ajungeti ca Mircea Silvestru?!
adresa: George Cosbuc 70
numar de telefon de contact: 0749322076
firma: COLIBRI STUDIOS SRL CUI: 36649492
masina folosita la livrari de droguri:
IS 49 HAI
VOLKSWAGEN VW PASSAT HIGHLINE 2.0 TDI DSG 4MOT
sasiu: WVWZZZ3CZGE164449
aici pe site-ul asta nu se pot da dislike-uri din pacate
Ar mai fi o lupta dar … , ….
Asta prima e mai mult cu ferentariul