Boli si tratamente

Cancerul colorectal la femei: 5 simptome îngrijorătoare

Publicat: 28 dec. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cancerul colorectal la femei 5 simptome îngrijorătoare

Cancerul colorectal este al doilea cel mai frecvent cancer la femei, după cancerul de sân. La ce vârstă apare? Dureri de stomac, sânge în scaun, scădere în greutate. Care sunt simptomele sugestive?

Incidența la femei

Cancerul colorectal începe de la celule care acoperă interiorul colonului sau rectului. Este o boală care apare în mucoasa colonică (mucoasa colonului) unde se formează polipi care sunt de fapt mici creșteri. Acești polipi sunt inițial benigni, dar se pot dezvolta în timp în cancer. Este nevoie de aproximativ zece ani pentru ca polipii benigni să se dezvolte în polipi canceroși.

90% din cazurile de cancer colorectal sunt diagnosticate după 50 de ani.

Vârsta și factorii de risc

Cancerul colorectal este o boală a persoanelor în vârstă și, în general, 90% din cancerele colorectale sunt diagnosticate după vârsta de 50 de ani, în special de la vârsta de 70 de ani. Atât la femei, cât și la bărbați, sunt definite trei niveluri de risc:

Persoanele peste 50 de ani sunt expuse unui risc mediu.
Persoanele care suferă de o boală inflamatorie a tractului digestiv (boala Crohn, colită ulcerativă…), cele cu antecedente personale sau familiale de cancer colorectal și fumătorii prezintă un risc ridicat.
Persoanele cu o boală genetică (sindromul Lynch sau polipoza adenomatoasă familială) prezintă un risc foarte mare.

Cancerul colorectal la femei: 5 simptome îngrijorătoare

Cancerul colorectal este un cancer cu progresie lentă și nu foarte simptomatic: simptomele nu sunt foarte specifice și nu apar până când boala nu este instalată. Simptomele sugestive ale cancerului colorectal pot fi:

Sânge în scaun

La începutul evoluției sale, polipul este pur și simplu o creștere a mucoasei digestive și nu provoacă niciun simptom. De-a lungul anilor, polipul poate degenera și se poate transforma într-un adenom canceros, care slăbește mucoasa digestivă. Acesta din urmă prezintă astfel leziuni și tinde să sângereze mai mult la contactul cu alimentele. Sângele din scaun poate fi roșu deschis sau dimpotrivă foarte roșu închis.

Prezența sângelui în scaun este un simptom de avertizare și ar trebui să ducă la consultarea unui medic. Femeile trebuie să fie deosebit de vigilente: de cele mai multe ori, femeia de 50 de ani nu mai are menstruatie. Cu toate acestea, poate avea sângerări postmenopauzale. Și acest lucru poate întârzia diagnosticul: femeia poate avea impresia că are pierderi de sânge vaginal, chiar dacă este vorba despre sânge în scaun.

Durere abdominală

Durerea abdominală este legată de inflamația locală a unei mucoase digestive slăbite și mai sensibile. Consecință: tranzitul va fi modificat și pot apărea crampe abdominale si balonare. Durerea abdominală este un simptom al multor afecțiuni care afectează întregul abdomen. Cu toate acestea, durerea abdominală persistentă care apare fără un motiv aparent ar trebui să vă conducă la un medic. Doar examinarea clinică a medicului, simptomele asociate și examinările suplimentare (evaluare completă, ecografie abdominală, uneori o tomografie computerizată) permit diagnosticarea și oferirea tratamentului adecvat.

Un tranzit care se schimbă

Un tranzit care a fost regulat de ani de zile și care se schimbă în aproximativ 3 luni este un simptom de avertizare. Această modificare a tranzitului poate fi însoțită de colopatie funcțională sau alte tulburări funcționale intestinale. Nu ezitați să consultați un gastroenterolog în caz de tranzit neobișnuit, adică imediat ce apar diareea, constipația prelungită sau alternarea celor două, scaune care par mai înguste (formă de panglică sau creion) decât de obicei și dacă frecvența scaunului se schimbă brusc.

Pierdere în greutate

Prezența unui polip poate accelera tranzitul și poate provoca diaree. Diareea acută se caracterizează prin scaune foarte bogate în apă, ceea ce duce la pierderea rapidă în greutate. Acest simptom nu este absolut specific cancerului colorectal și poate indica multe alte probleme digestive. Cu toate acestea, atunci când pierderea în greutate este importantă și persistentă, ar trebui să consultați un medic, care vă poate prescrie teste pentru a identifica cauza pierderii în greutate.

Oboseala permanentă

Oboseala semnificativă care nu se îmbunătățește cu odihna poate fi o indicativă a cancerului colorectal. Este adesea legată de slăbiciunea și deteriorarea stării generale de sănătate, datorită dezvoltării bolii, care poate fi foarte dificilă.

Cancerul colorectal la barbati

Bărbații au aceleași simptome, deși simptomele funcționale ale bolii intestinului sunt puțin mai specifice femeilor. Într-adevăr, modificările hormonale din timpul menopauzei determină o încetinire a tranzitului și, uneori, mai multe balonări la femei.

Când să-ți faci griji

Dacă aveți oricare dintre aceste simptome, consultați-vă imediat medicul. Mai mult, deoarece cancerul colorectal nu este foarte simptomatic, este esențial să te supui unui screening regulat pentru cancerul colorectal de la vârsta de 50 de ani, chiar și în absența factorilor de risc sau a simptomelor.

Adauga un comentariu