Boli si tratamente

Cancerul de sân: 6 simptome la care trebuie să fii atentă

Publicat: 02 oct. 2020
femeie palpare sani
În cancerul de sân, ganglionii limfatici axilari se pot simți grei la atingere

Cancerul de sân este cel mai frecvent cancer la femei. Toate femeile pot dezvolta cancer de sân în timpul vieții, dar există câțiva factori care cresc riscul: de exemplu, cancerul de sân este mai frecvent între 65 și 74 de ani, la femeile care fumează, la femeile care beau excesiv, la femeile care au experimentat pubertate precoce și / sau menopauză târzie, la femeile sedentare și / sau supraponderale, fără a menționa istoricul familial și predispozițiile genetice. Iata cele 6 simptome ale cancerului de san la care trebuie să fii atentă!

Un nod în sân

Acesta este simptomul care ar trebui să fie îngrijorător, deoarece este cel mai frecvent semn al cancerului de sân. În general nedureros, această minge (care poate fi mai mult sau mai puțin mare) nu se „rostogolește” sub degete: pare „fixată” de sân. De obicei este grea la atingere și are margini zimțate.

Ganglioni limfatici duri sub braț

În cancerul de sân, ganglionii limfatici axilari se pot simți grei la atingere – aceștia sunt situați în partea superioară a sânului, aproape sub axilă. Nedureroși, apar sub formă de „mase” mai mult sau mai puțin mari sub piele.

Simptom la care trebuie să fii atent: o schimbare în sâni

O schimbare rapidă a culorii, dimensiunii și / sau formei sânului (pe o perioadă scurtă de timp) poate fi un indiciu al cancerului de sân. Astfel, dacă pielea arată ca „coaja de portocal”, dacă este roșie, umflată, dacă dă impresia că se retrage, dacă se formează un gol (ca o gropiță), dacă un sân isi schimbă forma în comparație cu celălalt, este recomandat să consultați un medic.

O schimbare a mamelonului

Din nou, o schimbare bruscă (în câteva zile, câteva săptămâni sau chiar câteva luni) a culorii sau formei mamelonului ar trebui să te determine sa consulti un medic. De exemplu, poate fi vorba de o scurgere anormală (albă sau roșie), de un mamelon care își schimbă culoarea (care devine mai deschis sau mai întunecat) sau de un mamelon „retras”.

Simptom la care trebuie să fii atent: semne inflamatorii

Cancerul de sân inflamator, mai rar, afectează în principal fetele și femeile de origine africană: se caracterizează printr-un sân cald la atingere, mai voluminos, dureros sau foarte sensibil, o pielemai groasă și chiar mâncărimi.

Celelalte simptome

Când se răspândește, cancerul de sân poate duce la apariția unor simptome mai generale: dureri osoase, scădere involuntară în greutate, pierderea poftei de mâncare, probleme de respirație (tuse care nu „trece”, dificultăți de respirație), dureri de cap, slăbiciune musculară, probleme de vedere.

Adauga un comentariu