Boli si tratamente

Cancerul de san metastatic. Cand apare si care sunt simptomele

Publicat: 23 oct. 2019
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cancerul de san metastatic. Cand apare si care sunt simptomele
cancerul de san metastatic

Cancerul de san metastatic inseamna ca s-a raspandit dincolo de san la alte organe sau tesuturi din corp. Cel mai adesea sunt afectate oasele, creierul, plamanii sau ficatul. Metastatic este considerat cancerul de san in stadiul 4, ceea ce inseamna stadiul cel mai avansat.

Dar, desi s-a raspandit la alte organe, se comporta in continuare ca un cancer de san si este tratat cu terapii pentru cancerul de san. Pentru a ajuta pacientii sa fie mai bine informati, dr. Lynn Henry de la University of Michigan Rogel Cancer Center explica nuantele cancerului de san metastatic in stadiul 4. Exista diferente intre cancerul de san metastatic, cancerul de san in stadiul 4 si cel avansat?

„Cei mai multi dintre noi folosim denumirile etapei a 4-a si metastazele in mod interschimbabil”, spune Henry.” Avansat este ceva mai complicat. Uneori, veti vedea cuvantul > folosit pentru a descrie cancerul metastatic. Dar, uneori, veti vedea termenul >. Aceasta inseamna ca exista un numar mare de cancer in ganglionii limfatici din jur, dar nu inseamna neaparat ca vedem cancer care s-a raspandit in afara zonei. Avem tendinta sa ramanem departe de cuvantul >, deoarece poate provoca confuzie”, sustine medicul, adaugand ca in cazul in care un medic foloseste termenul „avansat”, cereti clarificari.

Cand apare cancerul de san metastatic

Fiecare pacient este diferit. In majoritatea cazurilor, apare la cateva luni sau ani dupa ce o persoana a terminat tratamentul pentru diagnosticul initial de cancer mamar, spune Henry. Exista si cazuri in care pacienta afla ca are cancer de san metastatic cand este diagnosticata pentru prima data. Termenul medical este „cancer de san metastatic de novo”, spune Henry. Doar 6% dintre femei si 8% dintre barbati primesc un astfel de diagnostic.

Simptome

Simptomele bolii metastatice sunt complicate, deoarece acestea variaza in functie de locul in care celulele canceroase s-au raspandit, spune Henry. Unele simptome ar putea fi cauzate de efectele secundare ale medicamentelor sau pot fi un indiciu al depresiei. Este important sa fie explorata cu atentie cauza. „Intotdeauna incurajez un pacient cu istoric de cancer de san sa ne sune daca are un nou simptom, mai ales daca acesta se manifesta mai mult decat se astepta”, spune dr. Henry.

Daca metastazele sunt la oase, simptomele sunt: durere severa, progresiva, dureri de spate, osoase sau articulare, umflatura, oase care se fractureaza usor. Daca celulele tumorale au migrat la creier, apar ca simptome: presiune la nivelul capului, inrautatirea durerii de cap, probleme de vedere (vedere in ceara, dubla, pierderea vederii), convulsii, pierderea echilibrului, varsaturi sau greata, schimbari de comportament, confuzie sau schimbari de personalitate.

Daca sunt metastaze la ficat apar: icter, mancarime de piele sau eruptii cutanate, dureri abdominale, pierderea apetitului, greata si varsaturi. Printre simptomele metastazelor pulmonare se numara: tuse cronica, incapacitatea de a respira complet si dureri in piept.

Adauga un comentariu