Operația de endometrioză, cunoscută și ca chirurgia endometriozei, are drept scop principal îndepărtarea leziunilor de endometrioza, refacerea structurii și anatomiei normale, precum și eliminarea aderentelor. Tratamentul chirurgical este indicat atât pentru ameliorarea durerii, cât și pentru tratamentul infertilității.
Endometrioza este un diagnostic pe care nicio femeie nu ar dori să îl primească. Chiar dacă aceasta este o boală cronică și care nu se vindecă, există metode de tratament care au ca scop final înlăturarea durerilor date de endometrioză, creșterea calității vieții pacientelor, dar mai ales creșterea șanselor de fertilitate.
Când ai nevoie să faci o operație de endometrioză?
În endometrioză, țesutul endometrial care căptușește uterul va ajunge să fie prezent în alte organe, precum pelvis, trompe uterine, ovare, mușchi uterin, peritoneu. Dacă suferi de endometrioză, probabil că deja ai experimentat menstruații abundente și dureroase, dureri și disconfort în timpul actului sexual (dispaurenia) și alte simptome care îți scad considerabil calitatea vieții.
Boala nu este doar foarte inconfortabilă, ci poate să îți afecteze și fertilitatea, astfel încât va deveni tot mai dificil să faci un copil. Chiar dacă endometrioza este, în general, progresivă fără tratament, se poate vorbi despre opțiuni de tratament care scad intensitatea simptomelor și opresc creșterea țesutului endometrial în afara cavității uterine.
Operația de endometrioză clasică vizează extirparea insulelor endometriozice formate pe trompele uterine, ovare, peritoneu. Tratamentul endometriozei prin laparoscopie (operație) este foarte căutat și eficient, deoarece cu ajutorul acestei metode medicii pot să depisteze și leziunile cu dimensiuni foarte reduse, mai greu de văzut cu ochiul liber.
Laparoscopia nu este potrivită pentru toate cazurile de endometrioză. Inițial, medicul poate prescrie tratament hormonal, pe bază de medicamente. Medicul îți va recomanda să nu bei și să nu mănânci cu cel puțin opt ore înainte de procedură. Operația de endometrioază prin laparoscopie se realizează sub anestezie generală.
În timpul procedurii, medicul va face o mică incizie la nivelul abdomenului și va insera laparoscopul, un instrument care are atașată o cameră foarte mică, la capăt, cu ajutorul căruia medicii văd organele interne. Instrumentul este conectat la un ecran. Chirurgul va putea realiza și alte incizii adiționale. Operația de endometrioază durează, în funcție de complexitatea cazului, de la 30 de minute până la mai multe ore.
Recuperarea pacientelor
Recuperarea după intervenția chirurgicala depinde foarte mult de tipul intervenției, dar și de toleranța pacientei la durere. Din cauza durerilor cronice în care trăiesc de foarte mulți ani, din cauza lipsei unui diagnostic și a multiplelor intervenții chirurgicale ce nu le-au oferit rezultatul scontat, starea mentală a multor paciente cu endometrioză este afectată. Acestea sunt traumatizate, sensibilizate, iar recuperarea poate fi resimțită mult mai intens.
Atunci când nu există componenta psihică care să influențeze percepția, recuperarea poate fi ușoară. Cu cât intervenția chirurgicală este mai complexă, cu atât recuperarea va fi mai anevoioasă. Este important ca pacientele să știe că recuperarea este un proces îndelungat și profund subiectiv.
Manifestările endometriozei afectează profund viața pacientelor. Acestea nu mai au posibilitatea de a participa la activități sociale, viața intimă este profund afectată de durerile resimțite în timpul actului sexual, infertilitatea, incapacitatea de a performa, sau chiar de a funcționa la locul de muncă, toate acestea sunt consecințe ale endometriozei.
Odată excizate implanturile endometriozice, majoritatea pacientelor își recapătă calitatea vieții. O bună parte dintre pacientele cu endometrioză nu au știut niciodată ce înseamnă o menstruație nedureroasă, ori o viață lipsită de restricții alimentare și nu numai. Atunci când este indicată, o operație pentru endometrioză realizată corectă crește șansele ca o femeie să rămână însărcinată.