Prima pagină » Economic Local » Când apar cireșele românești în piețele din Iași? Pomicultorii se plâng că nu au o producție bună, iar prețurile vor crește. „Am pierdut cam un sfert din producție”
Când apar cireșele românești în piețele din Iași? Pomicultorii se plâng că nu au o producție bună, iar prețurile vor crește. „Am pierdut cam un sfert din producție”

Când apar cireșele românești în piețele din Iași? Pomicultorii se plâng că nu au o producție bună, iar prețurile vor crește. „Am pierdut cam un sfert din producție”

24 mai 2023, 02:00, 1 ,
Raluca COSTIN în Economic Local

Pomicultorii din Iași spun că anul acesta nu au o producție bună la cireșe, iar probleme sunt în continuare cu vânzarea fructelor, din cauza lipsei zilierilor. Producătorii se plâng și de pagubele aduse de grauri, care nu sunt despăgubite. Fructele de sezon vor fi vândute cu minimum 14 lei pentru un kilogram. Producătorii de cireșe din Iași vor culege sute de tone de fructe de sezon de pe aproximativ 500 de hectare din localitățile Comarna și din Cotnari, unde sunt cei mai mulți pomicultori

Producătorii de cireșe din Iași spun că producția de anul acesta va fi mai mică, iar prețurile vor fi mai mari. Cei din comuna Comarna susțin că au probleme cu lipsa zilierilor, iar graurii le mănâncă fructele în continuare. Aceștia se tem că vor renunța treptat la livezi din cauza scăderii producției din ultimii ani și a lipsei profitului. Potrivit lui Petru Andrei, pomicultor din Iași, înghețul de primăvară a creat probleme în livezile din județ.

„Noi am pierdut cam un sfert din producție. Nu va fi prea bine anul acesta, pentru că producția este mai mică, prețurile vor fi mai mari, nu avem zilieri care să ne ajute la culesul cireșelor. În ultimii 3 ani am avut probleme cu înghețul de primăvară, cu graurii. Noi avem un hectar cu cireși și ne gândim să renunțăm la plantație. În anii trecuți mai vindeam la italieni, dar nici ei nu mai cumpără cantități mari acum”, susține producătorul din comuna Comarna.

Pomicultorii din Iași se plâng că nu au o producție bună, iar prețurile vor crește

De pe cele 400 de hectare de livezi de cireșe din comuna Comarna se culeg anual sute de tone de fructe care ajung în piețele din Iași. Pomicultori mai sunt și în comuna Cotnari, unde se cultivă cireșe care ajung mai ales în străinătate. Primele cireșe coapte vor fi culese săptămâna viitoare. Potrivit primarului din Comarna, Constantin Grădinaru, anul acesta, producția este extrem de mică în rândul pomicultorilor din localitate.

„Nu o să fie cireșe atât de multe anul acesta. Din cauza vremii au fost afectate plantațiile, iar în unele zone nu vor fi deloc. Cred că de săptămâna viitoare vor fi deja cireșele în piețe. Prețurile vor fi mai mari, cu siguranță, față de anul trecut. Am înțeles că în comuna Cotnari ar fi producători care sunt mai mulțumiți de producție, dar nici acolo nu e la fel la toată lumea, pentru că depinde de zona unde e amplasată livada”, susține Constantin Grădinaru, primarul comunei Comarna.

Producătorii din Comarna vând cireșele mai ales în piețele din Iași

În comuna ieșeană sunt aproximativ 400 de hectare cu cireși, iar aproape fiecare localnic are acești pomi fructiferi în livadă. Cei mai mulți trăiesc din comercializarea fructelor, astfel că perioada aceasta a anului ar trebui să fie cea mai profitabilă pentru ei. Cea mai mare parte din producție ajunge în piețele din Iași.

Daniel Enache, un mic producător din Iași, a invitat, anul trecut, clienții în livada cu cireșe din satul Osoi, comuna Comarna. A postat anunțul pe rețelele de socializare pentru că nu reușea să culeagă fructele la timp, din cauza lipsei forței de muncă.

Pomicultorii nu au o producție bună la cireșe anul acesta, iar prețurile vor crește cu cel puțin 20 la sută față de anul precedent.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`