Titlurile zilei

Inedit! Un producător din Iași invită oamenii să ia cireșele direct din livadă. „Nu găsesc forță de muncă!” – FOTO (EXCLUSIV)

Publicat: 30 mai 2022
_____ Vizualizări 9 Comentarii
Inedit Un producător din Iași invită oamenii să ia cireșele direct din livadă. Nu găsesc forță de muncă  FOTO EXCLUSIV
Daniel Enache, producător din Iași, invită clienții să culeagă cireșele direct din livadă

Un producător din Iași, care nu găsește zilieri care să culeagă cireșele, s-a gândit să invite clienții direct în livadă. Spune că Iașul are o populație numeroasă și, dacă ar veni clienții în livada din satul Osoi, Comarna, ar putea vinde mai ușor producția de fructe.

Daniel Enache, un mic producător din Iași, a invitat clienții în livada cu cireșe din satul Osoi, comuna Comarna. A postat anunțul pe rețelele de socializare weekendul trecut. Spune că a lansat această invitație pentru că nu reușește să culeagă fructele la timp, din cauza lipsei forței de muncă. A observat că oamenii nu prea sunt interesați de oferta lui, 6 lei kilogramul de cireșe, și preferă să le cumpere direct din piață, la preț dublu.

„Nu găsesc forță de muncă, de asta am lansat invitația aceasta, să vină oamenii să își ia cireșe direct din copac. E imposibil să le culegi la timp, e foarte greu, mai ales dacă nu ai cu cine. M-am gândit că, dacă Iașul e al doilea județ ca populație, după București, vor veni oamenii să ia cireșe. Eu am o livadă mixtă, cu cireși și caiși. Cireșe am pe 4.000 de metri pătrați. Anul acesta este producție, dar cireșele sunt cam mici. Bine că nu a fost grindină și îngheț! Nu prea m-au sunat oamenii… În 2 zile au venit doar 2 oameni. Comoditatea e prea mare! La piață mă căutau non-stop! De ce să stea să se întindă după crengi?! Preferă să dea preț dublu, dar să le ia direct din piață. M-am gândit că ei vin, își aleg singuri cireșele, mai frumoase… Mi-am scos via și am pus livadă în urmă cu 7 ani, pentru că e mai simplu de întreținut”, spune Daniel Enache, producător din Iași.

Un producător din Iași invită clienții să ia cireșele din livadă

Producătorul are livada de 7 ani și, în ultimii 2 ani, în perioada pandemiei, a făcut livrări la domiciliu. Dacă în anii trecuți îl mai ajutau rudele să culeagă fructele, acum nu are la cine să apeleze.

„În anii trecuți am făcut livrări la domiciliu, dar îmi trebuia o cantitate mai mare de cireșe. Eu nu reușesc să culeg singur 40 de kilograme într-o zi și nu pot să mă duc la domiciliu cu mai puțin, pentru că nu se justifică combustibilul. Eu am nevoie și la anul să vând cireșe. Pentru costul copacilor și plantat am cheltuit la început, dar e vorba și despre întreținerea livezii. Mai găseam prin sat oameni în anii trecuți… Acum, nu mai vine nimeni! Anul trecut m-au ajutat 2 verișori și 2 mătuși la cules, dar, anul acesta, au plecat în străinătate. Am încercat să fac chestia asta prin APIA, să angajez oameni și primeam niște bani pentru salarii, dar dura prea mult timp, prea multe hârtii, era prea complicat. Poți să dai 120 de lei pe zi la cules, pentru că, la 150 de lei, ieși în pierdere. Culege omul 2-3 găleți de cireșe și, apoi, ieși în pierdere. Toți producătorii din Comarna se confruntă cu aceeași problemă, a lipsei zilierilor”, mai spune Daniel Enache, producător din Iași.

Reporterii BZI au arătat faptul că, în anii trecuți, producătorii de cireșe din celebra comună Comarna au avut probleme cu graurii, coronavirusul și zilierii.

În Iași sunt producători de cireșe cu tradiție, la Comarna

Reporterii BZI au prezentat în edițiile anterioare un reportaj făcut în livezile din Comarna, la producătorii cu tradiție din această localitate. În comuna ieșeană sunt aproape 400 de hectare cu cireși, iar aproape fiecare localnic are acești pomi fructiferi în livadă. Cei mai mulți dintre aceștia trăiesc din comercializarea fructelor, astfel că, pentru ei, perioada aceasta a anului este cea mai bogată.

Producătorii se plâng de faptul că samsarii din piețe îi îndeamnă pe comercianții care vin și cumpără direct din livadă să nu dea mai mult de 2 lei pe kilogramul de cireșe. De aceea, producătorii nu pot să vândă mai scump kilogramul și sunt nevoiți să fie la nivelul pieței, mai ales că sunt și mulți producători din comuna Comarna care, dacă nu vând, riscă să rămână cu cireșele din care ori fac țuică, ori le aruncă.

Acum, un producător din Iași a venit cu o propunere inedită.

Comentarii
  • Pentru el este cel mai rentabil in varianta asta decat sa plateasca zilierii carora pe langa leafa trebuie neaparat sa le mancare, bautura+tigari; pt. cumparatori inas pretul este mare daca tii seama ca vrea 6ron/kg+combustibilul cheltuit pana la locatia lui. Fraier este cine accepta!

  • In pietele iesene pretul cireselor a scazut la 10 ron/k si inca vor scade preturile ca intotdeauna!!! Pentru enache este cel mai rentabil in varianta asta decat sa plateasca zilierii carora pe langa leafa trebuie neaparat sa le mancare, bautura+tigari; pt. cumparatori inas pretul este mare daca tii seama ca vrea 6ron/kg+combustibilul cheltuit pana la locatia lui. Fraier este cine accepta!

  • In pietele iesene pretul cireselor a scazut la 10 ron/k si inca vor scade preturile ca intotdeauna!!! Pentru enache este cel mai rentabil in varianta asta decat sa plateasca zilierii carora pe langa leafa trebuie neaparat sa le mancare, bautura+tigari; pt. cumparatori inas pretul este mare daca tii seama ca vrea 6ron/kg+combustibilul cheltuit pana la locatia lui. Fraier este cine accepta!

  • de ce cenzurati mesajul? nu va convine ca o spun pe sleau ca vrea sa fraiereasca clientii?
    In pietele iesene pretul cireselor a scazut la 10 ron/k si inca vor scade preturile ca intotdeauna!!! Pentru enache este cel mai rentabil in varianta asta decat sa plateasca zilierii carora pe langa leafa trebuie neaparat sa le mancare, bautura+tigari; pt. cumparatori inas pretul este mare daca tii seama ca vrea 6ron/kg+combustibilul cheltuit pana la locatia lui. Fraier este cine accepta!

  • Nu este vorba despre pret ci despre o noua experienta, o excursie, o distractie , o activitate relaxanta pe care blocarii nu o cunosc !, zilierii puteti sai uitati !. ultimul l-am avut anul trecut cu 160 lei, mincare si bautura, a stat vreo 2. 3 zile si sa uschit ca nu mai avea chef, si toti pe care i-am avut faceau treba deansulea , distrugeau, erau nepasatori, neatenti de se enerva nevastamea si le arata ea cum si ce sa faca in 10 minute ce ei se cacaiau de o ora !, solutia este sa facem ce putem noi si familia noastra, mecanizat, tehnologizat si restul so lasam balta ca nu justifica cheltuielile si efortul

  • Al dracului ar merge unele lăcuste la cules orice fel de fructe până se îndoapă bine și fac ravagii prin ramurile pomilor fructiferi.
    După ce se satură,hușcheal,că nu le mai place sa se întindă prin copaci.
    Nu se merită acești chilipirgii ca să-și bată joc de munca oamenilor de la țară care știu să muncească pământul .
    Îmi pare rău,că nu îl cunosc pe acest tânăr din satul meu natal și care poate fi o ruda de a mea .

  • Capu face, capu trage…cerebelul e problema….va organizati dragi ,,fermieri,, si va estimati necesarul de munca …aveti primarii in zona, dialogati, vorbiti , platiti si gasiti…un microbuz pt 8 oameni si gasiti la satele din jur, este adevarat ca plata lor si masa costa dar calculati si analizati…la front de munca mai mare , aveti penitenciare unde detinutii doresc sa iasa din celule…faceti contract , se rezolva DAR VOI VRETI DOAR PROFIT ceea ce nu se mai poate milioane de romani au fost, sunt afara si au vazut cat se plateste pt munca lor…nu poti sa duci afacerea??Vinde , renunta….SIMPLU.

  • Gogule asta cu primarul nu e valabilă. Avem primar o mămăliga de om. Nu știe pe unde calcă. Îl poarta mafia ca pe urs. E paralel cu tot ce înseamnă activitate in primărie. Nu poate lega trei cuvinte . Așa ca in baza primarului murim cu toți.

Adauga un comentariu