Antreprenorii din Iași așteaptă lansarea oficială a programului Start-Up Nation, din 2025. Înainte de a se înscrie, viitorii afaceriști trebuie să urmeze niște cursuri de antreprenoriat gratuite. O parte din beneficiarii programului din ediția 2022 nu au primit banii promiși
Antreprenorii din Iași se tem că nu vor obține finanțările din programul Start-Up Nation lansat în acest an. Aceștia susțin că sunt condiții care nu ajută antreprenorii.
„Trebuie să înființăm un nou SRL după ce terminăm cursurile, altfel pierdem la punctaj 20-30 de puncte. Ce sens are să deschidem o firmă nouă dacă cea veche e foarte ok, nu are datorii, e de mai mult timp pe piață, deci este credibilă. Apoi, suma cu care trebuie să contribuim, 12.500 de euro. Unii consultanți spun că este suficient 5.000 de euro, alții, că trebuie 12.500 de euro, ca să fii sigur că proiectul este eligibil. Păi, nu era vorba că banii sunt nerambursabili?”, susține Flaviu Mihalache, antreprenor din Iași.
Înscrierile în programul Start-Up Nation ar putea începe în martie 2025
A fost publicată procedura de implementare finală pentru programul Start-Up Nation 2024, care va fi lansat în 2025. Beneficiarii au la dispoziție 50.000 de euro, bani nerambursabili, cu contribuție proprie de 12.500 de euro pentru a începe propria afacere. Astfel, potrivit consultanților în acordarea de fonduri europene, pentru ca șansele de a obține banii să fie reale, antreprenorii trebuie să aibă o contribuție de 12.500 de euro. Suma totală a proiectului ajunge la 62.500 de euro, cu crearea a două locuri de muncă. Pentru a câștiga la punctaj, persoanele care sunt absolvente ale cursului de antreprenoriat își deschid ulterior un SRL, iar apoi depun proiectul de finanțare.
Astfel, cei care au deja o formă juridică pierd la punctaj. Bugetul prevăzut pentru program este de 446.185.295 euro, din care 85% sunt fonduri europene și restul de 15% sunt din bugetul de stat. Din acești bani, tinerii și alte categorii de beneficiari eligibili ar urma să acceseze ajutoare de câte 50.000 de euro fiecare. Pe site-ul Ministerului Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului sunt implicate toate informațiile referitoare la acest program.
Ce afaceri pot deschide ieșenii care vor să obțină banii în programul Start-Up Nation?
În programul Start-Up Nation 2024, ce va fi lansat anul acesta, s-au selectat formatorii care vor susține cursurile antreprenoriale cu beneficiarii programului pentru a învăța noțiuni despre cum poți înființa o afacere. Trainerii vor susține cursuri antreprenoriale pentru persoanele care doresc să aplice pentru finanțare. Cursurile vor fi gratuite pentru beneficiarii Start-Up Nation, costurile fiind acoperite de Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului (MEDAT). După finalizarea cursurilor antreprenoriale obligatorii, solicitanții Start-Up Nation vor putea depune proiectele de finanțare, care vor fi evaluate de specialiști. Această sesiune ar fi trebuit să fie deschisă anul trecut, însă această etapă s-a amânat pentru anul 2025. Cel mai probabil, va fi deschisă sesiunea de înscrieri în luna martie.
Ieșenii pot înființa mai multe afaceri, precum barbershop, salon de înfrumusețare, spălătorie auto, service auto, vulcanizare, echipamente muzicale, cofetării, fast-food. Consiliul Concurenței recomandă Ministerului Economiei comasarea ediției 2022 cu 2024-2025, pentru că nu sunt fonduri suficiente pentru ambele ediții ale programului Start-Up Nation. Antreprenorii din Iași așteaptă lansarea oficială a programului Start-Up Nation, din 2025.