Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a vorbit despre momentul în care scăpăm de purtarea măștii de protecție în spațiile deschise și în cele închise.
„La acest moment, din datele pe care le avem, încă putem transmite mai departe. Încă putem să fim infectaţi, chiar dacă nu facem boală în fază avansată pentru că, să zicem, ne-am vaccinat. Deci vaccinarea în primul rând protejează fiecare individ ca persoană, dar vaccinarea colectivă, mai ales după ce am ajuns la un anumit procent, protejează comunitatea. Până nu atingem acest procent de 60-70 la sută din populaţie, normal că purtarea măştii este recomandată“, a declarat Raed Arafat.
Raed Arafat: Masca, o măsură de protecție chiar dacă te vaccinezi
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență susține că, deși multă lume se va vaccina anti-COVID-19, purtarea măștii de protecție rămâne un mijloc de protecție.
„Dacă vor apărea alte probe, vom afla de ele, plus că e foarte greu să pui situaţia în stradă şi să spui că cei care v-aţi vaccinat nu purtaţi mască, cei care nu v-aţi vaccinat, purtaţi, pentru că asta înseamnă că automat trebuie să legitimezi oamenii şi să dovedeşti că unii s-au vaccinat, alţii nu. E o măsură de a-i proteja pe ceilalţi, de a ne proteja, dar ştiind că dacă ne infectăm rămânem într-o formă uşoară a bolii”, a precizat Raed Arafat.
„Nu cred că va fi o dispariție imediată”
Secretarul de stat este de părere că obligativitatea purtării măștii de protecție va fi redusă gradual, mai întâi în spațiile deschise și de-abia pe urmă în spațiile închise.
„Cred că la momentul în care vom ajunge la un procent de vaccinare mai mare şi la reducerea răspândirii virusului într-un mod semnificativ, să înceapă discuţiile cam unde va fi obligatorie masca şi unde nu. Poate că începe să dispară treptat din obligativitatea în aer liber, încet – încet să dispară şi din obligativitatea în spaţiile închise, dar cu anumite condiţii. Nu cred că va fi o dispariţie imediată, dar va fi o dispariţie treptată a regulilor de purtare a măştii şi asta depinde de o analiză a situaţiei epidemiologice şi de recomandările care vor veni din partea epidemiologilor”, a mai precizat Raed Arafat.
Cât durează imunitatea
Raed Arafat consideră că imunizarea se poate mări și poate dura până la 3 ani de zile, dar deocamdată există certitudinea că durează 6-8 luni.
„Din momentul în care am început să ne vaccinăm și de când au fost testările înainte știm acum, cu cât trece timpul, că imunitatea continuă. Pentru că persoanele care au fost testate și au intrat în studii, ele în continuare sunt evaluate la numărul de anticorpi, la imunitate – dacă scade, dacă rămâne, dacă dispar anticorpii, dacă nu dispar. Cu cât trece timpul mai mult și semnalele sunt că imunitatea este valabilă și acum înseamnă că timpul se prelungește.
La acest moment chiar vreo 6-8 luni deja au făcut teste pentru cei care au fost vaccinați și nimeni n-a venit să zică – «Atenție, a scăzut!». Și cu cât timpul trece și testele demonstrează că anticorpii sunt prezenți, cu atât valabilitatea acestei vaccinări este mai lungă. În acest moment cam asta putem zice pentru că nimeni nu poate să vină să zică cu certitudine că imunitatea durează trei ani pentru că vaccinul nu există de trei ani, ci există de câteva luni“, a menționat Raed Arafat.