De multe ori, grădinarii se întreabă când se culeg merele pentru a rezista mai mult în perioada rece a anului. Merele pentru depozitare sunt culese manual. În acest fel sunt ferite de deteriorări, de zgârieturi care reduc considerabil durata de depozitare. Când se recoltează merele pentru depozitare, vremea trebuie să fie uscată. Acestea nu trebuie recoltate imediat după ploaie.
Soiurile timpurii de vară nu sunt potrivite pentru o depozitare îndelungată în timpul iernii. Merele și perele de vară se coc din iulie până la începutul lui septembrie, iar surplusul de recoltă nu este depozitat, ci este folosit pentru consum în stare proaspătă. Din acestea se produc sucuri, piure, fructe uscate și altele. Merele timpurii nu pot fi depozitate pentru o perioadă lungă de timp, structura pulpei și a cojii, zaharurile și alte substanțe le fac improprii pentru depozitare.
Când se culeg merele? De ce depinde momentul recoltării
Soiurile de toamnă mijlocie spre sfârșitul toamnei și de iarnă sunt cele care pot fi păstrate timp de luni de zile și rămân gustoase și frumoase dacă sunt culese corect și depozitate într-o pivniță sau într-o cameră de depozitare. Când să culegi merele pentru depozitare este una dintre primele întrebări pe care și le pun norocoșii proprietari de recolte mari.
Descrierile fiecărui soi oferă o indicație cu privire la momentul în care fructele se vor coace și când trebuie recoltate. Acest lucru vă va ajuta să vă orientați. Dar, de multe ori, trebuie să vă adaptați la condițiile meteorologice, care afectează atât coacerea, cât și condițiile și momentul recoltării.
Momentul recoltării merelor depinde în primul rând de gradul de coacere. Dacă merele sunt prea verzi, nu vor fi încă suficient de suculente, iar pulpa lor se va ofili în timpul depozitării. Merele prea coapte care au fost culese prea târziu se vor strica destul de repede și nu vor rezista mult timp. De asemenea, cele care nu au fost prelucrate cu erbicid sau pesticid, la fel, se vor deteriora foarte repede.
Cât pot fi păstrate merele? Perioada perfectă pentru culesul fructelor
Soiurile medii și medii-tardive se recoltează aproape coapte și pot fi păstrate timp de 3-5 luni. Aceste fructe vor fi recoltate atunci când culoarea fructului de pe partea sudică a căpătat culoarea caracteristică soiului și când pielița a devenit mai deschisă la tulpină. În această perioadă, începe procesul de măturare. Un alt indiciu că este „vremea culesului” este faptul că printre fructele căzute încep să se găsească mere perfect coapte, sănătoase și nedeteriorate.
Soiurile târzii și de iarnă sunt recoltate la așa-numita maturitate tehnică, adică atunci când fructele sunt pe deplin coapte. Din cauza proprietăților soiurilor târzii de a se coace și de a deveni cât mai gustoase posibil în timpul depozitării în timpul iernii, acestea sunt cele mai frecvent cultivate. Cele mai bune soiuri de iarnă se coc în timpul depozitării și pot fi păstrate chiar până la următoarea recoltă, rămânând la fel de gustoase.
Chiar și grădinarii începători știu când se culeg merele și cum trebuie acestea culese. Este bine să știi că pentru depozitare pentru sezonul rece se adună merele numai din copaci complet sănătoși. În cazul în care sunt infectate cu boli bacteriene sau fungice, merele nu vor rezista mult timp și vor infecta și alte fructe și legume din depozit.