WoW!

Când se fac moliftele Sfântului Vasile – Cine le citește

Publicat: 29 mart. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Când se fac moliftele Sfântului Vasile - Cine le citește
Moliftele Sfântului Vasile sunt în număr de 3 și au rolul de a scoate demonii și duhurile rel din oameni

Cuvântul moliftă înseamnă rugăciune şi provine din termenul slav molitva. Este un serviciu religios ce presupune citirea unor rugăciuni anume la evenimente sau ocazii speciale. Spre exemplu, molifte se citesc atunci când lăuzele ajung cu bebeluşii acasă. Când se fac moliftele Sfântului Vasile? Ei bine, ori de câte ori credincioşii au probleme din cauza duhurilor rele.

Acestor molifte li se mai spune şi exorcisme. Citirea lor pe 31 decembrie sau pe 1 ianuarie este pur locală, fără vreo justificare liturgică sau istorică. Ele sunt citite de preoţi după o pregătire temeinică şi poartă numele de „Moliftele Sfântului Vasile cel Mare pentru cei care pătimesc de la diavol şi pentru toată neputinţa”. În total, sunt trei. A doua începe aşa: ,,Te blestem pe tine, începătorul răutăţilor„.

Când se fac moliftele Sfântului Vasile

Moliftele Sfântului Vasile se citesc în noaptea de 31 decembrie, adică în noaptea dintre ani, sau pe 1 ianuarie, imediat după Sfânta Liturghie. Acest lucru a fost hotărât în cadrul Sinodului Bisericii Ortodoxă Romane de pe 17 februarie 2011.

„Episcopii chiriarhi vor adresa clerului îndrumarea pastorală şi duhovnicească de a respecta rânduiala citirii Molitfelor Sfântului Vasile cel Mare în zile de post, în cazuri individuale şi, după caz, în legătură cu Taina Sfântului Maslu. Atunci când bolnavul solicită, această rânduială trebuind să fie însoţită de post şi spovedanie, atât din partea clericilor, cât şi a credincioşilor.

Citirea Molitfelor Sfântului Vasile cel Mare în noaptea trecerii dintre ani este o practică regională, întâlnită mai ales în sudul ţării, neaprobata de Sfântul Sinod, inexistentă în alte zone ale ţării şi, mai ales, în practică altor Biserici Ortodoxe surori.”

Sunt însă câteva lăcaşuri de cult unde moliftele se citesc şi în ajunul sărbătorii Adormirea Maicii Domnului, adică pe 14 august. De asemenea, se mai pot citi atunci când preotul face sfeștanie sau aghiasma mică în casele credincioşilor. De asemenea, în Postul Paştelui, când un om este bolnav şi zace la pat. Pentru acestea din urmă, credinciosul trebuie să fie curat de 3 zile, adică să renunţe la fumat, la băutură şi la relaţiile intime cu partenerul de viaţă.

Cine are voie să citească moliftele Sfântului Vasile

Moliftele Sfântului Vasile sunt citite doar de preoţi, după ce, în prealabil, au urmat o anumită pregătire. Inclusiv credincioşii care participă la ele trebuie să ţină măcar o zi de post negru, să se spovedească şi să se împărtăşească. De ce se procedează aşa? Pentru că nerespectarea citirii exorcismelor poate atrage multe efecte negative mai ales asupra preotului şi a familiei lui. Aceste rugăciuni nu sunt de iertare a păcatelor, ci de scăpare din gheara demonilor.

La aceste rugăciuni merg mulți oameni atunci când visează cai. De ce? Pentru că, din bătrâni, se spune că acest animal înseamnă că cineva ți-a făcut vrăji de ursită, ca să mori.

Preotul Alexandru Argatu ne sfătuieşte că toţi cei apropiaţi de persoana bolnavă trebuie să ţină o săptămână de post. După aceea ei să se spovedească şi să se împărtăşească. În ziua când se fac moliftele Sfântului Vasile, ei trebuie să ţină post negru. De asemenea, şi preotul trebuie să procedeze la fel. Când e vorba de boli grele, moliftele se citesc la 6 dimineaţa, la 12, la 18, la miezul nopții şi iarăşi la 6 dimineaţa.

Iată ce spune părintele Calistrat, de la mănăstirea Vlădiceni, despre momentul când se fac moliftele Sfântului Vasile:

Adauga un comentariu