WoW!

Când se pune ceapa în pământ – Sfaturi de la grădinar priceput

Publicat: 15 mart. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Când se pune ceapa în pământ - Sfaturi de la grădinar priceput
Ceapa are nevoie de un sol alcalin și de umiditate potrivită, pentru a se dezvolta armonios

Vrei să ai o recoltă cât mai bogată de ceapă? Atunci citeşte acest articol. Vei învăţa, pas cu pas, ce anume ai de făcut, mai ales dacă eşti începător în ale grădinăritului. Iată, așadar, când se pune ceapa în pământ.

În primul rând, când te apuci de grădinărit, trebuie să iei în considerare două lucruri: condiţiile meteo şi tipul de sol. Dacă este extrem de rece sau îngheaţă, e clar că nu poţi să pui ceapa. Riscul de a degera e foarte mare.

Când se pune ceapa în pământ

Iată câteva sfaturi pentru că, în numai câteva luni, să ai o recoltă de ceapă bună:

  • ceapa se pune în sol slab alcalin. Dacă solul e acid, ideal e că toamna să împrăştii nişte dolomită măcinată peste el. În cazul în care faci asta primăvara, e destul de târziu;
  • ceapa nu iubeşte solul argilos. Dacă e argilos, ar fi bine să-l amesteci cu turbă şi nisip;
  • înainte de a pune ceapa efectiv în pământ, ţine-o cufundată în jur de 10-20 de minute în soluţie de permanganat de potasiu. Rolul acesteia e de a dezinfecta materialul săditor;
  • înainte de a pune ceapa, taie-i vârful, ca să crească mai repede;
  • ceapa se pune în pământ în perioada 10-20 martie. Acest interval este ideal pentru arpagic. Dacă însă e foarte rece sau îngheață, poți amâna plantarea;
  • arpagicul se pune în pământ, în șanțuri adânci de 2-3 cm, la distanță de aproximativ 3-4 cm;
  • distanța ideală între rândurile de ceapă este de 25-30 cm.

Sfaturi pentru o bogată recoltă de ceapă

Mai jos găseşti două sfaturi pentru că ceapă să crească mare:

  • plantează morcov lângă ceapă. Astfel, musca cepei nu se va mai apropia de ea. Acelaşi lucru e valabil şi invers. Prezenţa cepei tine la distanţă musca morcovului;
  • nu pune gunoi de grajd primăvara, înainte de însămânţare. Este prea acid şi afectează recolta (îi scade mult randamentul). Ideal e să împrăştii gunoiul doar toamna.

Când se fertilizează ceapa

Efectuează 3 fertilizări. Prima se face când ceapă are 2 frunze. A doua după 2 săptămâni din momentul primeia. A treia fertilizare se face la final de iunie.

Prima fertilizare se face cu 1 pahar de gunoi de pasăre, dizolvat într-o găleată de apă, în care adaugi: 35 gr superfosfat (dizolvat preventiv în apă caldă) şi 1 pahar de cenuşă. Dacă ai gunoi de grajd, în loc de gunoi de pasăre, atunci foloseşte 1 kg.

A doua fertilizare se face cu o soluţie preparată din: 10 gr uree, 30 gr superfosfat, 1 găleată de apă şi 5 gr de potasiu.

A treia fertilizare se face cu o soluţie preparată din: 5 gr potasiu, 30 gr superfosfat, 10 gr uree. În cazul în care aceasta fertilizare se face la început de iulie, atunci azotul, adică ureea, trebuie exclus.

Ceapa se scoate din pământ până la primele ploi din luna august. Bunicii noştri o scoateau, de obicei, după Sf. Ilie, adică după data de 20 iulie. Procedând astfel, ceapa ţinea şi mai mult pe iarna. De altfel, bătrânii foloseau ceapa adunată din grădină nu doar pentru mâncare, ci și ca remediu naturist pentru întărirea imunității.

Ce NU se face când semeni ceapa

Ca să nu afectezi recolta de ceapă, ţine cont de următoarele lucruri:

  • nu mări cantitatea de îngrăşământ de azot. Chiar dacă frunzele vor arăta mai bine, bulbul de sub pământ va avea de suferit;
  • nu folosi şi clorură de potasiu, şi gunoi proaspăt de grajd în acelaşi timp. Scade vizibil randamentul producţiei;
  • nu exagera cu fosforul, pentru că şi de el depinde mărimea bulbilor.
Adauga un comentariu