Local

Când va depune Mihai Chirica jurământul pentru noul mandat – EXCLUSIV

Publicat: 12 oct. 2020
Mihai Chirica, primarul Municipiului Iași, va depune jurământul mâine
Mihai Chirica, primarul Municipiului Iași

Pe data de 13 octombrie 2020 primarul Municipiului Iași, Mihai Chirica, va depune jurământul pentru cel de-al doilea mandat, în sistem online având în vedere contextul actual al pandemiei cu noul coronavirus.

Mâine, 13 octombrie 2020, de la ora 08.30, edilul Municipiului Iași va depune jurământul la Judecătoria Iaşi. Iar miercuri, 14 octombrie 2020, de la ora 08.30, vor depune jurământul membrii Consiliului Local Iași.

”Potrivit dispozitiilor legale, validarea mandatelor se face, după caz, de către judecatoria în a cărei rază teritorială se află circumscripția electorală pentru care au avut loc alegeri, sau de către tribunalul în a cărui circumscripție se află unitatea administrativ-teritorială respectivă”, spune ANI într-un comunicat de presă.

Viitorii primari și consilieri au luat cu asalt sediul Judecătoriei Iași!

Zeci de viitori primari și consilieri au apelat la magistrații ieșeni. La o zi după alegerile locale 2020, politicienii au depus, la Judecătoria Iași, mai multe cereri pentru validarea mandatelor. Ce spune legea cu privire la validarea mandatelor de consilieri locali și primari

Viitorii primari și consilieri au luat cu asalt sediul Judecătoriei Iași! Politicienii cer aprobarea magistraților! La o zi după alegerile locale, candidații care au fost aleși de electorat pentru a-l reprezenta în următorii ani au depus la Judecătoria Iași mai multe cereri pentru validarea mandatelor. Acum, aceștia așteaptă aprobarea judecătorilor ieșeni, potrivit legislației, pentru a ocupa fotoliile de primari sau pe cele de consilieri locali.

Candidații din zeci de localități au depus cereri de validare a mandatelor la Judecătoria Iași

Până acum, câteva zeci de candidați la alegerile locale au depus cereri de validare la sediul Judecătoriei Iași. Astfel, printre aceștia se regăsesc Biroul Electoral de Circumscripție nr. 39 – comuna Grajduri, Biroul Electoral de Circumscripție nr. 72 – comuna Roșcani, Biroul Electoral de Circumscripție nr. 48 – Ipatele, Biroul Electoral de Circumscripție nr. 11 – comuna Bârnova, Biroul Electoral de Circumscripție nr. 33 – Dumești sau nr. 4 – Podu Iloaiei. De asemenea, cereri de validare a primarilor sau a consilierilor locali au mai depus Birourile Electorale de Circumscripție Municipală nr. 1 Iași, cel din comuna Victoria, cel din Lețcani sau cel din Horlești.

Ce spune legislația cu privire la validarea mandatelor de primari și consilieri locali

Codul Administrativ arată că mandatul primarului declarat ales este validat în termen de 20 de zile de la data desfășurării alegerilor. Acest lucru este făcut de Judecătoria în a cărei rază teritorială se afla circumscripția electorală pentru care au avut loc alegeri, în procedură necontencioasă.

„Validarea se realizează la Judecătorie, după depunerea raportului detaliat al veniturilor și cheltuielilor electorale, potrivit Legii privind finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale, prin încheiere pronunțată în cameră de consiliu, fără a fi aplicabilă procedura de regularizare a cererii. Invalidarea alegerii primarului se poate pronunța în cazul în care se constată, potrivit Legii privind alegerea autorităților administrației publice locale, încălcarea condițiilor de eligibilitate sau dacă alegerea acestuia s-a făcut prin fraudă electorală. Încheierea Judecătoriei privind validarea sau, după caz, invalidarea alegerii primarului se comunică de îndată prefectului și secretarului general al unității / subdiviziunii administrativ-teritoriale, care are obligația aducerii la cunoștința publică, prin afișarea acesteia la sediul unității / subdiviziunii administrativ- teritoriale, în termen de cel mult 24 de ore de la comunicare”, se menționează în Codul Administrativ.

De asemenea, mandatele consilierilor locali declarați aleși sunt validate în cel mult 25 de zile de la data desfășurării alegerilor.

Comentarii
  • Dle primar faceti ceva cu parcu de pe bistrita ,dupa ora 22 se aduna golani fac galagie consuma alcool pana la ora3 si deranjeaza linistea publica ,politia sa inchida parcu dupa 22 daca nu vine cand sunt chemati

  • Ideal ar fi sa-si depuna juramantul la Horodniceanu in birou (direct la DIICOT).
    Nu neaparat preventiv, ci sa lucreze intr-un final pentru ieseni si nu pentru el.
    La pariu ca in urmatorii patru ani de mandat sigur se mai aude de o casa.

  • Nenorocitul ar trebui sa fie anchetat pentru zădărnicia combaterii bolilor molipsitoare pentru gestul mizerabil pe care l-ai făcut vineri 9 octombrie. Vineri la prânz a venit în palatul culturii a dat mâna cu angajații, a dat flori, a participat la premiile smurd și a bagat-o in carantină pe Dna manager a instituției.cana!ia, dacă știa că este suspect, fiind persoana de contact cu persoane bolnave de Covid, de ce vineri, când dimineata i s-au luat probe, de ce nu s-a autoizolat? Vineri innjur de ora 17 a aflat că are Covid, ce a căutat canalia într-o instituție unde erau și vizitatori. Aplicați legea, imediat. La zdup cu el. Apolo, procuratura,cautisesuzati-va și anchetati-l. Nenorocitul.

  • Chirica are imunitate deocamdata in fara covidului , diicoatelor , danelor , si altora care au gand rau asuprai , si-l lasa pe gigi sa joace table cu altii

Adauga un comentariu