Local

Viitorii primari și consilieri au luat cu asalt sediul Judecătoriei Iași! Politicienii cer aprobarea magistraților! Totul s-a petrecut la o zi după alegerile locale 2020! (Exclusiv)

Publicat: 30 sept. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Viitorii primari și consilieri au luat cu asalt sediul Judecătoriei Iași Politicienii cer aprobarea magistraților Totul s-a petrecut la o zi după alegerile locale 2020 Exclusiv
Zeci de mii de alegători din județul Iași și-au exprimat opțiunea la scrutinul care a avut loc duminica trecută

Zeci de viitori primari și consilieri au apelat la magistrații ieșeni. La o zi după alegerile locale 2020, politicienii au depus, la Judecătoria Iași, mai multe cereri pentru validarea mandatelor. Ce spune legea cu privire la validarea mandatelor de consilieri locali și primari

Viitorii primari și consilieri au luat cu asalt sediul Judecătoriei Iași! Politicienii cer aprobarea magistraților! La o zi după alegerile locale, candidații care au fost aleși de electorat pentru a-l reprezenta în următorii ani au depus la Judecătoria Iași mai multe cereri pentru validarea mandatelor. Acum, aceștia așteaptă aprobarea judecătorilor ieșeni, potrivit legislației, pentru a ocupa fotoliile de primari sau pe cele de consilieri locali.

Candidații din zeci de localități au depus cereri de validare a mandatelor la Judecătoria Iași

Până acum, câteva zeci de candidați la alegerile locale au depus cereri de validare la sediul Judecătoriei Iași. Astfel, printre aceștia se regăsesc Biroul Electoral de Circumscripție nr. 39 – comuna Grajduri, Biroul Electoral de Circumscripție nr. 72 – comuna Roșcani, Biroul Electoral de Circumscripție nr. 48 – Ipatele, Biroul Electoral de Circumscripție nr. 11 – comuna Bârnova, Biroul Electoral de Circumscripție nr. 33 – Dumești sau nr. 4 – Podu Iloaiei. De asemenea, cereri de validare a primarilor sau a consilierilor locali au mai depus Birourile Electorale de Circumscripție Municipală nr. 1 Iași, cel din comuna Victoria, cel din Lețcani sau cel din Horlești.

Ce spune legislația cu privire la validarea mandatelor de primari și consilieri locali

Codul Administrativ arată că mandatul primarului declarat ales este validat în termen de 20 de zile de la data desfășurării alegerilor. Acest lucru este făcut de Judecătoria în a cărei rază teritorială se afla circumscripția electorală pentru care au avut loc alegeri, în procedură necontencioasă.

„Validarea se realizează la Judecătorie, după depunerea raportului detaliat al veniturilor și cheltuielilor electorale, potrivit Legii privind finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale, prin încheiere pronunțată în cameră de consiliu, fără a fi aplicabilă procedura de regularizare a cererii. Invalidarea alegerii primarului se poate pronunța în cazul în care se constată, potrivit Legii privind alegerea autorităților administrației publice locale, încălcarea condițiilor de eligibilitate sau dacă alegerea acestuia s-a făcut prin fraudă electorală. Încheierea Judecătoriei privind validarea sau, după caz, invalidarea alegerii primarului se comunică de îndată prefectului și secretarului general al unității / subdiviziunii administrativ-teritoriale, care are obligația aducerii la cunoștința publică, prin afișarea acesteia la sediul unității / subdiviziunii administrativ- teritoriale, în termen de cel mult 24 de ore de la comunicare”, se menționează în Codul Administrativ.

De asemenea, mandatele consilierilor locali declarați aleși sunt validate în cel mult 25 de zile de la data desfășurării alegerilor.

Adauga un comentariu