Prima pagină » Culinar » Care este cea mai simplă rețetă de amandină? Iată cum să prepari desertul clasic românesc!

Care este cea mai simplă rețetă de amandină? Iată cum să prepari desertul clasic românesc!

17 apr. 2025, 10:42,
Redacția BZI în Culinar

Această rețetă simplă de amandină îți aduce aroma cofetăriilor de altădată direct la tine acasă, cu pași simpli și ingrediente accesibile. Este o prăjitură perfectă pentru momentele în care cauți un desert clasic românesc, cu gust intens de cacao și rom, dar fără să petreci ore întregi în bucătărie.

Amandina este unul dintre cele mai îndrăgite prăjituri din copilăria multora dintre noi, este o combinație perfectă între blatul însiropat cu cacao, crema fină de unt și glazura bogată de ciocolată. Deși pare sofisticată, există o versiune simplificată care păstrează gustul autentic, dar este mult mai ușor de pregătit chiar și pentru cei fără multă experiență în bucătărie.

Cea mai simplă rețetă de amandină

Amandina, un desert clasic românesc, evocă amintiri dulci pentru mulți dintre noi. Cu blaturi de cacao însiropate și cremă fină de unt, amandina este adesea considerată vedeta cofetăriilor de odinioară.

Deși poate părea un desert complex, prepararea acestuia acasă nu este atât de dificilă cum pare. Dacă îți dorești să aduci nostalgia cofetăriilor din copilărie direct pe masa ta, această rețetă este pentru tine.

Amandina se bazează pe câteva ingrediente cheie care îi dau acel gust inconfundabil. Pentru blat, ai nevoie de ouă, zahăr, făină și cacao de calitate. Acestea sunt esențiale pentru a crea o bază pufoasă și bine însiropată. Siropul, de asemenea, este un element central, fiind făcut din apă, zahăr și, opțional, puțină esență de rom sau vanilie.

Pentru crema de unt, ai nevoie de unt de calitate superioară și cacao, iar pentru glazură, ciocolata amăruie este cea mai potrivită. Fiecare ingredient joacă un rol important în obținerea gustului autentic de amandină, așa că asigură-te că folosești produse de cea mai bună calitate.

Pentru această rețetă vei avea nevoie de 9 ouă; 300 g zahăr; 45 ml ulei; 45 ml apă; 60 g cacao; 150 g făină pentru blat. Iar pentru sirop de 350 ml apă; 150 g zahăr și rom.

Crema se va face din 600 g ciocolată cu minim 50 % cacao; 600 ml smântână pentru frișcă, naturală; 200 g unt (minim 80 % grăsime); 2 fiole esență de rom sau 3-4 linguri de coniac. Glazura: 200 g ciocolată și 200 ml smântână pentru frișcă.

Mod de preparare

Pentru început trebuie să te axezi pe prepararea blatului. Se mixează ouăle cu zahărul foarte bine, după care se adaugă apa și uleiul. Făina se amestecă cu cacao, după care se încorporează ușor în amestecul de ouă cu zahăr.

Aluatul se împarte în trei și se vor coace trei foi egale. Tava se tapetează cu hârtie de copt, se pune aluatul și se coace la 160 de grade cu ventilație, timp de 15 minute. Se procedează la fel și cu celelalte foi de blat. Nu uita de siropul de rom. Se fierb 350 ml apă cu 150 g zahăr, iar după ce compoziția se răcește se adaugă o fiolă de esență de rom.

A venit momentul să faci și crema, astfel că ciocolata ruptă se pune într-un bol. Frișca se fierbe, după care se toarnă imediat peste ciocolată. Nu se amestecă deloc timp de cinci minute.

Se amestecă apoi cu un tel foarte bine, timp de cinci minute, până când crema este bine omogenizată. Se adaugă untul și esența de rom și se amestecă bine. Se opresc 300 de grame pentru decor. Restul se împarte în două și se montează prăjitura. Blaturile se însiropează cu siropul de rom, apoi se adaugă crema. Trebuie să lași prăjitura la frigider cel puțin 24 de ore.

Ciocolata se rupe bucăți, iar deasupra se toarnă smântâna clocotită și se lasă cinci minute. Se amestecă, iar glazura pentru prăjitură este gata. Glazura din ganache de ciocolată se toarnă pe fiecare prăjitură în parte și această rețetă simplă de amandină este gata.

Bugetul.ro
40.000 de români au semnat contract pentru casele la 35.000 de euro. După luni bune, George Simion a spus și ce se alege de programul promis cetățenilor
redactia.ro
Delia a anunțat pe cine va vota în turul.«Vă rog frumos să nu mă așteptați cu o bâtă, să mă scuipați»
Bugetul.ro
Cutremur la Banca Transilvania. Anunțul oficial făcut de board-ul celei mai mari bănci românești despre noul director general al BT Broker de asigurare
a1.ro
Cine este, de fapt, tatăl faimos al actriței Ilinca Gheorghiu din serialul "Ana, mi-ai fost scrisă în ADN"
Playtech.ro
Cutremur major în România, în urmă cu scurt timp! Blocurile s-au mişcat serioas, panică...
observatornews.ro
O fată din Botoşani a intrat în șoc anafilactic după o înțepătură de albină, în timp ce era live pe TikTok. Un medic a văzut totul şi a sunat la 112
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Scenariu horror pentru România. De ce s-ar anula alegerile
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
Copilul de doi ani al lui Ganea i-a cerut părintelui său să meargă la mănăstire. Evenimente tulburătoare în spital
Playtech.ro
Cu ce să stropești mușcatele o dată pe lună ca să se umple de flori toată vara. Trucul simplu ca să înflorească spectaculos
Dailybusiness.ro
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
RomaniaTV
Ei sunt părinții lui Simion. Stau în Focșani și au studiat la ASE. Tatăl său a avut probleme cu alcoolul. Simion are și o soră, ce e judecătoare
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Halep și-a deschis un nou hotel în Mamaia Nord. Prețul EXTREM de MIC cerut pe o noapte. Oricine poate sta aici!
redactia.ro
Momente romantice între George Simion și soția sa la prima dezbatere prezidențială. Cei doi au oferit imaginile serii
ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`