Pufos, aromat și ușor de făcut, acest pandișpan cu cacao este desertul care aduce aminte de copilărie. Fie că îl savurezi simplu, pudrat cu zahăr, sau îl folosești ca bază pentru prăjituri și torturi, acest dulce clasic nu dezamăgește niciodată.
Moale, aerat și cu un gust echilibrat de cacao, acest desert este perfect atât pentru o gustare rapidă, cât și pentru ocazii speciale. Rețeta sa simplă și ingredientele la îndemână îl fac ideal pentru orice moment în care ai poftă de ceva dulce, fără prea mult efort. Indiferent dacă îl prepari pentru familie sau pentru tine, un lucru e sigur, bucătăria se va umple de un miros delicios.
Iată cum să faci cea mai simplă rețetă de pandișpan cu cacao
Acest pandișpan cu cacao este extraordinar de pufos, este umed și extrem de aromat, având un gust intens de ciocolată. Este o rețetă de bază pe care cu siguranța merită să o păstrezi în caietul cu rețete pentru a o folosi în diverse rețete de torturi și prăjituri.
Rețeta dată este pentru a pregăti 4 foi cu diametrul de 18 cm sau 3 foi cu diametrul de 20 cm. Alternativ, poți să pregătești pandișpanul într-o formă de orice altă dimensiune recalculând ingredientele. Pentru cei ce nu știu, acest desert este derivat din celebrul „pate genoise”, un desert inventat în anul 1700, de patiserul genovez Giovan Battisata Cabona.
Acesta se afla în serviciul marchizului Domenico Pallavicini și amândoi au ajuns în Spania, la curtea regelui Ferdinant. Cu ocazia unui banchet, Giovan Battisata Cabona a preparat acest desert care, în onoarea orașului natal al bucătarului, a fost botezat „pate genoise” sau aluat genovez.
De-a lungul timpului, a apărut o rețetă mai simplă, însă la fel de gustoasă, pe nume Pan di Spagna, de aici și numele de pandișpan. Pentru această rețetă vei avea nevoie de 4 ouă; 190 gr zahăr; ½ linguriță pastă sau esență de vanilie; 80 gr apă; 105 gr ulei; 30 gr praf de cacao; 2 gr sare; 4 gr praf de copt și 106 gr de făină.
Mod de preparare
Se amestecă într-un bol făina, praful de copt și sarea. Apoi în bolul unui mixer planetar se adaugă ouăle la temperatura camerei, zahărul și pasta sau esența de vanilie. Bate ouăle mărind treptat viteza mixerului până la maxim, timp de 10 minute.
În același timp, într-o cratiță aducă la punctul de fierbere apa, uleiul și praful de cacao. Scade viteza mixerului până la mediu și toarnă compoziția lichidă peste ouăle bine mărite în volum.
Cerne deasupra ingredientele uscate pregătite și încorporează în două etape cu ajutorul unei spatule, cu mișcări ușoare și aerate de jos în sus. Acest pandișpan poate fi folosit și drept blat pentru diferite prăjituri.
Distribuie blatul obținut în două forme sau inele cu diametrul de 18 cm, tapetate la bază cu hârtie de copt. Coace blaturile la cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius, sus/jos, fără ventilație timp de 35-40 de minute sau până când trec testul scobitorii.
Eliberează blaturile din formă și lasă-le să se răcească complet pe un grătar înainte de a le tăia. Această rețetă simplă pentru pandișpan cu cacao este perfectă pentru momentele în care dorești să te răsfeți cu ceva dulce și rapid de preparat.